Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Το Draghi effect μπορεί να αλλάξει ακόμη την ΕΕ – Τα εμπόδια από Βερολίνο, Παρίσι και το όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης

Eurasia Group: Το Draghi effect μπορεί να αλλάξει ακόμη την ΕΕ – Τα εμπόδια από Βερολίνο, Παρίσι και το όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στη χώρα, ενώ οι γερμανικές εκλογές επηρεάζουν τις επιδόσεις της κυβέρνησης Merkel

Πολλά έχουν ειπωθεί για το τι σημαίνει ο Mario Draghi για την Ιταλία.

Δεν έχουν ειπωθεί πολλά για το τι θα μπορούσε να σημαίνει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει νέα ανάλυση του Eurasia Group.
Ωστόσο, για την ανάλυση, ο διορισμός του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι είναι ένας κρίσιμος διαχειριστής - για την Ευρώπη και για τις οικονομικές της προοπτικές της.

Η απογοήτευση των Βρυξελλών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος, ανεπίσημα, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν τα κράτη μέλη σε αντάλλαγμα τα κονδύλια που ελπίζουν να λάβουν από το Ταμείο Ανάκτησης των 750 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, οι ανώτεροι αξιωματούχοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τις προτάσεις που υπέβαλαν το Παρίσι και το Βερολίνο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στη χώρα, ενώ οι γερμανικές εκλογές επηρεάζουν τις επιδόσεις της κυβέρνησης Merkel.
Όπως όλα δείχνουν, καμία κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διατυπώσει σχέδια για την αναμόρφωση των οικονομιών τους, να αντιμετωπίσουν συμφέροντα ή να επικεντρωθούν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την πανδημία.
Αυτό δεσμεύει την Επιτροπή, αναφέρει το Eurasia Group.
Εάν οι Βρυξέλλες δεν προκαλέσουν τα δύο μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ να κάνουν περισσότερα, δεν μπορούν να ωθήσουν αξιόπιστα ούτε τη νότια Ευρώπη.
Αλλά δεν μπορούν επίσης να επιβάλουν μεταρρυθμίσεις σε χώρες που δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν - τίποτα δεν βλάπτει τη νομιμότητα των ηγετών περισσότερο από το εάν φαίνεται ότι παίρνουν τα εύσημα από τις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα, εάν υπάρξει σπατάλη χρημάτων από το Ταμείο Ανάκτησης, θα διαβρωθεί και η εμπιστοσύνη στη βόρεια Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου - ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να επιβάλουν τις συνθήκες της ΕΕ.

Μπορεί ο Draghi να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού;

Εδώ είναι που ο Draghi θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά - και πραγματικά να αλλάξει την τοξική δυναμική της ΕΕ "Βορρά-Νότος", αναφέρει το Eurasia Group.
Παρά τις παρατεταμένες διαιρέσεις στη νέα του πλειοψηφία, αλλά και τις ανησυχίες για το πόσο καιρό θα διαρκέσει οποιαδήποτε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Draghi και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Draghi δεν έχει πει πολλά δημόσια για τα σχέδιά του, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ είναι πιθανό να προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις.
Είναι πιθανό να βοηθηθεί σε αυτό από την εγχώρια κυριαρχία του - η δημόσια υποστήριξη για τον Draghi ανέρχεται πλέον πάνω από το 60%, καθιστώντας τον την πιο δημοφιλή πολιτική προσωπικότητα της Ιταλίας.
Ο Draghi θα είναι επίσης σε θέση να αντλήσει από τη δική του εμπειρία και να κατανοήσει τα προβλήματα της Ιταλίας.
Πιθανότατα θα ήθελε να μειώσει τη γραφειοκρατία καθώς και να αντιμετωπίσει τις βαθιές διαρθρωτικές, διοικητικές και δικαστικές δυσχέρειες που ιστορικά παρεμπόδισαν την ικανότητα της Ιταλίας να απορροφήσει κονδύλια της ΕΕ.
Η φορολογική μεταρρύθμιση, οι ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας καθώς και η αύξηση των επιπέδων και η αποτελεσματικότητα των δημοσίων επενδύσεων είναι επίσης πιθανότατα προτεραιότητες.
Η νέα κυβέρνηση μπορεί επίσης να εισαγάγει πιο βραχυπρόθεσμα κίνητρα, με την επέκταση και ακόμη και την αύξηση των σχετικών προγραμμάτων COVID, φέρνοντας την Ιταλία πιο κοντά στις μεγάλες χώρες της στην ΕΕ.

Η έμμεση στήριξη Draghi σε Βερολίνο και Παρίσι

Προωθώντας πιο ισχυρές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, ο Draghi θα δημιουργήσει χώρο και προηγούμενο για την Επιτροπή να επιστρέψει στο Βερολίνο και το Παρίσι και να απαιτήσει περισσότερα.
Με τη σειρά του, αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί αποδιοπομπαίος τράγος των Βρυξελλών για μη σωστή επιβολή της συμφωνίας του Δεκεμβρίου.
Ακόμα κι αν το Βερολίνο αρνείται να ακολουθήσει (όπως είναι πολύ πιθανό), το παράδειγμα του Draghi μπορεί να ενθαρρύνει τον Macron, να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις.
Το Ταμείο Ανάκτησης πρέπει να επιτύχει σε μερικές χώρες «δοκιμής», όπως η Ιταλία και η Γαλλία, για να αυξήσει τη νομιμότητα των φορολογικών μεταφορών και την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν ξανά σε περίπτωση μελλοντικής κρίσης.

Πολλαπλασιαστικά οφέλη

Και το όφελος της επιτυχίας του Draghi δεν σταματά εδώ.
Εάν το ταμείο επιτύχει να πιέσεις για τις μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει θετικά τη συζήτηση σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σχετικά με τους ξεπερασμένους και αχρείαστους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Αυτή η συζήτηση, η οποία αρχικά αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο, έχει πλέον αναβληθεί μέχρι τις εκλογές της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας ανησυχία στους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.
Αλλά αυτό δεν κάνει το πρόβλημα λιγότερο πιεστικό.

Η εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων

Πέρα από την κρίση της υγείας βρίσκεται ένα πολύ πιο δύσκολο ερώτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πρωτεύουσες της ΕΕ: πώς και σε ποιο χρονικό διάστημα θα απαιτηθούν τα άνευ προηγουμένου επίπεδα δανεισμού και δαπανών της πανδημίας.
Η εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ - το «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», το οποίο υπαγορεύει τα κράτη μέλη ότι θα πρέπει να στοχεύουν σε επίπεδα ελλείμματος και χρέους που δεν υπερβαίνουν το 3% και το 60% του ΑΕΠ αντίστοιχα - θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Διαφορετικά, το αποτέλεσμα θα είναι μια άνευ προηγουμένου λιτότητα το επόμενο έτος.
Ακόμη και η βόρεια Ευρώπη αναγνωρίζει ότι αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό.
Η «γενική ρήτρα διαφυγής» που ανέστειλε τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ το 2020 πιθανότατα θα παραμείνει σε ισχύ φέτος, καθώς τα κράτη μέλη διαπραγματεύονται τι πρέπει να κάνουν σχετικά με τους κανόνες που στηρίζουν το ευρώ από τη δημιουργία του.
Το 3% και το 60% είναι συνδεδεμένο στις συνθήκες της ΕΕ, οπότε δεν θα αλλάξουν.
Ωστόσο, το παράγωγο δίκαιο που εφαρμόζει τη συνθήκη μπορεί.
Εκεί θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο το «Draghi effect» - ενθαρρύνοντας τη βόρεια Ευρώπη να ακολουθήσει ένα σύνολο κανόνων που είναι λιγότερο εμμονή με λιτότητα και πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μοντέλο, δημιουργώντας χώρο για τις χώρες μέλη να αναλάβουν δημόσιες δαπάνες υψηλής ποιότητας για διευκολύνουν τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις τους.
Ο Draghi είναι πιθανό να διαδραματίσει διαφορετικό ρόλο.
Εάν είναι σε θέση να αξιοποιήσει το ταμείο Ανάκαμψης - και να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις και τις δαπάνες στην Ιταλία - ο Draghi θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη δυναμική στην Ευρώπη και να αλλάξει ριζικά την οικονομική πορεία προς το καλύτερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης