Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πέντε εισηγμένες στο περιθώριο έχοντας αξία 4,3 δισ. ευρώ και προοπτικές για FTSE 25

Πέντε εισηγμένες στο περιθώριο έχοντας αξία 4,3 δισ. ευρώ και προοπτικές για FTSE 25

Μήπως η βελτίωση του κύρους του ελληνικού χρηματιστηρίου περνάει πρώτα από τη Λεωφόρο Αθηνών, στην έδρα της ΕΧΑΕ;

Σχετικά Άρθρα
Συνολικά πέντε εισηγμένες θα μπορούσαν εδώ και καιρό να είχαν εκτοπίσει ισάριθμα βαριά χαρτιά από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά για διάφορους λόγους έχουν επιλέξει την απλή και τυπική παρουσία τους στο ταμπλό, με εξαίρεση τη μία από τις πέντε.

Η παρουσία τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αναβαθμίζοντας παράλληλα συνολικά το προϊόν της κεφαλαιαγοράς, ένα θέμα που φαίνεται απασχολεί την κυβέρνηση εδώ και καιρό.
Η βελτίωση όμως του προϊόντος που λέγεται Ελληνικό Χρηματιστήριο, περνάει πρώτα από τη Λεωφόρο Αθηνών, όπου εκεί βρίσκεται η έδρα της ΕΧΑΕ.

Στο περιθώριο

Πέντε εισηγμένες με συνολική κεφαλαιοποίηση 4,3 δισ. ευρώ βρίσκονται στο περιθώριο και θα μπορούσαν και την αποτίμησή τους να είχαν βελτιώσει και τους όγκους και κατ’ επέκταση τα έσοδα της ΕΧΑΕ.
Με χαρακτηριστική ευκολία θα μπορούσαν να διαπραγματεύονται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αφού όλες έχουν μεγαλύτερη αποτίμηση από τις Fourlis, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Aegean, οι οποίες είναι στις τελευταίες θέσης στην κεφαλαιοποίηση του FTSE 25.
Όμως δεν πληρούν τα κριτήρια της διασποράς, ενώ και από πλευράς πληροφόρησης προς τους επενδυτές, οι περισσότερες δεν έχουν και την καλύτερη σχέση.
Η Prodea έχει την πέμπτη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο ΧΑ (2 δισ. ευρώ), κάτω από την Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Eurobank.
Η πανδημία έχει πάει πίσω τα σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων, η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη διασπορά και να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Εδώ και πολλούς μήνες η μετοχή κάνει ελάχιστες πράξεις, ενώ πολλές είναι οι συνεδριάσεις χωρίς πράξη.
Η Καρέλιας με αποτίμηση 850 εκατ. ευρώ, έχει επίσης περιορισμένη διασπορά και εδώ και πολλά χρόνια, η σχέση της με το ΧΑ είναι τυπική.
Διαθέτει ωστόσο σχεδόν τη μισή αποτίμηση σε ρευστότητα, δεν έχει δανεισμό, δίνει μέρισμα και στο εννεάμηνο αν εξαιρεθεί η ζημιά από συναλλαγματικές διαφορές τα καθαρά κέρδη θα ήταν υψηλότερα από αυτά του 2019.
Να σημειωθεί πως πρόσφατα έγραψε νέο ιστορικό υψηλό, αλλά η ελεύθερη διασπορά είναι ελάχιστη.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, έχει επίσης μικρή διασπορά, με τον όμιλο Βιοχάλκο να έχει επιχειρήσει placement, αλλά να μην έχει καταφέρει να πετύχει την τιμή που ήθελε και έτσι το ανέβαλε.
Με αποτίμηση 670 εκατ. ευρώ, ο ισχυρός αυτός όμιλος, σύμφωνα με αρκετά στελέχη της αγοράς, είναι υποτιμημένος και θα μπορούσε να τραβήξει περισσότερα επενδυτικά βλέμματα αν είχε μία μεγαλύτερη διασπορά.
Η Πλαστικά Κρήτης, με αποτίμηση 430 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά αλλά και πάλι θεωρείται αρκετά φθηνή μετοχή.
Ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις και αναπτύσσεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Παρά τις επενδύσεις, τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν το σύνολο των υποχρεώσεων!
Τέλος η μετοχή της Quest Συμμετοχών θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως εξαίρεση ή το φωτεινό παράδειγμα μετατροπής μίας μικρής εταιρείας σε μεγάλο όμιλο.
Η διοίκηση ενημερώνει συχνά τους επενδυτές (δημοσιεύει αποτελέσματα ανά τρίμηνο και ενημερώνει μέσω τηλεδιασκέψεων), η μετοχή έχει καταγράψει μεγάλο ράλι και βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά, αλλά από την άλλη η ελεύθερη διασπορά δεν είναι μεγάλη, αλλά σε καλύτερα επίπεδα από τις παραπάνω.
Θα μπορούσε άραγε η διοίκηση του ΧΑ να προσεγγίσει τις διοικήσεις των παραπάνω εταιρειών ή και άλλων, και να πείσει όσες «αδιαφορούν» να αξιοποιήσουν το ΧΑ για να βελτιώσουν και το κύρος της εταιρείας, αλλά και των μετόχων;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης