Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες εισηγμένες θα… ανοίξουν το πορτοφόλι στους μετόχους τους και θα μοιράσουν μετρητά

Ποιες εισηγμένες θα… ανοίξουν το πορτοφόλι στους μετόχους τους και θα μοιράσουν μετρητά

Παρά την πανδημία, η εικόνα των αποτελεσμάτων πολλών εταιρειών επιτρέπει σημαντικές διανομές μερισμάτων και για τη χρήση 2020

Σχετικά Άρθρα
Με τη Μυτιληναίος να κάνει την αρχή στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης αλλά και στις διανομές μερισμάτων (ανακοίνωσε 0,36 ευρώ ανά μετοχή), το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το πώς θα κινηθούν τα μερίσματα για τη χρήση που επλήγη από την πανδημία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ενθαρρυντικές, καθώς πολλές εταιρείες που έδωσαν μέρισμα τα προηγούμενα χρόνια θα το διατηρήσουν ακόμα και στη δύσκολη αυτή χρήση.
Οι τρεις μετοχές που βρίσκονται στον MSCI Greece Standard (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo) αναμένεται να ικανοποιήσουν και φέτος τους μετόχους τους.

ΟΤΕ - ΟΠΑΠ

Ο ΟΤΕ εκτός από την επιβράβευση μέσα από τις διαγραφές ιδίων μετοχών, φέτος αναμένεται να δώσει υψηλό μέρισμα.
Οι αναλυτές της Euroxx περιμένουν 0,60 ευρώ ως μέρισμα χρήσης και επιπλέον 0,35-0,40 ευρώ έκτακτο μέρισμα από την πώληση της δραστηριότητας στη Ρουμανία.
Ο ΟΤΕ δηλαδή θα δώσει συνολικά 1 ευρώ περίπου που αντιστοιχεί σε απόδοση 8% περίπου.
Η αποκοπή του μερίσματος έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιουνίου.
Για τον ΟΠΑΠ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέρισμα από 1,30 ευρώ (Optima Bank) έως 1,70 ευρώ (Euroxx).

ΕΧΑΕ - JUMBO - ΑΔΜΗΕ

Η Jumbo παρά το ισχυρό πλήγμα από την πανδημία μέσα στο 2020 έκανε αρκετές διανομές στους μετόχους της.
Το συνολικό μέρισμα αναμένεται να ανέλθει λίγο πάνω από τα 0,60 ευρώ.
Καλή απόδοση αναμένεται και φέτος από την ΕΧΑΕ με τη Beta να περιμένει 0,07 ευρώ μέρισμα και 0,06 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου, δηλαδή απόδοση 3,7%.
Για τον ΑΔΜΗΕ το συνολικό μέρισμα θα διαμορφωθεί στα 0,12 ευρώ.

Λιμάνια-Εταιρίες Ύδρευσης

Μέρισμα έχει ανακοινώσει πως θα δώσει η ΕΥΔΑΠ και η αποκοπή του θα γίνει στις 23 Ιουνίου.
Με βάση τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί για το εννεάμηνο ΟΛΘ και ΕΥΑΘ, δεν έχουν λόγους να μη δώσουν μέρισμα και το ίδιο θα πρέπει να
αναμένεται και για τον ΟΛΠ, με κάποιες εκτιμήσεις να λένε πως θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.Στις επόμενες μέρες αναμένονται αποτελέσματα χρήσης από εταιρείες που δημοσιεύουν αρκετά γρηγορότερα από τις περισσότερες του ΧΑ και συγκεκριμένα η Coca Cola δημοσιεύει στις 11/2, τα ΕΛΠΕ στις 25/2, ο ΟΤΕ στις 26/2 και η Autohellas στις 3/3.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα δημοσιευτούν και αποτελέσματα από μικρότερες εταιρείες όπως για παράδειγμα η Πετρόπουλος και τα οποία αναμένονται να διαμορφωθούν σε πολύ καλά επίπεδα.
Καρέλιας, ΕΛΒΕ, Παπουτσάνης, Ελλάδος, Νάκας, AS Company, Κρι-Κρι, Quest είναι μεταξύ των εταιρειών που μπορούν και πάλι να ικανοποιήσουν με το μέρισμά τους.
Να σημειωθεί πως για την Autohellas το μέρισμα αναμένεται μειωμένο, αλλά όπως είχε πει η διοίκηση θα μπορέσει να δώσει κάτι και φέτος.
Ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι εταιρείες που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από την πανδημία.
Η Motor Oil, πει πως θα δει στα ετήσια αποτελέσματα αν θα δώσει κάποιο μέρισμα, ενώ η αγορά δεν περιμένει πολλά και από τις εισηγμένες ΕΛΠΕ, Attica Group, ΓΕΚΕ, Κυριακούλης κ.α.
Η Μοτοδυναμική ανακοίνωσε πως δε θα δώσει μέρισμα.
Σημειώνεται τέλος πως στις 11/2 οι μετοχές της Alpha Trust θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα από κέρδη προηγούμενων χρήσεων ύψους 0,158 ευρώ καθαρό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης