Τελευταία Νέα
Speculator

Τι συμβαίνει με τη Βιοχάλκο και «εξαφανίζεται» η προσφορά μετοχών;

Τι συμβαίνει με τη Βιοχάλκο και «εξαφανίζεται» η προσφορά μετοχών;

Οι 2+2 λόγοι που αύξησαν την εμπορευσιμότητα της μετοχής και το ενδιαφέρον από τους θεσμικούς επενδυτές

Σχετικά Άρθρα

Την περασμένη Παρασκευή (19 Φεβρουαρίου) στη μετοχή της Βιοχάλκο βγήκαν προς πώληση 200.000 κομμάτια.
Τα τρία πακέτα «εξαφανίστηκαν» εν ριπή οφθαλμού, όπως αναφέρουν πληροφορίες από χρηματιστές.
Γιατί, όμως, αυξάνεται η εμπορευσιμότητα και οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν εσχάτως τις μετοχές της Βιοχάλκο ή και θυγατρικών της;
Μια απάντηση είναι, πως για τις μετοχές πάντα ισχύει ότι «δεν πρόκειται για το τι αγόρασες, αλλά το τι πλήρωσες γι’ αυτό», όπως είπε εύστοχα πρόσφατα ο H. Marks ( Oaktree).
Περαιτέρω, διεθνώς, επικρατεί μια τάση ανόδου για τις κυκλικές μετοχές οι οποίες αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από το άνοιγμα των οικονομιών, την άνοδο των εμπορευμάτων κλπ.
Σύμφωνα, όμως, με διαχειριστές υπάρχουν δυο ακόμα λόγοι, οι οποίοι συνδέονται με την κεφαλαιοποίηση (τιμή) τις αποτιμήσεις διεθνώς, αλλά και την ζήτηση για προϊόντα μετάλλου.
Στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια οι μετοχές των κλάδων των υλικών, της ενέργειας (Αιολικά, καθαρή ενέργεια κα) ήδη έχουν υπεραποδώσει.
Την ίδια περίοδο, η κεφαλαιοποίηση της Bιοχάλκο παραμένει κάτω από την τιμή της εισαγωγής της στις Βρυξέλλες το 2016, και σήμερα, κινείται στα ίδια σχεδόν επίπεδα.
Η μητρική εταιρεία συμμετοχών, όμως, δεν είναι η ίδια όπως το 2016 καθώς ενσωματώνει την αξία των θυγατρικών της Cenergy, της Elvalhalcor, Σιδμα καθώς και τις Σιδενόρ, Stomana – ενω δεν υπολογίζεται και η επικείμενη είσοδος στο ΧΑ της εταιρείας ακινήτων Noval.
Με την κεφαλαιοποίηση λοιπόν οριακά κάτω από 1 δισ. ευρώ, αρκετοί Έλληνες και ξένοι διαχειριστές κρίνουν ότι, είναι προτιμότερο να στραφούν στην φθηνή κεφαλαιοποίηση της Viohalco παρά στις ακριβές μετοχές της ενέργειας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα έργα σε Cenergy – Η ζήτηση σε Elval

Ο δεύτερος λόγος της προτίμησης της Viohalco είναι η υψηλή ζήτηση τόσο για τα υπόγεια καλώδια σε Ελλάδα και εξωτερικό (Cenergy), όσο και η ζήτηση προϊόντων αλουμινίου που αναγκάζει την ElvalHalcor να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις μετά την εγκατάσταση του θερμού έλαστρου.
Μόλις, την περασμένη εβδομάδα η Cenergy ανέλαβε απο την Γαλλική εταιρεία διανομής μια σύμβαση στη Γαλλία για την προμήθεια υπόγειων καλωδίων υψηλής τάσης (90 kv και 225Kv).
Η σύμβαση είναι τριετής με δυνατότητα παράτασης δυο ετών επίσης.
Η Cenergy διαθέτει ανεκτέλεστο έργων, ύψους 440 εκατ. ευρώ, με σειρά έργων στο εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Σκωτία, Ολλανδία, Δανία, Μεξικό κ.α).
Ο κύκλος εργασιών της για το πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 417 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη 42 εκατ. ευρώ ενω τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 8 εκατ.
ευρώ.
Η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται σήμερα σε 377 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις


Απο την άλλη πλευρά, η Elvalhalcor στο 9μηνο εμφάνισε συνολικές πωλήσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, κέρδη Ebidta 90,9 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετα φόρων 24 εκατ. ευρώ.
Μετά τις επενδύσεις για το θερμό έλαστρο και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε την β΄ φάση επενδύσεων (100 εκατ. ευρώ) για την παραγγελία νέας γραμμής βαφής.
Η ζήτηση για βαμμένα προϊόντα αλουμινίου είναι υψηλή γι αυτό η εταιρεία προχώρησε στην καινούργια επένδυση ώστε να ενισχύσει την παραγωγικότητα της έλασης αλουμινίου.
Η κεφαλαιοποίηση της Elvalhalcor ανέρχεται σε 703 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση της Βιοχάλκο απο την άλλη πλευρά δεν ξεπερνά το 1 δισ.
Αν και, όπως προαναφέρθηκε ενσωματώνει και την Σιδενόρ, την Stomana (χάλυβας), ένας τομέας ο οποίος εκτιμάται ότι, θα επανέλθει στην Ελλάδα με την εκκίνηση των μεγάλων τεχνικών έργων.
Επίσης, θυγατρική είναι και η Noval, η οποία κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Ελλάδα καθώς διαθέτει 41 ακίνητα αξίας 298 εκατ ευρώ. (31-12-2019).
Πρόσφατα δε, απέκτησε και νέο κτίριο (kodak) συμμετέχοντας σε κοινοπραξία.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης