Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιά δάνεια από τα μορατόρια εισέρχονται στο στάδιο 2... για νέες προβλέψεις - Το μικροσκόπιο του SSM

Ποιά δάνεια από τα μορατόρια εισέρχονται στο στάδιο 2... για νέες προβλέψεις - Το μικροσκόπιο του SSM
Aρκετοί εκτιμούν πως ο SSM θα μπει στη διαδικασία να ζητήσει από τις τράπεζες να λάβουν μεγαλύτερες προβλέψεις....
Σχετικά Άρθρα
Έντονη είναι η διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα για το κατά πόσον τα δάνεια σε μορατόρια που ανακτώνται με προϊόντα step up θα πρέπει να υπολογιστούν ως δάνεια δευτέρου σταδίου και επομένως να αυξηθούν γι' αυτά οι προβλέψεις.

Ολα τα δάνεια που επιλέγουν step up προϊόντα θα μπουν σε αυτήν την διαδικασία ή μόνον εκείνα για τα οποία τα step up προϊόντα, δηλαδή προϊόντα προοδευτικής δόσης θα εισέλθουν σε αυτήν την διαδικασία;
Περιορισμένες εκτιμούν οι τράπεζες πως θα είναι οι προβλέψεις εξαιτίας των νέων κόκκινων δανείων παρά τη φιλοσοφία η οποία έχει ανοίξει πέριξ του συγκεκριμένου θέματος δυνάμει των μορατορίων.
Aρκετοί εκτιμούν πως ο SSM θα μπει στη διαδικασία να ζητήσει από τις τράπεζες να λάβουν μεγαλύτερες προβλέψεις καθώς εξετάζει στην παρούσα φάση τις επιστολές που απέστειλαν οι τράπεζες για τα δάνεια σε μορατόρια στο τέλος του Ιανουαρίου.
Υπάρχει σκέψη να οδηγηθούν τα δάνεια τα οποία "γύρισαν" προϊόντα step up, δηλαδή προϊόντα σταδιακής ανάκτησης των δόσεων σε αυτό που λέμε stage 2 δηλαδή σε δάνεια σε ρύθμιση.
Με βάση τις γενικές οδηγίες τα δάνεια σε επίπεδο stage 2 αυτομάτως γίνονται αντικείμενο μεγαλύτερων προβλέψεων δηλαδή από 1% που είναι οι προβλέψεις για τα ενήμερα δάνεια να υπάρξει μια λογική πρόβλεψης η οποία θα κινείται μεταξύ 7%-8% επί του συνόλου του δανείων.
Σύμφωνα πάντως με πηγές οι οποίες γνωρίζουν το θέμα τα προϊόντα που κινούνται σε επίπεδο step up δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ από τα 18 δισ. ευρώ δάνεια που ήταν ενήμερα και εισήλθαν σε μορατόρια.
Ενα σημαντικό κομμάτι δανείων έχουν λάβει μορατόρια για ευρύτερο χρονικό διάστημα από την αρχή (τουριστικά δάνεια και δάνεια σε επιχειρήσεις συναφών τομέων).
Τα δάνεια που έχει βάλει στο μικροσκόπιο ο Επόπτης είναι αυτά που μπαίνουν σε προγράμματα step up για περισσότερους από 6 μήνες, χωρίς ωστόσο χρονική διάρκεια να αποτελεί τη μοναδική παράμετρο που θα χαρακτηρίσει τα δάνεια αυτά «unlike to pay».
Σε κάθε περίπτωση εντός του Μαρτίου ο SSM θα βγάλει το σχετικό «πόρισμα» και οι τράπεζες θα γνωρίζουν αν και πόσες πρόσθετες προβλέψεις πρέπει να λάβουν.

Πόσα δάνεια χρειάζονται περαιτέρω προβλέψεις

Σε κάθε περίπτωση αν ο SSM λάβει μια τέτοια γενική απόφαση δύσκολα θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις τράπεζες που εμφανίζονται να μπορούν να αντέξουν προβλέψεις της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ χωρίς πρόβλημα ενώ οι εκτιμήσεις τους είναι πως για τα νέα κόκκινα δάνεια δεν πρόκειται να απαιτηθεί παρά το πολύ το 1/3 των προαναφερόμενων προβλέψεων.
Βέβαια το σημαντικό ζήτημα για τις τράπεζες είναι να μπορέσουν να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα του lock down και της λήξης του αλλά και της λογικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσει συνεπεία των εμβολιασμών και της τουριστικής κίνησης στη χώρα.
Το τελευταίο lock down δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τις τράπεζες, επί του παρόντος τουλάχιστον καθώς εκτιμούν πως οι όποιες ζημιές έχουν ήδη συντελεστεί και όπως όλα δείχνουν μέχρι τον Απρίλιο η κοινωνία και η οικονομία θα κινηθεί σε ρυθμούς εναλλασσόμενους.
Μάλιστα τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν ιδιαίτερες ενθαρρυντικές τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,5% φέτος και 5% το 2022.
Η απόφαση του επόπτη αναμένεται να συμπέσει με την αποστολή προγράμματος από την πλευρά των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων της τριετίας η οποία θα συντελεστεί στο τέλος Μαρτίου.

Eιρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης