Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δικαιολογείται η ανάκαμψη της μετοχής της Alpha bank; - Μέχρι που μπορεί να φθάσουν τα ανοδικά περιθώρια;

Δικαιολογείται η ανάκαμψη της μετοχής της Alpha bank; - Μέχρι που μπορεί να φθάσουν τα ανοδικά περιθώρια;
H ψαλίδα στις αποτιμήσεις μπορεί να κλείσει στα 500 εκατ της Alpha bank έναντι της Eurobank όχι όμως άμεσα αλλά μετά την επόμενη τιτλοποίηση που έρχεται και θα ενταχθεί στον Ηρακλή 2.
Σχετικά Άρθρα

Η μετοχή της Alpha bank στα 0,88 ευρώ έχει ανακάμψει εσχάτως με την συνολική κεφαλαιοποίηση στα 1,36 δισεκ.
Τα βασικά ερωτήματα είναι τα εξής.
1)Δικαιολογείται η άνοδος στην μετοχή της Alpha bank;
2)Μέχρι που μπορεί να φθάσει η άνοδος;
3)Πόσο μπορεί να κλείσει το χάσμα στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις – κεφαλαιοποιήσεις με την Εθνική και Eurobank;

Οι απαντήσεις

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ανοδική κίνηση της Alpha bank είναι 100% προβλέψιμη, ότι συνέβη στην Eurobank θα συμβεί σε κάποιο βαθμό και στην Alpha bank.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Alpha bank θα κλείσει το χάσμα με την Εθνική που ανέρχεται στα 700 εκατ και με την Eurobank που ανέρχεται στο 1 δισεκ.
H ψαλίδα μπορεί να κλείσει στα 500 εκατ έναντι της Eurobank όχι όμως άμεσα αλλά μετά την επόμενη τιτλοποίηση που έρχεται και θα ενταχθεί στον Ηρακλή 2.
Όμως με δεδομένο ότι η Alpha bank θα χρειαστεί μια ακόμη μεγάλη τιτλοποίηση 5 δισεκ. με τον Ηρακλή 2 και λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να διενεργήσει πρόσθετες προβλέψεις λόγω σχετικά χαμηλού coverage ratio NPEs δηλαδή δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ο επόμενος κύκλος εξυγίανσης ώστε να κλείσει επιθετικά η ψαλίδα στις διαφορές αποτιμήσεων με τις άλλες τράπεζες.
Να τονιστεί ότι η Alpha bank έχει 7,8 δισεκ. κεφάλαια μείον 2 δισεκ. που δαπάνησε για την τιτλοποίηση Galaxy 10,8 δισεκ. NPEs, μείον 1 δισεκ. που θα δαπανήσει για την επόμενη τιτλοποίηση και συν τα 500 εκατ που θα αντλήσει μέσω έκδοσης ομολόγου tier 2… η Alpha bank ίσως να δικαιολογεί ένα discount σε σχέση με την Eurobank αλλά όχι προφανώς 1 δισεκ. αλλά 500 εκατ ευρώ.
Η Alpha bank διαθέτει 3,4 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι το οποίο ωστόσο σχεδόν θα μηδενιστεί και με την νέα τιτλοποίηση αλλά μέσω της έκδοσης tier 2 ύψους 500 εκατ και των προ προβλέψεων εσόδων η τράπεζα θα σχηματίσει ξανά… νέο κεφαλαιακό μαξιλάρι.

Το ερώτημα της αγοράς είναι εάν η Alpha bank προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο μέλλον;

Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο στους επενδυτικούς κύκλους είναι εάν η Alpha bank θα επιδιώξει μια κίνηση στρατηγική να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο να αντλήσει 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ.
Μετά την τιτλοποίηση των 10,8 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων η Alpha bank μπορεί να αντλήσει 1 με 1,5 δισεκ. κεφάλαια από την αγορά.
Να σημειωθεί ότι η Alpha bank έχει την χαμηλότερη φορολογική απαίτηση DTC 3,1 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με όλες τις άλλες τράπεζες, έχει δηλαδή τα καλύτερα βάση ποιότητας κεφάλαια σε σχέση με τα 4 δισεκ. DTC σε Πειραιώς και Eurobank και 4,6 δισεκ. της Εθνικής τράπεζας.
To DTC εποπτικά είναι αποδεκτό αλλά όχι και χρηματιστηριακά, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount έναντι άλλων τραπεζών στην Ευρώπη λόγω υψηλού ποσοστού DTC στα κεφάλαια.
Στην Ευρώπη το συνολικό DTC είναι 105 δισεκ. εκ των οποίων 15,4 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης