Επιχειρήσεις

Η Βιοχάλκο… τίναξε την μπάνκα των πλειστηριασμών αγοράζοντας το κτήριο της KODAK

Η Βιοχάλκο… τίναξε την μπάνκα των πλειστηριασμών αγοράζοντας το κτήριο της KODAK
Πλήρωσε 1.430 ευρώ ανά τ.μ όταν οι άλλοι έδιναν κάτω από 1300 ευρώ ανά τ.μ.
Σχετικά Άρθρα
Στο limit up αγοράστηκε το κτίριο της KODAK στο Μαρούσι αναδεικνύοντας ότι στην εγχώρια αγορά υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε επαγγελματικά ακίνητα που προορίζονται για γραφεία, με αποτέλεσμα η τιμή του ακινήτου να εκτιναχθεί στα ύψη.
Συνολικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον έξι επενδυτικά σχήματα για το κτήριο της KODAK δίνοντας τιμές από 20 εκατ ευρώ έως τα 28,5 εκατ. ευρώ.
Ο πλειοδότης που απέκτησε το ακίνητο κατέβαλε 1430 ευρώ ανά τετραγωνικό και ήταν η υψηλότερη τιμή ενώ η χαμηλότερη που δόθηκε ήταν τα 1000 ευρώ ανά τ.μ.
Η απόσταση των 430 ευρώ από την κατώτερη έως την ανώτερη τιμή σηματοδοτεί τις σημαντικές ανάγκες της αγοράς ακινήτων σε γραφεία συμβάλλοντας στην άνοδο της αξία του ακινήτου και κατοχυρώθηκε στην προσφορά των 28,5 εκατ. ευρώ.

Η απόσταση της δεύτερης

Το τίμημα θα καταβληθεί από την εταιρεία The Grid που κατέθεσε την καλύτερη προσφορά στον πλειστηριασμό της Ektasis Development στην οποία να σημειωθεί συμμετείχε με ποσοστό 50% η Noval ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο και το fund Brook Lane Capital πλειοδότησαν.
Η δεύτερη καλύτερη προσφορά που κατατέθηκε προήλθε από την Dimand σε συνεργασία με την Prodea ΑΕΕΑΠ δίνοντας το ποσό των 25,2 εκατ. ευρώ έχοντας μία απόσταση 3,2 εκατ. ευρώ η οποία μεταφράζεται σε 1260 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Οι επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν ότι το deal έγινε στο limit up.
Η συνολική επένδυση αξιοποίησης του ακινήτου που θα διαμορφωθεί θα εξαρτηθεί με το project του νέου αγοραστή και το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο μπορεί να φθάσει τις 3.500 ευρώ ανά τ.μ.
Η ανέγερση του νέου ακινήτου πρέπει να πληροί αυστηρές προδιαγραφές για να διαμορφωθούν προσδοκίες υψηλών μισθωμάτων στα επίπεδα άνω των 20 ευρώ ανά τετραγωνικό για να εξασφαλιστούν αποδόσεις στα επίπεδα του 6% με 7% για τον αγοραστή – επενδυτή.

Η ρηχή αγορά

Ο πλειστηριασμός της Ektasis ανέδειξε ότι η αγορά ακινήτων είναι ρηχή και αρκετοί ενδιαφερόμενοι «κυνήγησαν» ένα ακίνητο με πολλά πλεονεκτήματα καθώς ήταν σε μία τοποθεσία με πρόσβασή σε οδικές αρτηρίες σε στάση του Μετρό και πλησίον στάσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Οι ειδικοί λένε ότι η υψηλή ζήτηση σε ακίνητα ανάλογου μεγέθους προκαλεί άνοδο των τιμών που στη συνέχεια μπορεί να προκύψουν ζήτημα στην εκμίσθωση του ακινήτου καθώς πρόκειται για ακίνητο με περισσότερα από 20.000 τετραγωνικά μέτρα.
Πάντως οι εταιρείες που συμμετείχαν στον πλειστηριασμό και δραστηριοποιούνται στην αξιοποίηση ακινήτων όπως είναι οι εξειδικευμένες ΑΕΕΑΠ προετοιμάζονται για τον επόμενο διαγωνισμό προσέλκυσης ενδιαφέροντος από την Lamda Development για την αξιοποίηση 200.000 τ.μ. στο Ελληνικό για την ανέγερση γραφείων.
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναμένεται να γίνει μέσα στο 2021 με την προσδοκία να έχει μεταβιβαστεί η έκταση του Ελληνικού στον ανάδοχο του έργου το αργότερο το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Τη διαδικασία είχε αναλάβει η ειδική διαχειρίστρια δικηγόρος κα Βασιλική Τσιατά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης