Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch για ιταλικές τράπεζες: Αρνητικό γεγονός τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας στην αγορά

Fitch για ιταλικές τράπεζες: Αρνητικό γεγονός τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας στην αγορά
Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της γείτονος, Intesa και UniCredit, παρουσίασαν LICs κάτω από 5%
Σχετικά Άρθρα

Απομόχλευση, χαμηλή πιστωτική επέκταση και τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία των ιταλικών τράπεζών, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι ιταλικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν ήπια σοκ σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), που οφείλονταν στις μεικτές τάσεις που παρουσιάστηκα το 2020.
Οι όγκοι των δανείων, συνεπικουρούμενοι από τις κρατικές εγγυήσεις και τα μορατόρια πληρωμών, αλλά και το πρόγραμμα TLTRO της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνέβαλαν θετικά στην τρέχουσα εικόνα των ΝΙΙ.
Ωστόσο, σε μερικές τράπεζες αυτό το γεγονός υποβαθμίστηκε από τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού το 2019 -επίσης συνέπεια των κρατικών εγγυήσεων- και το κόστος της υπερβολικής ρευστότητας που προκάλεσε η αύξηση των καταθέσεων.

Ο δείκτης NCI ανέκαμψε


Τα επίπεδα των κερδών από προμήθειες (NCI) μειώθηκαν.
Οι περιορισμοί που επεβλήθησαν στην κινητικότητα των πολιτών για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς της πανδημικής κρίσης επηρέασαν τους συναλλακτικούς όγκους, ενώ η μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές είχε δυσμενείς συνέπειες στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν κίνδυνο – ειδικά το β’ τρίμηνο του 2020.
Ο δείκτης NCI ανέκαμψε το β’ εξάμηνο του 2020, προσεγγίζοντας τα προπανδημικά επίπεδα, καθώς και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες προσαρμόστηκαν στην εποχή του κορωνοϊού, με τις πληγές στις αγορές να αποκαθίστανται.
Η απόδοση των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (Bancassurance) επιταχύνθηκε το 2020, ενώ την ίδια στιγμή οι ζημίες διέφεραν από τομέας σε τομέα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με τη Fitch, oι ζημίες από απομειώσεις δανείων (LICs) το 2019 έφταναν το 30% - κάτω από τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης δεκαετίας.
Πλέον, όμως ο δείκτης LICs σε πολλές ιταλικές τράπεζες είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, κάτι που αντανακλά την τάση απομόχλευσης και αύξησης των καταθέσεων.
Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της γείτονος, Intesa και UniCredit, παρουσίασαν LICs κάτω από 5%.
Σε ιστορικά χαμηλά παρέμεινε και η δημιουργία νέων ζημιών από απομειώσεις δανείων, λόγω μορατορίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης