Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόταση συμβιβασμού στην υπόθεση Airbus - Boeing από τον Macron (Γαλλία) στον Biden (ΗΠΑ)

Πρόταση συμβιβασμού στην υπόθεση Airbus - Boeing από τον Macron (Γαλλία) στον Biden (ΗΠΑ)

«Ψηλά» στη ατζέντα της Γαλλίας η εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ – Η διένεξη έχει οδηγήσει σε επιβολή δασμών σε αγαθά συνολικού ύψους 11,5 δισ. δολαρίων στο διμερές εμπόριο

Σχετικά Άρθρα
Για συμβιβασμό στην πολύχρονη εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ Airbus – Boeing (ως μέρους του εμπορικού πολέμου που είχε ξεσπάσει στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με την εκατέρωθεν επιβολή δασμών) έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, σε τηλεφωνική συνομιλία την οποία είχε προ δύο εβδομάδων με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Joe Biden, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το αμερικανικό δικτύου CNBC, σε ρεπορτάζ του την Τέταρτη 10 Φεβρουαρίου 2021.

Διαβούλευση

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει συμβάλει στην επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά επί προεδρίας Trump, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα, ανέφερε ότι εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα συζητήσουν το θέμα, ωστόσο δεν δεσμεύθηκε για θετικό αποτέλεσμα.
Η συγκεκριμένη εμπορική διαμάχη η οποία διαρκεί από την εποχή που ο Biden ήταν Γερουσιαστής και μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου.

Το ιστορικό

Από το 2004, Boeing και Airbus βρίσκονται σε νομική διαμάχη στο πλαίσιο του ΠΟΕ καθώς αλληλοκατηγορούνται για τη λήψη παράνομης κρατικής βοήθειας η πρώτη από το αμερικανικό κράτος, η δεύτερη από την ΕΕ.
«Η Airbus υποστηρίζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού και συνεχίζει να υποστηρίζει τη δέσμευση της ΕΕ για εξεύρεση λύσης με διαπραγμάτευση αυτής της μακροχρόνιας διαφοράς για την αποφυγή επιζήμιων και για τις δύο πλευρές δασμών», ανέφερε η Airbus σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε.

Ο ΠΟΕ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει αποφανθεί κατά καιρούς υπέρ και για τις δύο πλευρές, οδηγώντας σε επιβολή δασμών σε προϊόντα συνολικού αξίας 11,5 δισ. δολαρίων στο διμερές εμπόριο, καθώς καμία εξ αυτών δεν έχει υπαναχωρήσει.
Πέρα από αυτό, η πανδημία προξένησε κατάρρευση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια και, κατ 'επέκταση, στις παραγγελίες μεγάλων πολιτικών αεροσκαφών - επιδεινώνοντας περαιτέρω τον αντίκτυπο στους δύο κατασκευαστές οι οποίοι έχουν καταβάλει εκατομμύρια δολάρια σε δασμούς εξαιτίας της μεταξύ τους διαφοράς.

Δηλώσεις

«Στόχος μας είναι να βρούμε λύσεις στις συνεχιζόμενες εμπορικές μας διαφορές, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Airbus - Boeing», δήλωσε η Sophie Dirven, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Δεν απέχουμε από το να επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα», ανέφερε η Marjorie Chorlins, ανώτερη αντιπρόεδρος ευρωπαϊκών υποθέσεων στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μία προσπάθεια καλή τη πίστει για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, ωστόσο δεν πέτυχε συμφωνία», υπογράμμισε.

Διεργασίες

Ο Λευκός Οίκος και το γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο (θέση ομόλογη υπουργού στη χώρα) δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Το γραφείο θα διαχειριστεί το ζήτημα, ενώ η νέα Ύπατη Εκπρόσωπος την οποία έχει προτείνει Biden, Katherine Tai, αναμένεται να εγκριθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ και να αναλάβει καθήκοντα το νωρίτερο μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά στις 22 Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης