Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 3 μεγάλες μεταλλάξεις του κορωνοιού η B 117, η B1 351 και P 1 – Πως έχουν επηρεάσει τον πλανήτη;

Οι 3 μεγάλες μεταλλάξεις του κορωνοιού η B 117, η B1 351 και P 1 – Πως έχουν επηρεάσει τον πλανήτη;
Tρεις κύριες μεταλλάξεις του κορωνοιού ή Covid – 19
Σχετικά Άρθρα

Μετά τον κορωνοιό ή covid 19 είχαμε τις μεταλλάξεις του
Οι βασικότερες μεταλλάξεις του Covid 19 είναι κατά βάση τρεις οι οποίες έχουν διαχυθεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.
Καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται για εκτεταμένο εμβολιασμό κατά του COVID-19, ένα άλλο ζήτημα ταλανίζει τους επιστήμονες και ιατρούς ανά τον κόσμο.
Τρεις μεγάλες μεταλλάξεις – παραλλαγές του Covid-19 έχουν εμφανιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο και η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι αυτές οι παραλλαγές μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία.
Αλλά, όπως εξηγεί το Visual Capitalist, τι τους κάνει διαφορετικούς από το αρχικό στέλεχος;

Οι απεικονίσεις – στα γραφήματα που ακολουθούν - απαντούν σε ορισμένες βασικές ερωτήσεις, όπως πότε ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά αυτές οι παραλλαγές - μεταλλάξεις, πόσο μακριά έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και το πιο σημαντικό, οι πιθανές επιπτώσεις τους στον πληθυσμό.

Τι είναι μια μετάλλαξη - παραλλαγή;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί οι ιοί μεταλλάσσονται πρώτα.
Για να μολύνει κάποιον, ένας ιός καταλαμβάνει ένα κύτταρο ξενιστή και το χρησιμοποιεί για να αναπαραχθεί.
Αλλά η φύση δεν είναι τέλεια, και μερικές φορές, γίνονται λάθη κατά τη διαδικασία αναπαραγωγής - αυτά τα λάθη ονομάζονται μεταλλάξεις.
Ένας ιός με μία ή περισσότερες μεταλλάξεις αναφέρεται ως παραλλαγή.
Τις περισσότερες φορές, οι παραλλαγές δεν επηρεάζουν τη φυσική δομή ενός ιού, και σε αυτές τις περιπτώσεις, τελικά εξαφανίζονται. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όταν μια μετάλλαξη επηρεάζει μέρος της γενετικής σύνθεσης ενός ιού που αλλάζει τη συμπεριφορά του.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου των ΗΠΑ (CDC) μια αλλαγή στη συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει, τον ρυθμό μετάδοσης, την ικανότητα να μολύνει κάποιον με φυσική ανοσία ή από ανοσία που απέκτησε από εμβόλια

Οι τρεις κύριες μεταλλάξεις του κορωνοιού ή Covid – 19

Οι τρεις κύριες μεταλλάξεις του covid – 19 είναι η μετάλλαξη B.1.1.7, η μετάλλαξη B.1.351 και μετάλλαξη P.1.
Οι τρεις σημαντικές παραλλαγές - μεταλλάξεις εμφανίστηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Ακολουθεί μια επισκόπηση κάθε μετάλλαξης, πότε ανακαλύφθηκαν και πόσο μακριά έχουν εξαπλωθεί μέχρι στιγμής.

Μετάλλαξη Β.1.1.7

Η μετάλλαξη ή παραλλαγή B.1.1.7 εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το φθινόπωρο του 2020.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, με κρούσματα που εμφανίστηκαν σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.
Επί του παρόντος, η παραλλαγή έχει αναφερθεί σε περίπου 94 χώρες.
Η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι είναι 50% πιο μεταδοτική από άλλες μεταλλάξεις και πιθανώς 35% πιο θανατηφόρα από τον τυπικό ιό – covid 19.
Ευτυχώς, μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα από τα υπάρχοντα εμβόλια λειτουργούν καλά κατά αυτής της μετάλλαξης.
Metallaxx_1.jpg

Μετάλλαξη Β.1.351

Τον Οκτώβριο του 2020, ανακαλύφθηκε η δεύτερη μεγάλη παραλλαγή - B.1.351.
Προσδιορίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αλλά μέχρι το τέλος του έτους, είχε εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Υπάρχουν περίπου 48 χώρες που έχει παρουσιαστεί η μετάλλαξη αυτή και η έρευνα δείχνει ότι πολλά από τα υπάρχοντα εμβόλια COVID-19 μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι αυτής της παραλλαγής.
Metallaxh_22.jpg

Η μετάλλαξη P.1

Η μετάλλαξη P.1 ήταν η τελευταία που εμφανίστηκε στο προσκήνιο.
Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2021, όταν η Ιαπωνία ανέφερε τέσσερις περιπτώσεις της παραλλαγής, οι οποίες βρέθηκαν σε ταξιδιώτες που είχαν φτάσει από τη Βραζιλία. Περίπου 25 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα της παραλλαγής P.1, και η έγκαιρη έρευνα δείχνει ότι αυτή η παραλλαγή δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει τη δυνατότητα να μολύνει άτομα με φυσική ανοσία που είχαν ήδη αναρρώσει από κορωνοιό.
Ενώ έχουν υπάρξει προκαταρκτικές μελέτες που δείχνουν μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, ορισμένοι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα.
Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να αποκτήσουμε μια βαθύτερη και ακριβέστερη κατανόηση στο πως συμπεριφέρονται οι μεταλλάξεις.
Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί επιμένουν ότι ακόμη και με εμβόλιο πρέπει να τηρούνται τα μέτρα όπως μάσκα και κοινωνικές αποστάσεις.
Metallaxh_3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης