Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το 2020 χορηγήθηκαν 25 δισ δάνεια και θα δοθούν το 2021 περίπου 16 δισ – Πιστωτική συρρίκνωση έως μέσα 2022

Το 2020 χορηγήθηκαν 25 δισ δάνεια και θα δοθούν το 2021 περίπου 16 δισ – Πιστωτική συρρίκνωση έως μέσα 2022
Έως τα μέσα του 2022 θα καταγράφεται πιστωτική συρρίκνωση με στόχο 120-125 δισεκ. ευρώ δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Σχετικά Άρθρα

Ο Χρήστος Σταικούρας ο υπουργός Οικονομικών, ο Γιώργος Χαντζηνικολάου Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Πειραιώς και ο Γιάννης Στουρνάρας διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στην Βουλή.
Η κυβέρνηση σχεδίασε πολλές μεταρρυθμίσεις και στήριξη της οικονομίας, οι τράπεζες χορήγησαν σχεδόν 25 δισεκ. το 2020 αλλά στην πράξη η πιστωτική συρρίκνωση που θα συνεχιστεί έως τα μέσα του 2022 αποδίδεται στο γεγονός ότι τα δάνεια που βγαίνουν από το σύστημα (τιτλοποιήσεις) είναι περισσότερα από τα δάνεια που εισέρχονται στο σύστημα (νέα δάνεια).
Οπότε έως τα μέσα του 2022 θα καταγράφεται πιστωτική συρρίκνωση με στόχο 120-125 δισεκ. ευρώ δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση προτάσσει τον εξωδικαστικό, σχέδιο Γέφυρα, μορατόρια 21 δισεκ. ή 27,5 δισ με εγγυήσεις

Η κυβέρνηση θα προτάξει τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα με επίκεντρο τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το σχέδιο Γέφυρα και τα μορατόρια.
Να σημειωθεί ότι σε μορατόρια βρέθηκαν δάνεια 21 δισεκ. που μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις έφθασαν τα 27,5 δισεκ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα δάνεια από τα μορατόρια φαίνεται ότι εξελίσσονται ομαλά καθώς ο Ιανουάριος απέδειξε ότι… υπάρχει συνέπεια στις πληρωμές.

Θετική εικόνα από τα μορατόρια - 25 δισεκ δάνεια το 2020 και 16 δισεκ. το 2021 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα εστιάσει στο τι έπραξε το τραπεζικό σύστημα το 2020 αλλά και τι σχεδιάζει το 2021.
Το 2020 χορηγήθηκαν 25 δισεκ. δάνεια αλλά λόγω των τιτλοποιήσεων καταγράφηκε πιστωτική συρρίκνωση που θα συνεχιστεί και το 2021 καθώς τα δάνεια που βγαίνουν από το σύστημα είναι περισσότερα από αυτά που εισέρχονται.
Για το 2021 σύμφωνα με εκτιμήσεις οι τράπεζες θα χορηγήσουν 16 δισεκ. δάνεια.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες ποντάρουν στην πλήρη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς στοχεύουν μαζί με τα δάνεια 13 δισεκ. να χορηγήσουν άλλα τόσα σε συμπληρωματικό δανεισμό δηλαδή άλλα 13 δισεκ. να υπάρξει δηλαδή μόχλευση των δανείων αυτών.
Από το μέτωπο των μορατορίων τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά καθώς ο μήνας Ιανουάριος 2021 εξελίχθηκε πολύ θετικά.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα επιμείνουν στην πρόβλεψη τους για νέα NPEs 5 με 6 δισεκ. το μέγιστο.
Επίσης για το 2021 οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν ένα νέο κύμα τιτλοποιήσεων που υπολογίζονται σε 20-22 δισεκ. ευρώ καθώς θα υλοποιήσουν και κινήσεις ενίσχυσης κεφαλαίων η Πειραιώς αύξηση 1,1 με 1,3 δισεκ. η Alpha bank ομολογιακό Tier 2 ύψους 500 εκατ αμέσως με την ολοκλήρωση του Galaxy της τιτλοποίησης 10,6 δισεκ. και η Eurobank έκδοση κοινού ομολογιακού 500 εκατ με επιτόκιο 2,10% με 2,20% τον Απρίλιο 2021.

Ο Στουρνάρας (ΤτΕ) αναγνωρίζει τον Ηρακλή... αλλά θα επιμείνει στην bad bank

Ενώ ο Ηρακλής 1 και ο Ηρακλής 2 που έρχεται αποδείχθηκαν το βέλτιστο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης των προβληματικών τους δανείων με τιτλοποιήσεις που θα φθάσουν συνολικά τα 55 δισεκ. ευρώ και οι κρατικές εγγυήσεις τα 18-19 δισεκ. ευρώ… ο Γιάννης Στουρνάρας της ΤτΕ θα επιμείνει στην bad bank που είναι οργανικά και κλινικά νεκρή λύση.
Προσερχόμενος στην Βουλή, θα ήταν σκόπιμο να αναγνωρίσει ότι ο Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2 αποδείχθηκαν αποτελεσματικές λύσεις.
Βέβαια ένα ζήτημα το οποίο ορθώς επισημαίνει ο Στουρνάρας είναι το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που αντιστοιχούν σε 15,4 δισεκ. σε σύνολο τραπεζικών κεφαλαίων 27 δισεκ.
Όμως αντί να χρησιμοποιείται μια λύση τύπου bad bank που θα επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο, υπάρχουν και ποιο πρακτικές λύσεις για την μείωση του DTC…
Το παράδειγμα το δίνει η τράπεζα Πειραιώς όπου με την αύξηση κεφαλαίου θα μειώσει την σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια από 58% στο 48%.
Ο μόνος πρακτικός τρόπος για να μειωθεί το DTC είναι οι τράπεζες να καταστούν κερδοφόρες και να υλοποιήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης