Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Περί τα 41,2 δισ. στις ελληνικές τράπεζες από τα LTROs της ΕΚΤ, μόλις 5,5 δισ. οι χορηγήσεις δανείων

Περί τα 41,2 δισ. στις ελληνικές τράπεζες από τα LTROs της ΕΚΤ, μόλις 5,5 δισ. οι χορηγήσεις δανείων

Το μεγαλύτερο ποσό από τη ρευστότητα αυτή οι τράπεζες την κατέθεσαν εκ νέου στην ΤτΕ

Στα 41,2 δισ. ευρώ έφτασε η ρευστότητα που άντλησαν οι ελλληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα (Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα) σύμφωνα με τον Ισολογισμό της ΤτΕ, μέσω των πράξεων LTROs.

Το ποσό αυτό όπως εξήγησε και στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αποτελεί στην ουσία επιδότηση της ΕΚΤ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς παρέχεται με αρνητικά επιτόκια, που φθάνουν το -1%.
Το μεγαλύτερο ποσό από τη ρευστότητα αυτή οι τράπεζες την κατέθεσαν εκ νέου στην ΤτΕ, αλλά περίπου 12 δισ. ευρώ τα χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ για την χορήγηση νέων δανείων διέθεσαν μόλις 5,5 δισ. ευρώ.

Οι πράξεις των LTROs

Η χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ξεκίνησε να γίνεται με «εντατικό ρυθμό» από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε για μία ακόμη φορά να δέχεται κατ΄εξαίρεση τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών.
Μάλιστα πρόσφατα η ΕΚΤ απεφάσισε να παρατείνει τα ευνοικά αυτά δάνεια που παρέχει σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης μέσω του προγράμματος LTRO έως τον Ιούνιο του 2022.
Επιπροσθέτως ανέβασε στο 55% (από το 50%) το ποσοστό χρηματοδότησης ανάλογα με το μέγεθος των εγγυήσεων που προσφέρει η κάθε τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης