Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μέσω ομολόγων κρατούν χαμηλά τη μετοχή της Πειραιώς για το... καλό της αύξησης κεφαλαίου

Μέσω ομολόγων κρατούν χαμηλά τη μετοχή της Πειραιώς για το... καλό της αύξησης κεφαλαίου

Σημαντικά κέρδη μέσω του ομολόγου Tier II της Πειραιώς

Προεξόφληση της κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς εξέπεμψε το χθεσινό ράλι έως 7%-8% στην τιμή του ομολόγου (έως και 87,7%) Tier 2 της Τράπεζας Πειραιώς λήξεως 2030, με την δημοσιοποίηση της αύξησης κεφαλαίου κατά 1,1 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Τράπεζας ακολουθούσε την αντίστροφη πορεία σημειώνοντας τελικά πτώση 5,85% στα 0,772 ευρώ, λόγω της αύξησης κεφαλαίου.

Ο «αέρας» της αμκ

Η προοπτική της κεφαλαιακής ενίσχυσης λοιπόν έδωσε “αέρα” κερδών στους επενδυτές του ομόλογου, ενω αντίθετα όπως, συμβαίνει συνήθως με τις αυξήσεις κεφαλαίου, προκλήθηκαν ρευστοποιήσεις στην μετοχή.
Επιπρόσθετα, ο λόγος της ανόδου είναι και η ταχύτατη εξέλιξη της όλης διαδικασίας απο την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία εκτιμάται ότι, θα ανακοινώσει την αύξηση πιο γρήγορα απο ότι αναμενόταν.
Όπως ήδη, όμως, έχει επισημανθεί στο bankingnews, ξένοι και Έλληνες διαχειριστές εδώ και πέντε μήνες καταγράφουν σημαντικά κέρδη απο το ομόλογο καθώς ακολούθησαν ένα πετυχημένο trade το οποίο, εν τέλει, είναι και αναγκαίο για να κρατηθεί ζεστό το ενδιαφέρον απο τους ξένους επενδυτές για την ελληνική αγορά, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο υποαποδίδει έναντι των ανεπτυγμένων αγορών.

Το… πήγαινε έλα

Με την απόφαση της κρατικοποίησης της Τράπεζας, αρκετοί επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και γνωρίζοντας το σχέδιο για την είσοδο του ΤΧΣ και την μετατροπή των Coco’s αγόρασαν σε χαμηλές τιμές (μεταξύ 58%-62%) το ομόλογο Tier 2.
Έκτοτε, το ομόλογο σημείωσε μια σταδιακή άνοδο η οποία εδραιώθηκε με την μετατροπή των ομόλογων Cocos, ύψους 2 δισ. ευρώ σε κεφάλαιο.
Στόχος των επενδυτών είναι πλέον να ρευστοποιήσουν αρκετά απο τα ομόλογα λίγο πριν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να εισέλθουν εκ νέου στην μετοχή αγοράζοντας πάλι σε φθηνά επίπεδα λόγω του μεγάλου discount 40-50% που θα έχει η τιμή διάθεσης της μετοχής (0,30 ευρώ), έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.

Ελκυστική η τιμή / λογιστική αξία, μετά τα νέα κεφάλαια

Η χαμηλή τιμή διάθεσης της τιμής της μετοχής Πειραιώς συμφέρει αφενός τους ιδιώτες βασικούς μετόχους και αφετέρου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Κι αυτό γιατί χρειάζονται να πραγματοποιήσουν μουαγιέν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με την τιμή κτήσης των μετοχών. Απο την άλλη πλευρά, όπως εξηγεί διαχειριστής κεφαλαίου σε σχέση με την προηγούμενη αύξηση υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά.
"Με την τωρινή άντληση κεφαλαίων, η Τράπεζα ζητά χρήματα για να “καθαρίσει” το βιβλίο της απο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως εκ τούτου, δεν μπορεί η τιμή να μην έχει ένα discount έναντι των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, όταν έχουν δείκτη τιμή προς λογιστική αξία P/bv 0,50”, (σ.σ το discount είναι και μεγαλύτερο καθώς ορισμένες τράπεζες έχουν δείκτη 0,70 και υψηλότερα)
Μετά τα νέα χρήματα, όμως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επενδυτών, η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει δείκτη τιμή προς λογιστική αξία 0,20-0,25, έτσι θα διαμορφώνει μια ελκυστική αποτίμηση σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες ενω θα φέρει και την προοπτική της οριστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης