Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 3 κρίσιμα ερωτήματα για το εμβόλιο της AstraZeneca - Αναστολή των εμβολιασμών σε 10+2 χώρες

Τα 3 κρίσιμα ερωτήματα για το εμβόλιο της AstraZeneca - Αναστολή των εμβολιασμών σε 10+2 χώρες
Κάποιες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca
Σχετικά Άρθρα

(upd) Σε αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊού έχουν προχωρήσει επτά χώρες σε Ευρώπη και Ασία μετά τις αναφορές για τη δημιουργία θρομβώσεων.
Η Ταϊλάνδη έγινε η πρώτη χώρα στην Ασία που πάγωσε τους εμβολιασμού, μετά τη Δανία που ανακοίνωσε την αναστολή του προγράμματος για δύο εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, άλλες οκτώ χώρες έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Πρόκειται για τις: Νορβηγία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λιθουανία, Βουλγαρία και Λετονία.
Την ίδια στιγμή, Αυστρία και Ιταλία ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τον εμβολιασμό από μια συγκεκριμένη πατρίδα.
Στον αντίποδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε χθες (11/3/2021) ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός βολή προκάλεσε θρόμβους αίματος, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι τα οφέλη του εμβολίου «συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων του».
Έως την Τετάρτη, περίπου 5 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη είχαν λάβει το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca. Επίσης έχουν αναφερθεί 30 περιπτώσεις των λεγόμενων «θρομβοεμβολικών συμβάντων».
Αυτές οι περιπτώσεις αναφέρονται σε θρόμβους που σχηματίζονται στα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζουν τη ροή του αίματος.
Η AstraZeneca δήλωσε ότι το εμβόλιο έχει μελετηθεί εκτενώς κατά τη διάρκεια των δοκιμών της Φάσης 3 και τα δεδομένα από ομοτίμους επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο είναι «γενικά καλά ανεκτό».
To CNBC απαντά σε τρία κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Γιατί οι χώρες σταματούν τις εμβολιαστικές εκστρατείες;

Το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αναστείλει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, που αναμενόταν να αρχίσει σήμερα.
Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας παύει την εκστρατεία εμβολιασμού της, διότι είχε τεθεί υπό έλεγχο ένα δεύτερο κύμα Covid μέσω καραντίνας και συνοριακών ελέγχων, σύμφωνα με το Reuters.
Η απόφαση της Ταϊλάνδης ήρθε έπειτα από σχετική απόφαση της Δανίας.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν απορρίπτουμε το εμβόλιο AstraZeneca, αλλά ότι το θέτουμε σε αναμονή», δήλωσε η Soren Brostrom, διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας στη Δανία.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο κατά της COVID-19 των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Δίδω εντολή για αναστολή των εμβολιασμών με το AstraZeneca έως ότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαλύσει κάθε αμφιβολία όσον αφορά την ασφάλειά του», αναφέρει ο Boyko Borisov σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, ζητώντας «γραπτή» δήλωση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.
Στον αντίποδα, πολλές χώρες επέλεξαν να συνεχίσουν τη διάθεση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca μετά τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μεξικό είναι μερικές από τις χώρες που προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους πολίτες σχετικά με τα οφέλη από τον εμβολιασμό και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις αντίστοιχες εκστρατείες εμβολιασμού τους.

Τι λένε οι ειδικοί;

Η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ εξετάζει το ζήτημα αλλά επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο εμβολιασμός προκαλεί θρόμβους αίματος σημειώνοντας ότι οι θρομβώσεις δεν αναφέρονται ως παρενέργειες του εμβολίου.
Επίσης, ο ΕΜΑ σημείωσε ότι τα διαθέσιμα μέχρι τώρα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των θρόμβων αίματος σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.

Πως λειτουργεί το εμβόλιο;

Το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca είναι ένα εμβόλιο που έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη του ιού κοροναϊού σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
Αποτελείται από έναν αδενοϊό που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το Covid-19.
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού, που δεν περιέχει τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει Covid, είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από τον εμβολιασμό.
Οι κλινικές δοκιμές σε μεταγενέστερο στάδιο διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford είχε μέση αποτελεσματικότητα 70% στην προστασία από τον ιό.
Μια πιο πρόσφατη μελέτη από ερευνητές της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι το εμβόλιο Covid ήταν 76% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης για τρεις μήνες μετά από μία εφάπαξ δόση και ότι το ποσοστό αποτελεσματικότητας αυξήθηκε με μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης