Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εκτός ελέγχου η διασπορά του κορωνοϊού - Αρνητικό ρεκόρ με 3.125 κρούσματα - Lockdown έως 22/3 - Σενάρια για άνοιγμα της αγοράς

Εκτός ελέγχου η διασπορά του κορωνοϊού - Αρνητικό ρεκόρ με 3.125 κρούσματα - Lockdown έως 22/3 - Σενάρια για άνοιγμα της αγοράς

Ελάχιστες οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία - Παραχωρούνται στο ΕΣΥ δύο ιδιωτικές κλινικές

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Παρά την τεράστια διασπορά του ιού στην Αττική που έχει ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο να ασφυκτιούν και να δίνουν πλέον μάχη καθημερινά έτσι ώστε να μην φτάσουν στο σημείο της διαλογής ασθενών για το εάν θα μπουν ή όχι σε ΜΕΘ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλλιεργεί προσδοκίες για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως το lockdown, το οποίο έχει παραταθεί ήδη για δεύτερη φορά έως τις 16 Μαρτίου, θα παραταθεί και μια τρίτη φορά έως τις 22 Μαρτίου.
Αν και όμως θεωρείται απίθανο μέσα στις επόμενες 10 ημέρες να έχουν μειωθεί δραστικά τα κρούσματα και να έχει αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ, πλέον προτάσσεται η 22η Μαρτίου ως η ημέρα των πρώτων «ανοιγμάτων», με την αρχή να γίνεται με το λιανεμπόριο και ενδεχομένως την ίδια ή την επόμενη εβδομάδα και με τα σχολεία, πρώτα με γυμνάσια και λύκεια, για να ακολουθήσουν τα δημοτικά.
Μάλιστα το σχέδιο αυτό προβλέπει άνοιγμα της εστίασης από το δεύτερο 10ήμερο του Απριλίου και μετά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, επαναλειτουργία του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου και πλήρες άνοιγμα (π.χ. μπαρ, γυμναστήρια) από τον Ιούνιο.
Παρόλο αυτά οι περισσότεροι ειδικοί σπεύδουν να σημειώσουν πως πιθανά «ανοίγματα» θα συμβούν μόνο αν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, τη στιγμή πάντως που υπάρχουν και οι εκτιμήσεις εκείνων που υποστηρίζουν πως πλέον τα περιοριστικά μέτρα όπως είναι σήμερα, δεν αποδίδουν και ότι πρέπει να υπάρξει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων έτσι ώστε και η κοινωνία να αποσυμπιεστεί και η οικονομία να επαναλειτουργήσει.
Προφανώς όμως μια τέτοια κίνηση ενέχει τεράστιο ρίσκο και δεν μπορεί να γίνει εφόσον το δημόσιο σύστημα υγείας τελεί υπό την ασφυκτική πίεση που βιώνει σήμερα.
Οι αριθμοί δεν επιτρέπουν κανενός είδους αισιοδοξία αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία μετρά τουλάχιστον 8.100 ενεργά κρούσματα ενώ καθημερινά αναφέρει τουλάχιστον τα μισά από τα κρούσματα που αναφέρονται πανελλαδικά.
Και ενώ η επιδημία «καλπάζει» στο Λεκανοπέδιο, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι ελάχιστες, ενώ γίνονται προσπάθειες μετά το Σισμανόγλειο, να μετατραπούν και άλλα νοσοκομεία σε αποκλειστικά covid προκειμένου να ανταποκριθούν στον αυξημένο αριθμό ασθενών.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι νοσηλευόμενοι σε όλη την χώρα ανέρχονται σε 3.758, εκ των οποίων οι 960 βρίσκονται σε ΜΕΘ ή σε μονάδες αυξημένης φροντίδας, ενώ οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται σε 471, εκ των οποίων το 61% είναι σε νοσοκομεία της Αττικής.
Ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας έκανε γνωστό πως δύο ιδιωτικές κλινικές με το προσωπικό τους - το Ιατρικό Περιστερίου και η κλινική ΛΗΤΩ - παραχωρούνται στο ΕΣΥ προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Στους 6.843 οι νεκροί

Τα νέα 9/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.215, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 209.462, εκ των οποίων 51,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 74 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_9_3_1.jpg
Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός τεστ, συνολικά 60.038, εκ των οποίων 22.870 μοριακά και 37.168 rapid.
Η θετικότητα αν και ελαφρά βελτιωμένη διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα το 5,35% έναντι 6,12% την αμέσως προηγούμενη ημέρα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.843 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
eody_9_3_2.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484 (66,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.427 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 390 (ημερήσια μεταβολή +15,73%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382 ασθενείς.
xartis9_3.jpg


Δύο ιδιωτικές κλινικές στη μάχη κατά του κορωνοϊού – Παραχωρούνται στο ΕΣΥ από 11/3

Την ένταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη μάχη που δίνει το ΕΣΥ ιδιαίτερα στην Αττική απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, πρόκειται για το Ιατρικό Περιστερίου και την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ που παραχωρούνται από την Πέμπτη 11 Μαρτίου στο ΕΣΥ για νοσηλεία Covid περιστατικών στην Αττική.
«Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις.
Για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο πλαίσιο της συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνω ότι:
Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.
Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.
Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Ευχαριστώ τους δύο Ομίλους για τη συνεργασία τους.
Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα» ανέφερε ο κ.Κικίλιας.

Τζανάκης: Κορύφωση κρουσμάτων στις 20/3 – Θα έχουμε και πάνω από 3.100 μολύνσεις

Την εκτίμηση πως η κορύφωση των κρουσμάτων θα καταγραφεί στις 20 Μαρτίου διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα φτάσουμε και ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τα 3.100 κρούσματα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης εκτίμησε ότι τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 620.
«Αν τώρα δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα και δεν είχαν αυξηθεί οι κλίνες, θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ στην Αττική.
Νομίζω ότι αυτό έχει αποφευχθεί και οριακά μπορεί να ανταπεξέλθει» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς στις 22 Μαρτίου.
«Θα θέλαμε τα κρούσματα να είναι κάτω από 2.000, αλλά αν το φαινόμενο αρχίσει να είναι σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να ανοίξουμε με πολλή προσοχή.
Άλλωστε, το ίδιο κάναμε και τον Δεκέμβριο» είπε ο κ.Τζανάκης, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση λόγω των μεταλλάξεων.
«Για να κατασταλεί πλήρως το φαινόμενο, πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα μέτρων, τα οποία σαν κοινωνία δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε.
Δεν μπορούμε να κλειστούμε σπίτια μας για πολλές μέρες, όπως κάναμε τον Μάρτιο» είπε ο κ.Τζανάκης, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να πορευτούμε με αυτά τα μέτρα», υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι η οικονομία παραμένει κλειστή και ότι ναι μεν υπάρχει κάποιο ρίσκο με το άνοιγμα, ωστόσο τα 1.000-1.200 κρούσματα, είναι πλήρως διαχειρίσιμα.

Βατόπουλος: Δεν έχει αποφασιστεί εάν θα ανοίξουν μαζί σχολεία, λιανεμπόριο – Από Απρίλιο η εστίαση

Τη θέση πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα ανοίξουν μαζί τα σχολεία και το λιανεμπόριο διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοίγματος της εστίασης από τον Απρίλιο και μόνο για τους εξωτερικούς χώρος.
Σε κάθε περίπτωση ο κ.Βατόπουλος είπε πως όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την πορεία της επιδημίας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να μειωθεί ο δείκτης Rt κάτω από το 1, ενώ επί της ουσίας προανήγγειλε και την παράταση του lockdown έως τις 22 Μαρτίου.
«Κρατάει πολύ αυτή η ιστορία, περισσότερο από όσο θα θέλαμε.
Ίσως έχουμε μια αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων, αλλά σιγά σιγά θα μαζευτεί η κατάσταση.
Αυτό που φοβόμαστε είναι το απρόβλεπτο, δηλαδή να έχουμε υπερμετάδοση σε κάποια περιοχή που δεν το περιμέναμε» είπε ο κ.Βατόπουλος.

Άνοιγμα

Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, αν και, όπως είπε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο.
«Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες.
Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει.
Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Απρίλιο να επαναλειτουργήσει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ.Βατόπουλος άφησε ανοιχτό αυτό να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι εμβολιασθέντες

Ερωτηθείς για τη συμπεριφορά όσων έχουν κάνει το εμβόλιο, ο κ. Βατόπουλος δήλωσε ότι αυτές τις ημέρες θα συζητηθεί για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται.
«Ο εμβολιασμένος δεν πρόκειται να αρρωστήσει βαριά, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι κατά πόσο μεταδίδει.
Συνεπώς ο εμβολιασμένος θα πρέπει να προφυλάξει τους γύρω του.
Η μάσκα, οι αποστάσεις και η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων θα διατηρηθούν και το 2021» είπε ο κ.Βατόπουλος.

Βασιλακόπουλος: Περνάμε την χειρότερη φάση της επιδημίας - Άλλη χώρα από το Μάιο

Τη θέση πως βρισκόμαστε στην χειρότερη φάση της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε πως στην Αθήνα η κατάσταση είναι πολύ άσχημη.
Πάντως ο κ.Βασιλακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι από τον Μάιο θα είμαστε άλλη χώρα, ενώ τόνισε πως «αυτήν τη φορά θα ξαναμπούμε σε κανονικότητα, με μεγαλύτερη προσοχή».
Ο κ.Βασιλακόπουλος με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου, εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με τον χρονικό περιορισμό του τρίωρου για ψώνια, αφού όπως είπε κάτι τέτοιο δημιουργεί συνθήκες συνωστισμού και πρότεινε στις μεγάλες πόλεις να ανοίξουν πρώτα τα μικρά μαγαζιά.

Καλύτερο Πάσχα από πέρσι

Πάντως, ο κ.Βασιλακόπουλος εκτίμησε πως φέτος θα κάνουμε καλύτερο Πάσχα σε σχέση με πέρσι, ενώ σχετικά με τους εμβολιασμούς, σημείωσε πως «το 40% των πολιτών άνω των 80 δεν έχει πάει να κάνει το εμβόλιο, παρά το ότι έχουν τη δυνατότητα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό.
Επιπλέον, ανέφερε ότι «σε κάποια νοσοκομεία ακόμα και το 30% των υγειονομικών αρνείται τον εμβολιασμό», τονίζοντας πάντως «ακόμα κι αν είχαμε κλίνες, δεν θα είχαμε προσωπικό ΜΕΘ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης