Κοινωνία

Παράταση lockdown τουλάχιστον έως 8/3 - Οι κόκκινες περιοχές - Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τα μέσα Μαρτίου

Παράταση lockdown τουλάχιστον έως 8/3 - Οι κόκκινες περιοχές - Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τα μέσα Μαρτίου
«Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με κόκκινο χρώμα και την αγωνία στα ύψη κλείνει ακόμα μία εβδομάδα παρόντος του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς χθες 26/2 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα.
Ο ιός που σαρώνει την χώρα μας συνεχίζει να δείχνει «τα δόντια του», με ισχυρή και δυναμική παρουσία σε 61 Περιφερειακές Ενότητες.
Η ανατροπή στις εκτιμήσεις των ειδικών της Επιτροπής των Επιδημιολόγων που ανέμεναν μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και ταχύτερη επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης δεν επέτρεψε ούτε έστω την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στις περιοχές αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου.
Ως αποτέλεσμα, στην Αττική -που χθες σημείωσε 790 νέα κρούσματα- παρατείνεται μέχρι τις 8 Μαρτίου το καθεστώς αυστηρού lockdown, πράγμα το οποίο ισχύει και για τους δήμους Καλυμνίων (13 νέα κρούσματα) Κορδελιού (Θεσσαλονίκης) και τις Π.Ε. Ευβοίας (28 νέα κρούσματα) και Αρκαδίας (12 νέα κρούσματα).
Στο μεταξύ, φουντώνουν τα σενάρια και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για άνοιγμα της αγοράς στα μέσα Μαρτίου.

Σκυλακάκης: Ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου η αγορά

Ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου η αγορά, τόνισε , μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» κάνοντας αναφορά στην οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, σημείωσε ότι «το διαθέσιμο ποσό είναι πεπερασμένο και με αυτό θα πορευτούμε», ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα χρειαστεί να τεντωθεί άλλο το σκοινί της οικονομίας με πρόσθετες παρατάσεις.
Για το λιανεμπόριο, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το κομμάτι εκείνο της αγοράς που είναι ανοικτό δείχνει καλά νούμερα και η εικόνα των εσόδων είναι καλύτερη από εκείνη του Ιανουαρίου.
«Συνεπώς υπάρχει μια πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας αρκετά δυναμική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πέτσας: Εκτιμάμε ότι μέσα Μαρτίου θα ανοίξει η αγορά – Το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο

«Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος και σημείωσε ότι «ο θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο».
«Είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος», δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι «αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο».
Ωστόσο, «το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Άνοιγμα της αγοράς

Κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες εβδομάδες ο κ. Πέτσας, ο οποίος και ανέφερε πως εκτιμάται ότι αγορά μπορεί να ανοίξει στα μέσα Μαρτίου με μέτρα ασφαλείας.
Ειδικότερα, για να σενάρια ότι ο πρωθυπουργός θέλει η αγορά να ανοίξει οπωσδήποτε στις 16 Μαρτίου, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν είναι πολύ κοντά στην αγορά, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα ανοίξει χωρίς μέτρα ασφαλείας.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών «ακόμα και τώρα βλέπουμε μια πολύ υψηλή κίνηση, ενώ η αγορά είναι κλειστή.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά».
«Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα. Άρα τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε».
«Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά», είπε χαρακτηριστικά.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Είμαστε σε ένα στάδιο που γίνεται αποδεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού και γρήγορα θα έχουμε καλά αποτελέσματα», ανέφερε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως υπήρχε και όταν ξεκίνησε πέρυσι η πανδημία μια συζήτηση για το αν θα μπορεί κάποιος να έρχεται στη χώρα για τουριστικούς σκοπούς με κάποιο πιστοποιητικό, δηλαδή να έχει ένα αρνητικό τεστ.
Πρόσθεσε ότι τώρα είναι πολύ πιο ώριμα τα πράγματα στην Ε.Ε. για να καθιερωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Κατά τον ίδιο, «πάνω από 25 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και σε μερικούς μήνες θα έχουν φτάσει τα 50-60 εκατ.
Γιατί να μην έχουμε μια τέτοια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που με σχετική ασφάλεια μπορούν να ταξιδεύουν και ένας χώρος σημαντικός όπως είναι του καταλύματος, της εστίασης και του τουρισμού να αρχίσει να αναπνέει τουλάχιστον από την άνοιξη και μετά; Να μπορέσει δηλαδή να υπάρξει μια κινητικότητα με ασφάλεια στην Ευρώπη και από αυτή να επωφεληθούν όλοι».

Αρχές Απριλίου θα έχουμε το 20% ανοσίας - Στο τρίτο κύμα κυριαρχεί το βρετανικό στέλεχος

Αντιμετωπίζουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας, όπου όπως είπε κυριαρχεί το βρετανικό στέλεχος και είναι ταχύτερο στην μετάδοσή του, σύμφωνα με τον
πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλο.
Όπως ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1, υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, όμως δεν πρέπει να μετατραπεί σε απογοήτευση.
Ο ίδιος σημείωσε ότι τα λύματα δείχνουν ότι έχουμε την ίδια κατάσταση στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για ανοσία

Κάνοντας αναφορά στους εμβολιασμούς , ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες οι εμβολιασμοί σταματούν και την μετάδοση.
Υπογράμμισε ότι «αρχές Απριλίου προσδοκούμε να έχουμε το 20% ανοσίας», προσθέτοντας ότι τότε θα έχουμε και σύμμαχο τον καιρό.
Όπως είπε, «αν δεν καθυστερήσουν οι παραδόσεις των εμβολίων αρχές του καλοκαιριού ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στο 60% ανοσία».

Εντείνεται η πίεση στις δομές υγείας

Αύξηση της τάξης του 40% καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στις νέες διαγνώσεις της COVID-19 στην Αττική, με την επακόλουθη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να «στριμώχνει» τα περιθώρια για οποιαδήποτε κατάσταση εφησυχασμού ή χαλάρωσης στο λεκανοπέδιο.
Ενδεικτικό είναι ότι η κάλυψη των ΜΕΘ-COVID-19 στην πρωτεύουσα βρίσκεται πλέον στο 88%.
Ειδικότερα, ο σημαντικά επιβαρυμένος κεντρικός τομέας της Αθήνας με 212 νέα σημερινά κρούσματα παραμένει το στοιχείο-κλειδί για την εξέλιξη της πανδημίας στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ωστόσο στο προσκήνιο βγαίνουν τις τελευταίες ημέρες ο Πειραιάς (167 νέα κρούσματα χθες) και η Δυτική Αττική (126 νέα κρούσματα χθες).
Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις τελευταίες αναλύσεις συνηγορούν στην κατάσταση αυξημένου συναγερμού στην οποία φαίνεται να μπαίνουν οι δύο αυτές περιοχές, καθώς στον Πειραιά καταγράφονται πλέον 1.100 ενεργά κρούσματα, ενώ λίγο λιγότερα είναι αυτά στη Δυτική Αττική (1.036).
Σύμφωνα με τους ειδικούς της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τα δεδομένα αυτά οδηγούν σε εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση στην -ήδη εμφανή- πίεση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αλλά και άνοδο στον αριθμό των θανάτων την επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η πίεση δεν αφορά μόνο το λεκανοπέδιο, αφού η σταθερή αύξηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των συνανθρώπων μας που διασωληνώνονται (371 χθες) εντείνει την ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ πανελλαδικά.
Σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται και στον αριθμό των νέων εισαγωγών ανά ημέρα, καθώς την εβδομάδα αυτή ο μέσος όρος ανήλθε στις 260 από μόλις 208 την προηγούμενη Παρασκευή.
Η αύξηση αυτή συνετέλεσε και στην άνοδο του αριθμού των συνολικών νοσηλειών στην επικράτεια που ξεπερνούν τις 2.500 (2.200 την προηγούμενη εβδομάδα).

Το lockdown συνεχίζεται

Αναλυτικότερα στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπήκαν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 27/2 μέχρι τις 8 Μαρτίου:

Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
Σύρος
Σάμος
Δήμος Αρτας
Διδυμότειχο
Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
Αμφιλοχία
Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
Δήμος Λάρισας
Δήμος Βόλου

Βγήκαν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Στο κόκκινο παραμένουν:

Κεφαλονιά
Ηλεία
Θεσσαλονίκης
Χαλκιδικής
Ρέθυμνου
Δήμος Αγιάς
Δήμος Κομνηνού
Δήμος Ζίτσας
Δήμος Ναυπλιέων

Τέλος, από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, ισχύουν τα εξής:

  • Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.
  • Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.
  • Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.
  • Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
  • Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

 Στο 88% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική - Στα 1.342 τα ενεργά κρούσματα στον Πειραιά

Στα 1.500 την ημέρα είναι ο μέσος όρος των κρουσμάτων, ενώ 12.000 κρούσματα είναι τα ενεργά.
Καθημερινά εισάγονται 260 άνθρωποι στα νοσοκομεία.
Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι εμφανής.
Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%.
Στην Αττική,  σημαντική αύξηση καταγράφεται στον Πειραιά, με περισσότερα από 1.100 ενεργά κρούσματα και στον Δυτικό τομέα με περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.
Σημειώνεται όιτ στην Αττική δεν παρατηρήθηκε το ποσοστό μείωσης των κρουσμάτων που αναμενόταν μετά τα νέα μέτρα, γεγονός στο οποίο συμβάλλει σημαντικά η αύξηση των μεταλλαγμένων στελεχών, που μεταδίδονται πολύ περισσότερο.

Αναμένεται αύξηση θανάτων, πίεσης σε ΜΕΘ

Με βάση την αύξηση των εισαγωγών αναμένεται  μια μικρή αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ αλλά και στους θανάτους, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 40% σε διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα, στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας.
Στην Αττική η τάση μείωσης στον αριθμό των διαγνώσεων, που είχε παρατηρηθεί μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή δυστυχώς έδειξε μικρή αναστροφή εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Συνολικά 6.439 οι νεκροί

Τα νέα (26/2) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.790, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 188.201, εκ των οποίων 51,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 62 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.462 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_26_2_.jpg
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 23.861 μοριακά τεστ και 26.473 rapid.
Επί του συνόλου των 50.334 τεστ η θετικότητα διαμορφώνεται στο 3,55%, επίπεδο ανάλογο με αυτό του αμέσως προηγούμενο 24ωρου.

Από τα παραπάνω κρούσματα

790 εντοπίζονται στην Αττική (880 χθες)
150 είναι από τη Θεσσαλονίκη (183 χθες)
122 αφορούν την Αχαΐα (103 χθες)
eody_26_2_2.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.439 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 371 (χθες 367).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.
To 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.326 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή -7.53%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.
eody_26_2_5.jpg


 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης