Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δάνεια και οφειλές 3-4 δισ. θα ενταχθούν στον πτωχευτικό – Οι δύο φάσεις και ο ρόλος συνοφειλετών και εγγυητών

Δάνεια και οφειλές 3-4 δισ.  θα ενταχθούν στον πτωχευτικό – Οι δύο φάσεις και ο ρόλος συνοφειλετών και εγγυητών
Μετά τις εισηγήσεις των τραπεζών η δημιουργία δύο φάσεων με ξεχωριστούς αλγορίθμους στον πτωχευτικό κώδικα αυξάνουν την πιθανότητα συμμετοχής... στον πτωχευτικό κώδικα
Σχετικά Άρθρα

Δάνεια και οφειλές ύψους 3-4 δισεκ. ευρώ θα ενταχθούν στον νέο πτωχευτικό νόμο με βάση τραπεζικές πηγές.
Ο νέος πτωχευτικός κώδικας αποτελεί ένα πιο σύγχρονο εργαλείο διαχείρισης των οφειλών, ωστόσο δεν παύει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που συνδέονται με την απονομή δικαιοσύνης.
Μετά τις εισηγήσεις των τραπεζών η δημιουργία δύο φάσεων με ξεχωριστούς αλγορίθμους στον πτωχευτικό κώδικα αυξάνουν την πιθανότητα συμμετοχής.
Ως γνωστό στην πρώτη φάση εντάσσονται όλες οι οφειλές προς τράπεζες και δημόσιο εφόσον π.χ. αφορούν οφειλέτες που δεν έχουν συνοφειλέτες ή εγγυητές.
Στην δεύτερη φάση εντάσσονται όλοι όσοι έχουν ταυτόχρονα με τις οφειλές τους και εγγυητές ή συνοφειλέτες.
Η εκτίμηση των τραπεζών είναι όσοι ενταχθούν θα διεκπεραιωθούν στο 80% οι υποθέσεις.
Τραπεζίτες αναφέρουν ότι σε ένα βάθος χρόνου θα μπορούσαν να ενταχθούν οφειλές 3-4 δισεκ. ευρώ.

Τι δείχνει η παρελθούσα εμπειρία;

Είναι αλήθεια ότι έως σήμερα σχεδόν όλα τα μέτρα που θεσπίστηκαν για να διευκολύνουν τους πολίτες που έχουν οφειλές δεν ήσαν αποτελεσματικά.
Μπορεί π.χ. ορισμένοι νόμοι εν μέρει να λειτούργησαν βλέπε νόμο Κατσέλη αλλά στην πράξη όλες οι παρεμβάσεις του κράτους κινήθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών.
Η περίπτωση του πτωχευτικού αποτελεί μια ακόμη θεσμική παρέμβαση η οποία επιχειρεί να δώσει μια συλλογική λύση στο συνολικό χρέος κάθε υπόχρεου.
Ενώ θεσμικά θεωρείται πιο ολοκληρωμένη λύση σε σχέση με ότι έχει συμβεί στο παρελθόν, οι τραπεζίτες δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς αναγνωρίζουν ότι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο χρεών τους πολίτες δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα.
Πάντως η πεποίθηση είναι ότι εάν συγκεντρωθούν χρέη 3-4 δισεκ. σε πρώτη φάση τότε θα έχει γίνει ένα πρώτο βήμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης