Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ στην Αττική - Προς παράταση έως 7/3 στο lockdown ... με μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων

Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ στην Αττική - Προς παράταση έως 7/3 στο lockdown ... με μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων
Ανησυχία για Θεσσαλονίκη, κοκκινίζουν Ιωάννινα, Κάλυμνος - Δεν αποκλείεται αρχές Μαρτίου να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Για την πιο κρίσιμη εβδομάδα αυτού του τρίτου lockdown στην Αττική κάνουν λόγο οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού, μια και σήμερα συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων.
Οι περισσότεροι εκτιμούν πως τα κρούσματα αναμένεται να κορυφωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και ότι από την επόμενη θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται πριν αρχίσει η καθοδική τους πορεία και η μείωση του ιικού φορτίου.
Ωστόσο, κρίνοντας από την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, όπου στην Αττική, έχει ήδη καλυφθεί το 85% των κλινών ΜΕΘ για covid, τη στιγμή που καθημερινά αναφέρονται εκατοντάδες κρούσματα και αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών (από τις 183 που έγιναν χθες σε όλη την Ελλάδα, οι 103 ήταν στην Αττική) και οι διασωληνωμένοι (έχουν φτάσεις τους 313), η πλειονότητα των επιστημόνων θεωρεί σχεδόν δεδομένη και αναγκαία μια παράταση του lockdown στο Λεκανοπέδιο κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Πάντως, δεν είναι λίγοι και εκείνοι οι επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν το σενάριο να ανοίξουν και κάποιες δραστηριότητες στις αρχές Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι έως τότε θα έχει αρχίσει να διαπιστώνεται μείωση στα κρούσματα.
Πέρα όμως από την Αττική, η οποία εδώ και εβδομάδες είναι στο κόκκινο, ανησυχία υπάρχει και για τη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφεται μια απότομη αύξηση του ιικού φορτίου, αλλά και για τα Ιωάννινα και την Κάλυμνο που φαίνεται να βρίσκονται ένα βήμα από το lockdown.

Ταραντίλης: Τα δεδομένα δείχνουν πως δεν θα πάμε σε παράταση

Την εκτίμηση πως αν τα δεδομένα που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο Υγείας συνεχίσουν να είναι θετικά, τότε δεν θα υπάρξει παράταση του lockdown στην Αττική διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης.
«Όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας, οι πρώτες ενδείξεις από το lockdown είναι θετικές.
Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες.
Υπάρχει μία σταθεροποίηση και ελπίζουμε τα δεδομένα με ένα τέτοιο lockdown να οδηγήσουν σε μία καλυτέρευση των αποτελεσμάτων, γεγονός που δεν θα οδηγήσει και σε παράταση του lockdown» υποστήριξε ο κ.Ταραντίλης.

Καπραβέλος: Υπομονή δύο μήνες – Μετά το Πάσχα αλλάζει η ζωή μας

Να κάνουν δύο μήνες ακόμα υπομονή σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού καλεί τους πολίτες ο Ν. Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι μετά το Πάσχα, θα αλλάξει η ζωή μας.
«Σε αυτή τη φάση το ΕΣΥ δεν δέχεται μεγάλη πίεση.
Δεν μεταφράζεται αυτή η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης σε αριθμό νοσηλευομένων, σε πίεση στις ΜΕΘ.
Είναι μια κατάσταση όπως τον Οκτώβριο.
Όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.
Γιατί μετά τον Οκτώβριο ήρθε ο εφιαλτικός Νοέμβριος» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Καπραβέλος, αναφέροντας πάντως τα σημερινά δεδομένα είναι διαφορετικά σε σχέση με το φθινόπωρο.
«Έως τον Απρίλη – Πάσχα να είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και επαγρύπνηση.
Πιστεύω ακράδαντα, βλέποντας τα ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας, ότι η πανδημία σβήνει προς τον Μάρτη – Απρίλη.
Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, η φυσική ανοσία είναι αυξημένη.
Μιλάμε με άλλους όρους μετά το Πάσχα, αλλάζει η ζωή μας.
Η υπομονή είναι λίγη, είναι σημαντικό να μην τα χαλάσουμε την τελευταία στιγμή» επεσήμανε ο κ.Καπραβέλος.

Εξαδάκτυλος: Προς παράταση lockdown αλλά και … πιθανό άνοιγμα δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου

Τη θέση πως μάλλον θα παραταθεί το lockdown στην Αττική, χωρίς όμως να αποκλείεται να υπάρξει και κάποιο άνοιγμα δραστηριοτήτων από την 1η Μαρτίου διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος είπε πως ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου, ενώ υποστήριξε πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής το lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.
«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι.
Παρόλο αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαΐα, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση.
Οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, αν και παραδέχθηκε πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.
Επιπλέον, εκτίμησε πως είναι πιθανό να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
«Τα νοσοκομεία πιέζονταν και θα πιεστούν περισσότερο τις επόμενες μέρες μέχρι να δούμε σταθεροποίηση» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να χρειαστούν την βοήθεια - συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη εβδομάδα

Τη θέση πως εισερχόμαστε στην πιο κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία της επιδημίας στην Αττική διατύπωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 είπε πως ήταν αδύνατο τις προηγούμενες μέρες να ληφθεί δείγμα από τα λύματα της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας, αναφέροντας πως το βράδυ θα υπάρχουν τα δεδομένα.
Ωστόσο, προέβλεψε ότι αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση στο ιικό φορτίο, λόγω της εφαρμογής των μέτρων.
«Αυτή η περίοδος είναι η πλέον επικίνδυνη για τη νόσο.
Η πανδημία είναι πολύπλοκο πρόβλημα», σε υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο.
Ελπίζουμε ότι θα δούμε μείωση τις επόμενες μέρες.
Δεν περίμενε κάποιος από μία νόσο, που δεν ξέρουμε τίποτα γι’αυτήν και δεν υπάρχει εμβολιασμός να μην υπάρξει τέτοια διασπορά, γιατί δεν υπάρχει ανοσία» είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Στους 313 οι διασωληνωμένοι

Την αμείωτη ένταση της πανδημίας αποτυπώνει ξεκάθαρα πλέον ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των διασωληνωμένων, που χθες (17/2) ανήλθαν στους 313, αριθμός που όσο ανεβαίνει, τόσο επιβαρύνει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας κατά την συνέντευξη τύπου, σε ολόκληρη την επικράτεια υπάρχουν 305 κενές κλίνες ΜΕΘ-COVID από το σύνολο των 656, ενώ στην Αττική ο αριθμός περιορίζεται στις 36 κενές κλίνες από το σύνολο των 240, με το ποσοστό πληρότητας να ανέρχεται πλέον στο 85%.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των νοσοκομείων της Αττικής προετοιμάζονται για την αύξηση των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 στα νοσοκομεία και ιδίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ανησυχία από τη διασπορά σε 13 περιοχές

Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιούργησαν οι πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, ιδίως στην Αττική, είναι τα μόλις 231 κρούσματα που καταγράφηκαν στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με τα χιόνια και τα προβλήματα μετακίνησης, ηλεκτροδότησης και ύδρευσης σε πολλές περιοχές της Αθήνας να μην επιτρέπουν τη διενέργεια περισσότερων ελέγχων στους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο, όπου η κακοκαιρία δε δημιούργησε σημαντικά προβλήματα, ο αριθμός των νέων περιστατικών κορωνοϊού κυμάνθηκε σε παρόμοια επίπεδα με τα χθεσινά, φτάνοντας τα 125 κρούσματα.
Σημαντικό σημείο στην χθεσινή 17/2 τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας, ωστόσο, ήταν η ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) της χώρας, από τις οποίες ξεχωρίζουν η Αργολίδα με 26 κρούσματα, η Χαλκιδική με 23, η Λάρισα και το Ρέθυμνο με 22 και τα Ιωάννινα με 20.
«Εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη, παρατηρείται αύξηση και σε άλλες ΠΕ όπως στην Αχαΐα, την Εύβοια, το Ρέθυμνο, την Ηλεία, την Κορινθία, τη Θάσο, την Αργολίδα, τη Βοιωτία, την Κεφαλονιά, την Κάλυμνο, την Κάρπαθο, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο.
Στις μεγάλες περιφέρειες όμως υπάρχει μια σταθεροποίηση και φαίνεται ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει αποδίδουν», τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Για το λόγο αυτό, οι επιδημιολόγοι ενέταξαν σήμερα τα Ιωάννινα στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών τα νησιά

Ανάμεσα στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που ανέφερε ο Υπουργός Υγείας βρίσκονται και ορισμένα νησιά του Αιγαίου, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν «γρίφο» για τους ειδικούς της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Κάρπαθος και Κάλυμνος βρίσκονται ήδη από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, με τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, ωστόσο, να μην έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Για το λόγο αυτό, αναμένεται αυστηροποίηση των μέτρων, τουλάχιστον για την Κάλυμνο.
Σημαντική ανησυχία προκαλεί, επίσης, η περίπτωση της Θάσου, όπου ο δήμαρχος κατέθεσε δεύτερο αίτημα για «λουκέτο» στα σχολεία του νησιού, καθώς τα παιδιά που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό φτάνουν περίπου τα 25.
Παράλληλα, σε καραντίνα τέθηκαν σήμερα τέσσερα τμήματα του Γυμνασίου Μοιρών στο Ηράκλειο, καθώς καθηγήτρια εντοπίστηκε θετική στην COVID-19.

Κικίλιας (Υπ. Υγείας): Με μήνυμα θα ενημερωθούν όσοι έχασαν το ραντεβού για τον εμβολιασμό

Στη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως όσοι έχασαν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό λόγω της κακοκαιρίας, θα ενημερωθούν με μήνυμα για το επόμενο ραντεβού τους.
«Για όλα αυτά που αναβλήθηκαν, για την πρώτη δόση, αλλά και εκείνους που είχαν να κάνουν τη δεύτερη δόση, θα ενημερωθούν με μήνυμα.
Όπως γνωρίζετε παράλληλα με το θέμα της αναβολής των εμβολιασμών, τέθηκε θέμα για τον κίνδυνο απώλειας πολλών δόσεων του εμβολίου της Pfizer.
Έτσι, καταφέραμε να εμβολιάσουμε συμπολίτες μας με τη συντριπτική πλειοψηφία των δόσεων που θα χάνονταν.
Οργανώθηκε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού πάνω από 450 τροφίμων στις φυλακές Κορυδαλλού και στην Αμυγδαλέζα.
Οι εμβολιασμοί γίνονταν μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, ώστε να μη χάσουμε δόσεις.
Εμβολιάστηκαν επίσης ένστολοι, στρατιωτικοί και αστυνομικοί.
Οι εμβολιασμοί ολοκληρώθηκαν έως το πρωί σήμερα.
Κάναμε ότι μπορούσαμε για να μη χαθούν πολύτιμες δόσεις» είπε ο κ.Κικίλιας.

Θεμιστοκλέους: Οι εμβολιασμοί που αναβλήθηκαν θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα και θα υπάρξει ειδοποίηση με sms τρεις ημέρες νωρίτερα

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι υπήρξαν δύο προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.
Αφενός να μην χαθούν δόσεις που έληγαν και να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες και, αφετέρου, πώς θα γίνει ο επαναπρογραμματισμός των ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω κακοκαιρίας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα ειδοποιηθούν όλοι για την ημερομηνία, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο όπου θα απευθυνθούν.

Για την ανανέωση των ραντεβού υπάρχουν τρεις κατηγορίες πολιτών

Πολίτες ηλικίας 60 – 64 ετών: Ο εμβολιασμός τους θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στα ίδια εμβολιαστικά κέντρα.
Οι πολίτες αυτοί θα ενημερωθούν τρεις ημέρες πριν.
Πολίτες που είχαν ραντεβού στο mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι: Ο εμβολιασμός τους θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Οι πολίτες αυτοί θα ενημερωθούν τρεις ημέρες πριν.
Πολίτες ηλικίας 75+ και άλλες ειδικές κατηγορίες: Θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου.
Οι πολίτες θα λάβουν μήνυμα με την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο.
Η πλειονότητα αυτής της κατηγορίας είναι πολίτες που θα λάβουν τη δεύτερη δόση και γίνεται προσπάθεια να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την πρώτη.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημείωσε εξάλλου ότι σήμερα εμβολιάστηκαν 25.137 πολίτες με την προσέλευση να ξεπερνά το 89%.
Συνολικά έχουμε ξεπεράσει τους 600.000 εμβολιασμούς με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 5,71%.

Από αύριο Παρασκευή 19/2 τα νέα έντυπα

Άλλαξαν από 15/2 τα δεδομένα για τις μετακινήσεις των εργαζομένων και τις σχετικές βεβαιώσεις που μπορούν να έχουν στη διάθεση τους.
Αν και αρχικά το υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει ότι τις δύο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζόμενους από τις αρμόδιες αρχές και ότι από σήμερα Τετάρτη 17/2, θα εφαρμοζόταν το μέτρο με κυρώσεις, λόγω της κακοκαιρίας, δόθηκε παράταση, με αποτέλεσμα οι αλλαγές στις βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων να τεθούν σε ισχύ από αύριο Παρασκευή 19/2.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις μετακινήσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr.
Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας, θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας.
Οι άδειες μετακίνησης, που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν.

Τι ισχύει για το Δημόσιο

Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι

Επιπλέον, οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία μητρώου φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας).
Με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.
Όσον αφορά τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά τις κλειστές επιχειρήσεις, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Περαιτέρω διευκρινίζεται:

  1. Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.
  2. Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.

Τα νέα έντυπα

Επιπλέον, για τους εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «βεβαίωση κίνησης εργαζομένου με εργόσημο». Το έντυπο αυτό εκδίδεται, μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr/. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για τη μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
Τα νέα έντυπα «βεβαίωσης κίνησης εργαζομένων» ισχύουν από σήμερα για την εκτέλεση της εργασίας τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:
α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
β) τηλεργασίας και
γ) νόμιμης άδειας
και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Συνολικά 6.194 οι νεκροί

Στους 6.194 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 17/2 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 755, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 174.659 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.
diagr_1_17.jpg

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.558 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To RT για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.99 (95%Crl: 0.27-1.78).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.194 θάνατοι.
diagr_2_17.png


Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 313 (67,7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.
To 86,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
diagr_3_17.png


Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1246 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 211 (ημερήσια μεταβολή +11,05%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς.

xartis17.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης