Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Ηρακλής ΙΙ στο επίκεντρο της συνάντησης τραπεζιτών με Υπ. Οικονομικών – Τι περιελάμβανε η ατζέντα

Ο Ηρακλής ΙΙ στο επίκεντρο της συνάντησης τραπεζιτών με Υπ. Οικονομικών – Τι περιελάμβανε η ατζέντα

Το ανώτερο διάστημα που θέτουν οι δύο πλευρές εφόσον και η Κομισιόν το επιτρέψει είναι ο Ηρακλής ΙΙ να τεθεί σε λειτουργία το προσεχές δίμηνο

Σχετικά Άρθρα
Πέντε θέματα, με κορυφαίο τον «Ηρακλή» καθόρισαν την ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των τραπεζών και του Υπουργείου Οικονομικών, σύσκεψη προπαρασκευαστική ενόψει των συναντήσεων των τεχνικών κλιμακίων με τους θεσμούς.

Στο φουλ οι μηχανές αποφάσισαν τράπεζες και υπουργείο να προχωρήσουν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον Ηρακλή ΙΙ, όπου όλες οι τράπεζες βλέπουν την αναγκαιότητα της άμεσης λειτουργίας του.
Το ανώτερο διάστημα που θέτουν οι δύο πλευρές εφόσον και η Κομισιόν το επιτρέψει είναι ο Ηρακλής ΙΙ να τεθεί σε λειτουργία το προσεχές δίμηνο.
Εκτιμάται ότι οι τιμολογήσεις του ρίσκου θα είναι σαφώς χαμηλότερες και ότι θα δοθούν ευχέρειες σημαντικές σε ότι δημιουργεί δυσλειτουργία λόγω Covid.

Επανεκκίνηση πλειστηριασμών

Οι πλειστηριασμοί αποτέλεσαν το δεύτερο θέμα της συζήτησης, καθώς οι τράπεζες επιμένουν οι διαδικασίες πριν και μετά τις δημοπρασίες να διενεργούνται κανονικά μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια.

Για ΤΧΣ

Τρίτο κορυφαίο θέμα της συζήτησης ήταν ο νόμος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο οποίο υπήρχε ταύτιση απόψεων μεταξύ τραπεζών και Υπουργείου, τόσο στο θέμα των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου όσο και στο νέο ρόλο που θα κληθεί να παίξει το ΤΧΣ.
Επιπλέον επισημάνθηκε η ανάγκη να φύγει άμεσα η αποικιοκρατική διάταξη που καθιστά όμηρους τις τράπεζες σε ότι αφορά την επιλογή μελών του διοικητικού συμβουλίου κατά παράβαση της αντίστοιχης κοινοτικής νομοθεσίας.

Για τα μορατόρια στα δάνεια

Τα μορατόρια και οι επιπτώσεις απασχόλησαν εκτενώς τη συζήτηση πλην όμως οι τράπεζες επιφυλάσσονται να οριστικοποιήσουν την άποψή τους για τα νέα κόκκινα δάνεια στο προσεχές χρονικό διάστημα των δύο μηνών, που λήγουν και τα περισσότερα μορατόρια.
Τέλος συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αλλαγή των οδηγιών BRRD II (Bank Recovery and Resolution Directive) και CRD 5 (Capital Requirements Directive).
Τη σύσκεψη συντόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά θέματα.

Ειρήνη Σακελλάρη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης