Χρηματιστήριο

Με Coca Cola +5%, Alpha +5% αλλά Πειραιώς -7% το ΧΑ +1,51% στις 774 μον. - Κρίσιμη η αντίσταση των 780 - 800 μον.

Με Coca Cola +5%, Alpha +5% αλλά Πειραιώς -7% το ΧΑ +1,51% στις 774 μον. - Κρίσιμη η αντίσταση των 780 - 800 μον.
Το lockdown 3 και τα νέα περιοριστικά μέτρα αυξάνουν το κόστος της οικονομίας αλλά και τα αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων.
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 774 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη της δεικτοβαρούς Coca Cola +4,71% αλλά και της Alpha Bank +5,48%....με περιορισμένες όμως συναλλαγές αν αφαιρέσουμε τα πακέτα που κάλυψαν το 30% του συνολικού τζίρου της αγοράς
Στον αντίποδα συνεχίστηκαν οι ισχυρές πιέσεις στην Πειραιώς -7,33% στο χαμηλό της ημέρας έχοντας σωρευτικές απώλειες -18% το τελευταίο τριήμερο καθώς βρίσκεται στην φάση ολικού μετασχηματισμού αλλά και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 1,1 δισ ευρώ.
Στις υπόλοιπες τράπεζες καταγράφηκαν ήπιες ανοδικές τάσεις ενώ στα μη τραπεζικά blue chips σημαντικά κέρδη κατέγραψε η Ελλάκτωρ +7,84% στα υψηλά της ημέρας αλλά και η ΔΕΗ +3,21%
Στο επίκεντρο βρέθηκε η Coca Cola 3E, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2020 προτείνοντας μέρισμα ανά μετοχή ύψους €0,64, αυξημένο κατά 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,19 ευρώ, ανάλογα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μειωμένα κατά 14,9%
Το lockdown 3 θα συνεχίσει να επηρεάζει την ψυχολογία των επενδυτών ενώ τα νέα περιοριστικά μέτρα αυξάνουν το κόστος της οικονομίας αλλά και τα αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 774 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση τις 770 - 780 μονάδων και ακολουθούν οι 800 μονάδες ενώ παραμένει η ισχυρή στήριξη των 750 μονάδεων. 
Ωστόσο, μια διόρθωση έως τις 700 με 680 μονάδες δεν μπορεί να αποκλειστεί, με το βλέμμα  στραμμένο στον τραπεζικό κλάδο καθώς τα πρόσφατα αυστηρότερα μέτρα δημιουργούν νέες ανησυχίες για το ύψος των κόκκινων δανείων.
Στο επίκεντρο παραμένει η Πειραιώς καθώς σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ανακοινώσει την  αύξηση κεφαλαίου 1 με 1,1 δισεκ. ευρώ  στα μέσα Μαρτίου 2021 και θα υλοποιήσει τέλη Απριλίου 2021.
Η τράπεζα Πειραιώς μπορεί χρηματιστηριακά να πιεστεί βραχυπρόθεσμα αλλά μετά την αύξηση θα αποκτήσει ισχυρή ανοδικότητα, θα μπορέσει να εξυγιανθεί με δύο σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις NPEs και ουσιαστικά θα αξίζει για αγορά χρηματιστηριακά.
Σε αντίθεση, η προοπτική της κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά και την ταχύτατη εξέλιξη της όλης διαδικασίας έδωσε “αέρα” κερδών στους επενδυτές του ομόλογου Tier 2 της Τράπεζας Πειραιώς λήξεως 2030
Το arbitrage μεταξύ μετοχής και ομολόγων της τράπεζας Πειραιώς το θεωρούμε κλασική κερδοσκοπική στρατηγική και θεμιτή ως επενδυτική πρακτική, το ίδιο θα συμβεί και με τα δικαιώματα της αύξησης ή με την συμμετοχή στην αύξηση σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή στην δευτερογενή αγορά.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 449 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 475 μονάδες
Στις τράπεζες, με σημαντικά κέρδη έκλεισε η Alpha Bank +5,48% και ακολούθησαν Eurobank +1,43% και  Εθνική +1,04% ενώ συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην Πειραιώς -7,33%.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων - Βελτίωση στην Ιταλία

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 11/2 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ βελτίωση στην  Ιταλία.
Η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,76% ενώ το ιταλικό 10ετές στο 0,48% και με το μεταξύ τους spread στις 28 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 85 μονάδες ή 0,85% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,15% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,02%.
Περί τις 12:00 με ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις σε Alpha Bank +6,16%, Εurobank +3,75% ...  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,55%.
Μία ώρα αργότερα επεκτάθηκαν οι αγορές και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, όπως Coca Cola, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ ...και σε συνδυασμό με την άνοδο των τραπεζών ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,17%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,51% στις 774 μονάδες έχοντας υψηλό στις 779,40 μονάδες και χαμηλό 762,97 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε περιορισμένα επίπεδα αν αφαιρέσουμε τα πακέτα   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 24 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 32 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 23 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 23,7 εκατ. ευρώ και όγκου 2,20 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιληθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 1,56 εκατ. τεμάχια αξίας 16,5 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 174 χιλ. τεμάχια αξίας 2,14 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 240 χιλ. τεμάχια αξίας 1,94 εκατ. ευρώ και η Jumbo 230 χιλ. τεμάχια αξίας 3,03 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 774 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 770 - 780 μονάδες και ακολουθούν οι 800 - 810 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 750 μονάδες, και ακολουθούν οι 740 και οι 710 - 700 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν στις 680 και στις 650 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 770 - 780 μονάδες  και ακολουθούν οι 800 - 810 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 449 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 475 μονάδες και ακολουθούν οι 495 - 500 μονάδες .
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 430 - 425 μονάδες και ακολουθούν οι 405 - 400 μονάδες  

Οι εξελίξεις στην Πειραιώς

Η Πειραιώς σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 1 με 1,1 δισεκ. ευρώ, που θα ανακοινώσει μέσα Μαρτίου 2021 και θα υλοποιήσει τέλη Απριλίου 2021.
Επίσης, στα σχέδια της είναι να υλοποιήσει δύο μεγάλης κλίμακας τιτλοποιήσεις σχεδόν 13 με 14 δισεκ. ευρώ (7 και 7 δισ) προβληματικών ανοιγμάτων.
Κινήσεις και θετικές και αναγκαίες για την εξυγίανση της.
Πριν την μεγάλη τιτλοποίηση η Πειραιώς θα διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια και 1 δισεκ. που θα προσθέσει 8 δισεκ. και ακολούθως θα αφαιρέσει σχεδόν 2,5 δισεκ. από τα κεφάλαια για νέες προβλέψεις επί των τιτλοποιήσεων.
Επίσης γνωρίζουμε ότι με βάση τις προθέσεις το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος με 61,35% δεν θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του και θα υποχωρήσει στο 30% με 40%.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 61,35% ποσοστό σήμερα η αξία των μετοχών του είναι 390 εκατ ευρώ.
Εάν υποθέσουμε ότι θα έχει επενδύσει 300 εκατ νέο χρήμα και θα διαθέτει 35% ποσοστό συμμετοχής στην νέα Πειραιώς αυτό σημαίνει ότι η αξία των μετοχών του μετά την αύξηση θα 455 εκατ ευρώ δηλαδή 300 εκατ νέου χρήματος και όλη του η άλλη περιουσία θα έχει αξία 65 εκατ. ευρώ.
Πρακτικά ενώ το ΤΧΣ θα έχει εισφέρει 300 εκατ στην νέα αύξηση κεφαλαίου η χρηματιστηριακή αξία της επένδυσης του θα είναι και πριν και μετά την αύξηση περίπου η ίδια.
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι επενδυτές όπως ο Paulson, ο Μυστακίδης και βεβαίως πολλά άλλα funds – πάνω από 20 – που θα συμμετάσχουν θα έχουν επενδύσει 700 εκατ και με 700 εκατ θα έχουν αγοράσει επί της ουσίας τα 7 δισεκ κεφάλαια της Πειραιώς.
Αυτό ονομάζεται το απόλυτο colpo grosso, το ξέρει η κυβέρνηση, το ξέρουν η Goldman Sachs και η UBS, το ξέρει το ΤΧΣ… το ξέρουμε και εμείς και προφανώς το κατανοούν όλοι οι επενδυτές.

Σημαντικά κέρδη μέσω στο ομόλογο Tier II της Πειραιώς – Πιέσεις στην μετοχή  

Προεξόφληση της κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς εξέπεμψε το χθεσινό ράλι έως 7%-8% στην τιμή του ομολόγου (έως και 87,7%) Tier 2 της Τράπεζας Πειραιώς λήξεως 2030, με την δημοσιοποίηση της αύξησης κεφαλαίου κατά 1,1 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Τράπεζας συνεχίζει και σήμερα 11/2 πτωτικά. λόγω της αύξησης κεφαλαίου.
Η προοπτική της κεφαλαιακής ενίσχυσης λοιπόν έδωσε “αέρα” κερδών στους επενδυτές του ομόλογου, ενώ αντίθετα όπως, συμβαίνει συνήθως με τις αυξήσεις κεφαλαίου, προκλήθηκαν ρευστοποιήσεις στην μετοχή.
Επιπρόσθετα, ο λόγος της ανόδου είναι και η ταχύτατη εξέλιξη της όλης διαδικασίας από την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία εκτιμάται ότι, θα ανακοινώσει την αύξηση πιο γρήγορα απο ότι αναμενόταν.
Όπως ήδη, όμως, έχει επισημανθεί στο bankingnews, ξένοι και Έλληνες διαχειριστές εδώ και πέντε μήνες καταγράφουν σημαντικά κέρδη από το ομόλογο καθώς ακολούθησαν ένα πετυχημένο trade το οποίο, εν τέλει, είναι και αναγκαίο για να κρατηθεί ζεστό το ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές για την ελληνική αγορά, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο υποαποδίδει έναντι των ανεπτυγμένων αγορών.
Με την απόφαση της κρατικοποίησης της Τράπεζας, αρκετοί επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και γνωρίζοντας το σχέδιο για την είσοδο του ΤΧΣ και την μετατροπή των Coco’s αγόρασαν σε χαμηλές τιμές (μεταξύ 58%-62%) το ομόλογο Tier 2.
Έκτοτε, το ομόλογο σημείωσε μια σταδιακή άνοδο η οποία εδραιώθηκε με την μετατροπή των ομόλογων Cocos, ύψους 2 δισ. ευρώ σε κεφάλαιο.
Στόχος των επενδυτών είναι πλέον να ρευστοποιήσουν αρκετά απο τα ομόλογα λίγο πριν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να εισέλθουν εκ νέου στην μετοχή αγοράζοντας πάλι σε φθηνά επίπεδα λόγω του μεγάλου discount 40-50% που θα έχει η τιμή διάθεσης της μετοχής (0,30 ευρώ), έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.
Η χαμηλή τιμή διάθεσης της τιμής της μετοχής Πειραιώς συμφέρει αφενός τους ιδιώτες βασικούς μετόχους και αφετέρου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Κι αυτό γιατί χρειάζονται να πραγματοποιήσουν μουαγιέν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με την τιμή κτήσης των μετοχών. Απο την άλλη πλευρά, όπως εξηγεί διαχειριστής κεφαλαίου σε σχέση με την προηγούμενη αύξηση υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά.
"Με την τωρινή άντληση κεφαλαίων, η Τράπεζα ζητά χρήματα για να “καθαρίσει” το βιβλίο της απο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως εκ τούτου, δεν μπορεί η τιμή να μην έχει ένα discount έναντι των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, όταν έχουν δείκτη τιμή προς λογιστική αξία P/bv 0,50”, (σ.σ το discount είναι και μεγαλύτερο καθώς ορισμένες τράπεζες έχουν δείκτη 0,70 και υψηλότερα)
Μετά τα νέα χρήματα, όμως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επενδυτών, η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει δείκτη τιμή προς λογιστική αξία 0,20-0,25, έτσι θα διαμορφώνει μια ελκυστική αποτίμηση σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες ενω θα φέρει και την προοπτική της οριστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η επικαιρότητα

Άκρως αποθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης της covid, η οποία θεωρείται πιο θανατηφόρα και πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος, καθώς αναφέρεται πως μετά τη Μ. Βρετανία, το πιθανότερο είναι να σαρώσει όλο τον κόσμο.
Η μετάλλαξη αυτή που πρώτα εντοπίστηκε στην περιοχή του Κεντ στη Μ. Βρετανία, εκτιμάται πως είναι κατά 35% πιο θανατηφόρα και έως και 50% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ήδη εντοπίζεται σε τουλάχιστον 86 χώρες, γεγονός που έχει αναγκάσει πολλές από αυτές να εγκαταλείπουν κάθε σκέψη για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Πάντως, οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ήδη δημοσιοποιήσει πως τα εμβόλια τους διατηρούν την υψηλή αποτελεσματικότητα τους κατά της συγκεκριμένης μετάλλαξης, κάτι που συμβαίνει και με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο μάλιστα χθες 10/2 πήρε έγκριση από τον ΠΟΥ για την χορήγηση του και σε άτομα άνω των 65 ετών.
Και ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως η μάχη με τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του θα συνεχιστεί τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία, μια ακόμα μελέτη έρχεται να δείξει πως αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα εμβόλια, αν και διατηρούνται οι δισταγμοί σε μεγάλη μερίδα πολιτών σχετικά με την ασφάλεια τους.
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, πολλές Πολιτείες ενθαρρυμένες από τη μείωση των κρουσμάτων ανακοινώνουν την χαλάρωση περιοριστικών μέτρων, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη όπου παρατείνονται μέτρα και lockdown, ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει και το εύρημα των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ότι η χρήση διπλής μάσκας «μπλοκάρει» σχεδόν το 93% των μολυντικών μορίων του ιού.
Στην Ελλάδα, σε αυστηρό και «σκληρό» lockdown έχει εισέλθει από τις 06:00 σήμερα Πέμπτη 11/2 το πρωί και για περίπου δυόμιση εβδομάδες και έως τις 28 Φεβρουαρίου η Αττική σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί το γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού και να αντέξει το ΕΣΥ.
Ωστόσο, το lockdown ούτε αυστηρό και σκληρό είναι ούτε εκτιμάται ότι θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου καθώς πολλοί ειδικοί αφήνουν να εννοηθεί ότι θα φτάσουμε τουλάχιστον στα μέσα Μαρτίου μέχρι να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα, έτσι ώστε από τα τέλη Μαρτίου να αρχίσει να διαφαίνεται μια ακόμα επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς, δηλαδή σε ανοιχτά σχολεία και σε λειτουργία του λιανεμπορίου.
Πάντως τα νέα από τα νοσοκομεία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, και αν μη τι άλλο δικαιολογούν απόλυτα την επιβολή του νέου lockdown.
Στην Αττική αναφέρθηκαν χθες 10/2 τα περισσότερα κρούσματα (795) που έχουν καταγραφεί σε μια ημέρα από τις αρχές του 2021, έγιναν 135 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία (στην Αττική νοσηλεύονται 961) ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 284, καταγράφοντας αύξηση κατά 38 ασθενείς μέσα σε έξι ημέρες.
Την ίδια στιγμή μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τη Θεσσαλονίκη, η οποία φαίνεται και αυτή πως θα ακολουθήσει την Αττική όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα, ενώ η ίδια αγωνία εκφράζεται για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας αλλά και για το Ρέθυμνο.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 167.549, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.034 θάνατοι.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα 11/2 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για τον ρυθμό ανάκαμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εν μέσω της πανδημίας..
Στις 793.000 έπεσαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις Ηνωμένες πολιτείες σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Φεβρουαρίου 2021.
Οι αιτήσεις για παροχή του επιδόματος μειώθηκαν ελάχιστα κατά 19.000, μετά από μια ανοδική αναθεώρηση της προηγουμένης περιόδου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο +0,70%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,15%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,30%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Στην Ασία, κλειστές λόγω αργίας για το νέο έτος παρέμειναν οι αγορές της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,15%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,35% και το ETF GREC στο +1,41% ( 24,06 δολ. )

Ισχυρά κέρδη σε Alpha Bank +5% αλλά Πειραιώς -7%, περιορισμένες οι συναλλαγές

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η Alpha Bank, με ισχυρές απώλειες η Πειραιώς ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι υπόλοιπες τράπεζες με περιορισμένες τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0310 ευρώ, με άνοδο +1,04% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,77 ευρώ, με άνοδο +5,48%, με όγκο 7,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7154 ευρώ, με πτώση -7,33% με όγκο 7,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 595 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5680 ευρώ, με άνοδο +1,43% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,8130 ευρώ, με κέρδη +2,91% και με κεφαλαιοποίηση 363 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,20 ευρώ, με άνοδο +4,06%  και όγκο 486 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,48 ευρώ, με πτώση -1,4% και κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με περιορισμένες συναλλαγές - Στο επίκεντρο Ελλάκτωρ +8%  και Coca Cola +5%

Με κέρδη έκλεισε κατέγραψε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα αν αφαιρέσουμε τις προσυμφωνημένες συναλλαγές .
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Ελλάκτωρ +7,84% και Coca Cola +4,71% και ακολουθούν ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ...
Στον αντίποδα, σε αρνητικό πρόσημο  Lamda, ΕΛΠΕ, Motor Oil και Μυτιληναίος
H Coca Cola έκλεισε στα 26,92 ευρώ, με άνοδο +4,71% και κεφαλαιοποίηση στα 9,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,30 ευρώ, με άνοδο +0,82% και αποτίμηση 5,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,05 ευρώ, με άνοδο +3,21%  και αποτίμηση 1,87 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4050 ευρώ, με άνοδο +0,63% και κεφαλαιοποίηση 558 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,80 ευρώ, με άνοδο +1,41% και αποτίμηση 3,69 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,20 ευρώ, με άνοδο +0,85% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,36 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,28 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,22 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,35 ευρώ, με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,57 ευρώ, με άνοδο +1,7% και κεφαλαιοποίηση 700 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,8150 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 199 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0299 ευρώ, με άνοδο +1,36% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων  - Βελτίωση στην Ιταλία

Μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 16 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,76% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βελτιώνεται  στο 0,48%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,78% με το αμερικανικό 10ετές 1,14% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 28 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 69 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,72 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,19%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,20 μονάδες βάσης και απόδοση -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,23 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,33 μονάδες βάσης και απόδοση 0,05% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,36 μονάδες βάσης και απόδοση 0,15%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% με απόδοση αγοράς 0,44% και απόδοση πώλησης 0,40%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,03 μονάδες βάσης και απόδοση 0,57% με απόδοση αγοράς 0,58% και απόδοση πώλησης 0,56%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 107,43 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,68% με απόδοση αγοράς 0,69% και απόδοση πώλησης 0,67%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση τιμή 99,78 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,77% με απόδοση αγοράς 0,7850% με απόδοση πώλησης 0,77%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 134,26 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,44 μονάδες βάσης και 0,99% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 142,51 μονάδες βάσης και απόδοση 1,09%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 155,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,19%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 123 μονάδες βάσης από 121 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 85 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,85% ή 85 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,48%

Βελτίωση καταγράφεται  σήμερα 11/2 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 11 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,49%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/2/2021 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,07% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,48% και με ιστορικό χαμηλό 0,47% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,18%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης