Διεθνή

Ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca - Επτά χώρες αναστέλλουν τη χρήση - Καθησυχάζει ο ΕΜΑ

Ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca - Επτά χώρες αναστέλλουν τη χρήση - Καθησυχάζει ο ΕΜΑ
Επτά χώρες ανακοίνωσαν την προληπτική αναστολή των εμβολιασμών με το εν λόγω εμβόλιο - Κανονικά οι εμβολιασμοί στην Ισπανία
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σε προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων, προχωρούν Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία και Λουξεμβούργο, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΕΜΑ ότι o θάνατος της νοσηλεύτριας στην Αυστρία δεν σχετίζεται με το εμβόλιο.
Η αναστολή στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει χώρα «έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Δανίας υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους».
Mετά τη Δανία και η Νορβηγία ανακοίνωσε την προληπτική αναστολή των εμβολιασμών με το εν λόγω εμβόλιο.
Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι διακόπτει την χορήγηση εμβολίων από την παρτίδα που ήταν σε χρήση στην Αυστρία.
Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ενώ και η Ισπανία ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί, καθώς δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση των θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

ΕΜΑ: Κανένα στοιχείο δεν παραπέμπει σε κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι τίποτε δεν παραπέμπει μέχρι σήμερα σε κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19.
«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Ανησυχία για τα κρούσματα θρομβώσεων

Προηγήθηκε η απόφαση πέντε χωρών να αναστείλλουν μία συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca, μετά τον θάνατο μίας εμβολιασμένης νοσηλεύτριας στην Αυστρία.
Η Δανία ωστόσο ανέστειλε εντελώς τη χρήση του εμβολίου και όχι μόνο τη συγκεκριμένη παρτίδα, τουλάχιστον για 14 ημέρες.
Οι δανικές αρχές δεν έκαναν γνωστό πόσες αναφορές για δημιουργία θρόμβων υπήρξαν. Το Reuters σημειώνει πως η Αυστρία σταμάτησε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca για όσο διάστημα θα διερευνά έναν θάνατο από θρομβωτικές διαταραχές και μια πνευμονική εμβολή.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως σταματά τη χορήγηση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσηλεύτριας, η οποία υπέκυψε εξαιτίας «σοβαρών θρομβωτικών διαταραχών» μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε με αυτό το εμβόλιο. Στη συνέχεια άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν απ' αυτή την παρτίδα, η οποία έχει παραδοθεί σε 17 χώρες και περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο εμβόλια.
«Τόσο εμείς όσο και ο Δανικός Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να απαντήσουμε σε αναφορές για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες στη Δανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας Σόρεν Μπρόστρομ.
Η AstraZeneca έχει δηλώσει πως τα εμβόλιά της υποβάλλονται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους και ότι «δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες σοβαρές παρενέργειες που να συνδέονται με το εμβόλιο». Η φαρμακοβιομηχανία πρόσθεσε πως είναι σε επαφή με τις αυστριακές αρχές και πως θα στηρίξει πλήρως την έρευνά τους.
Εξαιτίας της αναστολής της χρήσης του εμβολίου, η οποία θα επανεξετασθεί σε δύο εβδομάδες, η δανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας μετέθεσε κατά τέσσερις εβδομάδες, μέχρι τις 15 Αυγούστου, την ημερομηνία κατά την οποία περιμένει ότι όλοι οι Δανοί θα έχουν εμβολιασθεί πλήρως.

Βρετανία: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση υπερασπίσθηκε σήμερα το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το βρετανικό εργαστήριο AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μετά την ανακοίνωση από τη Δανία της αναστολής των εμβολιασμών, χαρακτηρίζοντάς το «ασφαλές και αποτελεσματικό» και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ήμασταν σαφείς για το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι τόσο ασφαλές όσο και αποτελεσματικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Boris Johnson και πρόσθεσε: «Όταν κάποιος καλείται για να εμβολιασθεί μ' αυτό, πρέπει να έρχεται με απόλυτη εμπιστοσύνη».
«Αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμού, παρατηρούμε μια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, των θανάτων και των νοσηλειών σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Iσπανία για θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό: Δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση με το εμβόλιο της AstraZeneca

Κανονικά συνεχίζονται στην Ισπανία οι εμβολιασμοί με τον εμβόλιο της AstraZeneca, παρά τα περιστατικά σχηματισμού θρόμβων σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ισπανίδα υπουργός Υγείας, Carolina Darias, ανακοίνωσε ότι η Ισπανία δεν έχει καταγράψει περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει την χορήγηση του εμβολίου.
Η υπουργός δήλωσε ότι ενημερώθηκε για περιστατικά σχηματισμού θρόμβων μεταξύ ατόμων που εμβολιάσθηκαν πρόσφατα στην Αυστρία, αλλά πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων» και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αξιολογεί την κατάσταση.

Συνεχίζει τους εμβολιασμούς η Σουηδία

Οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν στην διάθεσή τους αρκετά στοιχεία για να διακόψουν τον εμβολιασμό. Η Σουηδία εντόπισε δύο περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο της AstraZeneca και δέκα περιστατικά σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.
«Δεν βρίσκουμε λόγο να αναθεωρήσουμε την έγκριση», δήλωσε η Βερόνικα Αρτουρσον, επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Φαρμακευτικών Προϊόντων. «Δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι αυτό το εμβόλιο προκαλεί αυτό το είδος των θρόμβων».

Η Γαλλία δεν βλέπει λόγο να αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Olivier Verran δήλωσε σήμερα ότι οι γαλλικές υγειονομικές αρχές δεν βλέπουν κανέναν λόγο για να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.
Όπως εξήγησε ο Βεράν, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Γαλλίας, σε συμφωνία με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέστησε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανασταλεί η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.
"Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κρίνονται υψηλότερα από τους κινδύνους σε αυτό το στάδιο", επισήμανε ο Βεράν, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης της κυβέρνησης σχετικά με τον νέο κορονοϊό.
Ο Γάλλος υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται στη Γαλλία και στο εξωτερικό, ενώ προσέθεσε πως η Βρετανία, η οποία έχει εμβολιάσει εκατομμύρια ανθρώπους με το εμβόλιο της AstraZeneca, συστήνει τη συνέχιση των εμβολιασμών με αυτό και δεν έχει αναφέρει ευρείας κλίμακας κινδύνους που να σχετίζονται με το εμβόλιο.
Ο Verran, ο οποίος είναι νευρολόγος, είπε επίσης ότι για περίπου 5 εκατομμύρια Ευρωπαίους που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, μονάχα περίπου 30 άνθρωποι εμφάνισαν προβλήματα πήξης του αίματος, ένας αριθμός που συμβαδίζει με τον αριθμό των κρουσμάτων που κάποιος θα ανέμενε για 5 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί.
"Εξετάζουμε συστηματικά κάθε περιστατικό που δηλώνεται με ανεπιθύμητες, σοβαρές, παρενέργειες… κάθε περιστατικό αναλύεται για αιτιώδη συνάφεια με τον εμβολιασμό, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επισήμως ταυτοποιηθεί", υπογράμμισε ο Verran.
"Εάν η κατάσταση εξελιχθεί, εμείς θα λάβουμε αποφάσεις, όμως σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει λόγος να αναστείλουμε τον εμβολιασμό".

Η χθεσινή (10/3) ανακοίνωση του EMA: Δεν σχετίζεται το εμβόλιο της AstraZeneca με το θάνατο Αυστριακής νοσηλεύτριας


Εν τω μεταξύ, προκαταρκτική έρευνα δεν έδειξε καμιά σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 και του θανάτου μιας Αυστριακής νοσηλεύτριας στην οποία είχε χορηγηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταμάτησε να χορηγεί την παρτίδα των εμβολίων που παρασκευάστηκαν από τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσοκόμας που υπέκυψε σε «σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

Περιστατικά

Μια από τις συναδέλφους της, ηλικίας 35 ετών, που εμβολιάστηκε με δόση από την ίδια παρτίδα, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή αλλά τώρα βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.
Δυο ακόμη περιπτώσεις "θρομβοεμβολικών επεισοδίων αναφέρθηκαν" μετά τους εμβολιασμούς με δόσεις από την ίδια παρτίδα, ανακοίνωσε ο ΕΜΑ.

Η παρτίδα

Ωστόσο "δεν υπάρχει, επί του παρόντος, καμιά ένδειξη ότι ο εμβολιασμός είχε αυτές τις συνέπειες, που δεν συγκαταλέγονται στις αναφερόμενες παρενέργειες του εμβολίου αυτού", πρόσθεσε ο ΕΜΑ.
Τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, ανέστειλαν αμέσως τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν από την ίδια παρτίδα, η οποία παραδόθηκε σε 17 χώρες και που περιλάμβανε ένα εκατομμύριο εμβόλια.
«Αν και ένα ποιοτικό ελάττωμα θεωρείται απίθανο σε αυτό το στάδιο, η ποιότητα της παρτίδας αποτελεί αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε ο ΕΜΑ.
Από την αρχή των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν ενώ είχαν εμβολιαστεί λίγο νωρίτερα αναφέρθηκαν σε ορισμένες χώρες.
Οι θάνατοι αυτοί - πολύ λίγοι - που εξετάστηκαν πολύ προσεκτικά, δεν αποδίδονται επί του παρόντος στο εμβόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης