Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εξαντλήθηκαν οι εγγυήσεις του «Ηρακλή Ι» - Μάχη δύο τραπεζών για να … προλάβουν

Εξαντλήθηκαν οι εγγυήσεις του «Ηρακλή Ι» - Μάχη δύο τραπεζών για να … προλάβουν

Επισπεύδεται ο Ηρακλής ΙΙ

Σχετικά Άρθρα

«Κίνδυνος» να μην επαρκέσουν οι εγγυήσεις του Ηρακλή Ι για την ολοκλήρωση των σχεδίων των τραπεζών διαβλέπεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίον επισπεύδονται οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του Ηρακλή ΙΙ πριν τη λήξη του πρώτου APS.
Εκτιμάται πως στο τέλος του μήνα ή έστω τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα υπάρχουν όλες οι σχετικές εγκρίσεις ώστε να τρέξει το ταχύτερο δυνατό η εφαρμογή του δεύτερου APS.

Οι λόγοι που οι εγγυήσεις δείχνουν να μην επαρκούν είναι δύο

1)
Η πιθανή ένταξη καινούριας τιτλοποίησης της Eurobank μέσα στο πρώτο σχήμα. Το ύψος της τιτλοποίησης αυτής αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Η τιτλοποίηση αυτή προγραμματιζόταν για το δεύτερο APS όμως φαίνεται πως η τράπεζα έχει τρέξει τις διαδικασίες και επιθυμεί να προχωρήσει μέσα από το πρώτο σχήμα αφού υπάρχουν οι συγκεκριμένες δυνατότητες.
2)Η πιθανή αναθεώρηση από οίκο αξιολόγησης τιτλοποίησης τράπεζας που έχει ήδη λάβει τη σχετική έγκριση, θα δώσει στην τράπεζα αυτήν μεγαλύτερο κύριο ομόλογο και επομένως θα αναζητηθούν περισσότερες εγγυήσεις με αποτέλεσμα το στοιχείο αυτό να φέρνει τον Ηρακλή Ι στα όριά του και να δημιουργεί αμεσότερη την ανάγκη να είναι έτοιμο το δεύτερο APS.

Επίσπευση του Ηρακλή ΙΙ

Με τον Ηρακλή Ι η διάρκεια του οποίου λήγει το α δεκαπενθήμερο του Απριλίου κατάθεσαν μέχρι στιγμής 8 αιτήσεις οι 4 συστημικές τράπεζες με σύνολο τιτλοποιήσεων 27 δισ. ευρώ και κύρια ομόλογα (senior notes) 10,3 δισ ευρώ ενώ αναμένονται άλλα 5 δισ. ευρώ τιτλοποίηση NPEs από την τράπεζα Πειραιώς με εγγυήσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Ηρακλής ΙΙ που αναμενόταν να τεθεί αυτός σε λειτουργία τον Απρίλο θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να είναι έτοιμος μέσα στο Μάρτιο.
Εκτιμάται πως θα υποδεχθεί τιτλοποιήσεις ύψους 30-32 δισ. ευρώ και οι εγγυήσεις τους θα κινηθούν περί τα 12 δισ. ευρώ όπως και στον Ηρακλή Ι.

Χαμηλές προμήθειες

Οι τράπεζες κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς με στόχο να επιτύχουν τώρα τις χαμηλότερες δυνατές προμήθειες καθώς τα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν υποχωρήσει κάτω από τις 100 μονάδες βάσης
Οι τράπεζες θα πληρώσουν προμήθειες για τις εγγυήσεις που τους δίδονται από το Ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, Credit Default Swaps).
Ας σημειωθεί πως υπήρξε πολύ σημαντική η βοήθεια της Commission προς αυτήν την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται πως τα ελληνικά APS βασίστηκαν ως προς την αρχιτεκτονική τους στα αντίστοιχα ιταλικά μοντέλα με μια σημαντική διαφορά που αφορά την επενδυτική βαθμίδα την οποία δεν διέθεταν οι ελληνικές τράπεζες.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης