Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ για τα εμβόλια ζητούν 5 Ευρωπαϊκές χώρες - Κατηγορούν τις Βρυξέλλες για «μυστικές συμφωνίες»

Έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ για τα εμβόλια ζητούν 5 Ευρωπαϊκές χώρες - Κατηγορούν τις Βρυξέλλες για «μυστικές συμφωνίες»
Ο Αυστριακός Καγκελάριος κατηγόρησε την ΕΕ ότι επιτρέπει μυστικές συμφωνίες μεταξύ κρατών-μελών και φαρμακευτικών εταιρειών για την προμήθεια εμβολίων

Σε έκτατη Σύνοδο οδηγείται η ΕΕ μετά το επίσημο αίτημα που κατέθεσαν 5 ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες διαμαρτύρονται για ανισότητες στην διανομή και προμήθεια των εμβολίων στην ΕΕ.
Αυστρία, Τσεχία, Σλοβενία, Βουλγαρία και Λετονία
, με επιστολή τους ζητούν να συζητηθούν οι «τεράστιες ανισότητες» στη διανομή των εμβολίων σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το συντομότερο.
Την πρόθεση της Αυστρίας, η οποία προτοστατή σε αυτή την κίνηση, είχε αφήσει να φανεί χθες (12/3) ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurtz ο οποίος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιτρέπει μυστικές συμφωνίες μεταξύ κρατών-μελών και φαρμακευτικών εταιρειών σχετικά με την προμήθεια εμβολίων κορωνοϊού.

Ο Kurtz κατηγορεί την ΕΕ για παζάρια

Σύμφωνα με τον Kurtz, η ΕΕ δεν έχει κατανείμει ομοιόμορφα τις δόσεις εμβολίων βάσει των πληθυσμών των κρατών-μελών, αλλά μάλλον δημιούργησε ένα «παζάρι» που οδήγησε σε ορισμένες χώρες να αποκτήσουν σημαντικά μεγαλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια, όπως η Ολλανδία και η Μάλτα.
«Είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν πληροφορίες καθώς υπάρχουν ρήτρες μυστικότητας στις συμβάσεις», δήλωσε ο Kurtz κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι η Αυστρία απαιτεί πλήρη διαφάνεια σχετικά με αυτές τις υποτιθέμενες συμφωνίες.

Νέες καθυστερήσεις από την AstraZaneca

Στο μεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για περιορισμούς στις εξαγωγές.
Λόγω προβλημάτων παραγωγής, η εταιρεία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εργοστάσια παραγωγής εκτός ΕΕ προκειμένου να μπορέσει να παραδώσει τα εμβόλιά της στις 27 χώρες μέλη της Ένωσης, όμως "δυστυχώς περιορισμοί στις εξαγωγές θα μειώσουν τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο" του έτους και "πιθανόν" και το δεύτερο τρίμηνο, επισήμανε εκπρόσωπος της AstraZeneca.
Μείωσε περαιτέρω την πρόβλεψή της για την ποσότητα των δόσεων εμβολίων που θα προμηθεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο πρώτο τρίμηνο στα 30 εκατομμύρια, που αποτελεί το ένα τρίτο των συμβατικών της υποχρεώσεων και σηματοδοτεί τη μείωση κατά 25% της ποσότητας που δεσμευόταν να παραδώσει τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Νέα ανησυχία στην ΕΕ

Η μείωση της ποσότητας θα καταφέρει νέο πλήγμα στα σχέδια της ΕΕ για την ανοσοποίηση του πληθυσμού, εκστρατεία που παρεμποδίζουν οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στις παραδόσεις δόσεων εμβολίων και η αργή διανομή τους σε κάποιες χώρες.
Το έγγραφο, που κοινοποιήθηκε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και φέρει ημερομηνία 10η Μαρτίου, δείχνει πως η AstraZeneca προβλέπει πλέον ότι θα έχει παραδώσει 30,1 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη περί τα τέλη Μαρτίου και άλλα 20 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο. Την 25η Φεβρουαρίου ο Pascal Sorio, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, δεσμευόταν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η εταιρεία θα παρέδιδε 40 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο, το έγγραφο αποκαλύπτει ότι την 24η Φεβρουαρίου η αγγλοσουηδική βιομηχανία ήδη εκτιμούσε πως θα παρέδιδε 34 εκατ. δόσεις στην ΕΕ την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, ποσότητα πολύ μικρότερη από τις 90 εκατ. δόσεις που είχαν συμφωνηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης