Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Έρχεται νέο short squeeze στις αγορές τύπου GameStop - Πότε θα συμβεί

JP Morgan: Έρχεται νέο short squeeze στις αγορές τύπου GameStop - Πότε θα συμβεί
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η JP Morgan, ένα short squeeze τύπου GameStop είναι πιθανό να συμβεί πολύ σύντομα
Σχετικά Άρθρα

Για νέο short squeeze τύπου GameStop προειδοποιεί με ανάλυσή της τους επενδυτές η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.
Ενώ οι αγορές και οι ρυθμιστικές αρχές αποδεικνύονται τουλάχιστον εμμονικές με τα short squeezes που προκλήθηκαν από τους μικρομετόχους που «παίζουν» στο χρηματιστήριο μέσω Reddit και Robinhood (με ή χωρίς τη βοήθεια hedge fund που κατέληξαν να είναι οι κύριοι αίτιοι για την αύξηση της μετοχής της Gamestop), η πραγματικότητα είναι ότι τέτοια short squeezes δεν θα είναι τίποτε άλλο από την κορυφή του παγόβουνου, ένα τίποτε σε σχέση με όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Τι συμβαίνει τώρα;

Πρώτον, οι μετοχές τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε επίπεδα ρεκόρ και, δεύτερον, το ενδιαφέρον των μετόχων βαίνει συνεχώς μειούμενο.
Επομένως, για να βρεθεί η επόμενη GameStop κάποιος πρέπει να ψάξει πολύ στους δείκτες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς μόνο εκεί μπορεί να εντοπιστεί κάποια εξαιρετικά «σορταρισμένη» μετοχή.
Σημειώνεται πως ένα short squeeze στις μετοχές, παρότι είναι συναρπαστικό, διαρκεί λίγο.
Από την άλλη, ένα squeeze στα εμπορεύματα τείνει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια – ειδικά αν συνοδεύεται από μεταβολές στην επενδυτική ψυχολογία.

Τι λέει η τράπεζα

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα αναφέρει η JP Morgan, ένα τέτοιο short squeeze είναι πολύ πιθανό να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα αφορά τα εμπορεύματα και πιο συγκεκριμένα το πετρέλαιο.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική τράπεζα έχει ήδη διατυπώσει μια αντιφατική θέση, πως ξεκινά νέα περίοδος ανόδου για τα εμπορεύματα, και ιδίως για το πετρέλαιο, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, έχει σημειώσει αύξηση 50% από τον Νοέμβριο του 2020.
oil_supercycle_0.jpg
Tα νέα περιοριστικά μέτρα μπορεί  να αυξάνουν το ενδεχόμενο να μειωθεί η κατανάλωση στα αρνητικά επίπεδα του περασμένου Απριλίου, οπότε το αμερικανικό αργό WTI έφτασε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, στα -43 δολάρια ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με την JP Morgan, όμως, καταλύτες για περαιτέρω άνοδο θα είναι το νέο πακέτο Biden, ύψους 1,9 τρισεκ. δολ., το οποίο αναμένεται να εξασθενίσει το δολάριο ΗΠΑ, αλλά και η συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά το πότε θα συμβεί αυτό το νέο short squeeze στο πετρέλαιο, αυτό θα είναι σε έναν μήνα.

Οι λόγοι

Οι λόγοι που αναφέρεται το παραπάνω χρονικό σημείο έχουν ως ακολούθως.
Σε μια αγορά όπου οι αλγόριθμοι και τα CTAs καθορίζουν τις τιμές (σπάνια έχουμε φαινόμενα τύπου GameStop) μπορούμε να προϋπολογίσουμε τι μπορεί να συμβεί.
Υπενθυμίζεται ότι τα CTAs έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2014, όπως και πρόσφατα, όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση.
Προς το παρόν, σύμφωνα με την JP Morgan, τα CTAs είναι bullish για την αγορά ενέργειας.
Ωστόσο, αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο ενός τεράστιου overhang.
Και δεδομένου ότι τα κεφάλαια ελέγχου της μεταβλητότητας είναι στην κυριολεξία «χαζά», οι «αποφάσεις» που θα λάβουν μπορούν να εκτιμηθούν με σχετική ακρίβεια.
Σύμφωνα με την JP Morgan, περαιτέρω μείωση της μεταβλητότητας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες και πιο σταθερές ποσοτικές κατανομές μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις ενεργειακές μετοχές, που είναι ο μοναδικός τομέας που εξακολουθεί να παρουσιάζει αρνητικό momentum και, ως εκ τούτου, δεν περιλαμβάνεται στις προτιμήσεις των επενδυτών.
Πράγματι, μέχρι πρόσφατα, το πετρέλαιο ήταν το μόνο περιουσιακό στοιχείο του οποίου η τιμή δεν είχε φτάσει σε προπανδημικά επίπεδα – κάτι που πλέον συμβαίνει με το Brent.
Αυτό θα αλλάξει στα μέσα Μαρτίου, όταν το momentum για τις ενεργειακές μετοχές θα λάβει θετικό πρόσημο, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, προσθέτοντας:
Τον Μάρτιο θα γίνει ένα rebalancing στις short θέσεις των ενεργειακών μετοχών (περίπου 20% θα κλείσουν), ενώ αναμένεται να αυξηθούν οι long θέσεις κατά 2%.

Ποια είναι η ποσοτική σημασία αυτών των ροών;

Η JP Morgan υπολογίζει ότι οι συναλλακτικές ροές των short και των long funds θα φτάσουν τα 20 με 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, ο λόγος των μετοχών ενέργειας που σορταρίστηκαν έναντι όλων των άλλων μετοχών S&P 500 που σορταρίστηκαν, ακολούθησε στενά τον υπερκύκλο των εμπορευμάτων.
energy_sector_SPX_members_0.jpg
Με άλλα λόγια, κανείς δεν χρειάζεται να προκαλέσει ένα νέο short squeeze, αφού θα γίνει από μόνο του τον Μάρτιο του 2021
commodity_supercycle_0.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης