Τελευταία Νέα
Διεθνή

Iταλία: Επενδυτικό fund 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων - Φόβοι για το χρέος

Iταλία: Επενδυτικό fund 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων - Φόβοι για το χρέος

Το fund, που θα χρηματοδοτηθεί από εκδόσεις ομολόγων, θα πραγματοποιήσει επενδύσεις σε εταιρείες του μη χρηματοοικονομικού κλάδου που έχουν τζίρο άνω των 50 εκατ ευρώ με ορίζοντα την επόμενη 12ετία

Σχετικά Άρθρα
Τη δημιουργία επενδυτικού fund με κεφάλαια 40 δισ. ευρώ εξετάζει η νέα ιταλική κυβέρνηση του Mario Draghi προκειμένου να ενισχύσει εταιρείες που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης προκειμένου αυτές να αποκτήσουν κεφαλαιακή επάρκεια και να καταστήσουν υγιέστερους του ισολογισμούς τους σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021.
Με το όνομα «Patrimonio Rilancio», θα αποτελέσει ένα όχημα επενδύσεων ειδικού σκοπού (SPV) το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών μέσω ειδικών εκδόσεων ομολόγων τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει η κρατική τράπεζα η οποία δραστηριοποιείται και στη χρηματιστηριακή αγορά Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

Η παρέμβαση

Η CDP, στην οποία το υπουργείο Οικονομικών έχει ποσοσό συμμετοχής 83%, διαδραματίζει ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στη διατήρηση σε εθνικά χέρια στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της Ιταλίας και στην αντιμετώπιση του σημαντικού κόστους που έχουν στην οικονομία τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της πανδημίας

Εκδόσεις χρέους

 Προκειμένου να αντλήσει τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του fund, η Ρώμη θα εκδώσει κρατικά ομόλογα ύψους έως και 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάφορες ημερομηνίες, αυξάνοντας το όγκο του συσσωρεμένου δημόσιου χρέους το οποίο έχει διαμορφωθεί στο 155,6% το ΑΕΠ για το 2020 – πρόκειται για ύψος-ρεκόρ για την μεταπολεμική ιταλική οικονομία.
Ο χρόνος έκδοσης ομολόγων θα παρακολουθεί τις συμφωνίες εισφοράς κεφαλαίου που θα πραγματοποιεί το fund, σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα.
Το μέγεθος της αρχικής εισφοράς κεφαλαίου στο fund θα καθοριστεί με βάση νόμο οποίος συντάσσεται τώρα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Υγιείς επιχειρήσεις

Το επενδυτικό πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα στο fund να ενισχύσει άμεσα τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Αυτό θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται μέσω εισφορών κεφαλαίου, ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές ή την ανάληψη μέρους χρέους που έχει γίνει μη εξυπηρετούμενο.
Οι εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι εισηγμένες, δραστηριοποιούνται σε τομείς που καλύπτουν τα τρόφιμα, τη μεταποίηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την αλυσίδα εφοδιασμού για την αυτοκινητοβιομηχανία και τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Επίσης το fund θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει υγιέστερες εταιρείες από κοινού με ιδιώτες επενδυτές με τους συνήθεις όρους της αγοράς και να εξαγοράσει μερίδια σε εισηγμένες εταιρείες που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης