Τελευταία Νέα
Speculator

Γιατί απορροφάται η προσφορά στην Βιοχάλκο σε ένα χρηματιστήριο δίχως τζίρο

Γιατί απορροφάται η προσφορά στην Βιοχάλκο σε ένα χρηματιστήριο δίχως τζίρο
Το ράλι των θυγατρικών
Η ανάθεση σημαντικών συμβολαίων στην θυγατρική Cenergy στο εξωτερικό, οι επενδύσεις στην ElvalHalcor, αλλά και οι αναμενόμενες προσδοκίες της ανάκαμψης στο εξωτερικό έχουν αυξήσει την ζήτηση και το ενδιαφέρον των επενδυτών, τόσο για την Βιοχάλκο, όσο και για τις θυγατρικές Cenergy και Elvalhalcor.
Τις τελευταίες ημέρες, παρά γενικό τον ισχνό  τζίρο, στην μετοχή της Bιοχάλκο οποιαδήποτε προσφορά απορροφάται εν ριπή οφθαλμού ενω ο τίτλος παραμένει σε σταθερά επίπεδα με άνοδο 19% στο τελευταίο τρίμηνο. Ακόμα υψηλότερη είναι η επίδοση του τίτλου της θυγατρικής Cenergy η οποία έχει αποδώσει 58-59% στο ίδιο διάστημα.

Την παρατηρούν

Αυτή η μετοχική συμπεριφορά της Βιοχάλκο – η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται και στις Βρυξέλλες - δεν έχει περάσει απαρατήρητη απο τους Έλληνες και ξένους επενδυτές οι οποίοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις κινήσεις ενός ομίλου ο οποίος στο παρελθόν αποτελούσε τον προπομπό στις ανοδικές κινήσεις της αγοράς.
Αλλωστε, η αγορά λόγω της πορείας των τραπεζών έχει στραφεί σε μετοχές εταιρειών που έχουν ρευστότητα, αποδόσεις και χαμηλό κινδύνο εγκλωβισμού (Όσο αυτό είναι δυνατον αυτό στην ρηχή ελληνική αγορά ).
Η σταθερότητα της μετοχής της μητρικής εταιρείας αποδίδεται απο την αγορά, κυρίως, από την χρηματιστηριακή αποτίμηση της μητρικής Viohalco η οποία χθες πριν το κλείσιμο βρισκόταν στα 724 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα η Cenergy κινούνταν στα 287 εκατ. ευρώ, και η Elvalhalcor στα 521 εκατ. ευρώ.

Το παράδοξο

Με άλλα λόγια για αρκετούς επενδυτές, η Viohalco δεν μπορεί να υπολείπεται σε αξία, έναντι των θυγατρικών της οι οποίες  πραγματοποιούν μια θετική πορεία σε εξαγωγές παρά την πανδημία. 
Η μεν ElvalHalcor υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις - ύψους 150 εκατ. ευρώ -με το θερμό έλαστρο αυξάνοντας την παραγωγικότητα της και ικανοποιώντας την ζήτηση στην Δυτική Ευρώπη.
Η δε Cenergy, έχει πιστοποιηθεί πλέον στο εξωτερικό ως ένας αξιόπιστος προμηθευτής σε σωλήνες χάλυβα και καλώδια και πέραν των έργων που εκτελεί στην Ελλάδα  ( Aδμηε- Κρήτη ). Η τρίτη θυγαρική Σίδμα ολοκλήρωσε την συγχώνευση με την Μπήτρος και προετοιμάζεται για την αλλαγή σκηνικού στην αγορά μετά την εκκίνηση μεγάλων έργων και στην Ελλάδα.   
 
Σημαντικά έργα για Cenergy

Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Cenergy επιλέχθηκε για την παραγωγή και προμήθεια σωληνών χάλυβα για ένα μεγάλο υποθαλάσσιο αγωγό στον Κόλπο του Μεξικού ( King’s Quay ) ενω η θυγατρική της, Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables), θα προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο με υποβρύχια καλώδια inter-array και με εξαρτήματα.
( Dogger Bank – Aγγλία ).
Και για τα δυο έργα δεν ανακοινώθηκε το ύψος των
συμβάσεων καθώς το δεύτερο ξεκινά το 2021 ενω για το πρώτο θα απαιτηθεί χρόνος.
Μέχρι σήμερα η Cenergy έχει ανεκτέλεστο έργων 640 εκατ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών της Cenergy ανήλθε στα 496,6 εκατ. ευρώ, ενω τα καθαρά κέρδη Ebidta ανήλθαν σε 42,4 εκατ. ευρώ.  
Ο όμιλος Βιοχάλκο, όμως, αναμένεται να επωφεληθεί απο την ανάκαμψη εντός του 2021 κυρίως γιατι στην Δυτική Ευρώπη δεν έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογες επενδύσεις - όπως στην Elvalhalcor – με τις οποίες μπορεί να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση για προϊόντα που διαθέτουν υψηλά περιθώρια κέρδους, όπως αυτοκινητοβιομηχανία κτλ.
Απο την άλλη πλευρά, η Cenergy βρίσκεται μεταξύ των προμηθευτών  μεγάλων ενεργειακών έργων παγκοσμίως.
Ακόμη λοιπόν κι αν η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν φθάσει στα εκτιμώμενα επίπεδα προ του νέου απαγορευτικού κυκλοφορίας, μια αντίδραση των οικονομιών σε Ευρώπη και ΗπΑ θα προσδώσει ωφέλη στον ελληνικό όμιλο.   

Δημήτρης Παφίλας  
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης