Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρίσιμες οι σημερινές 15/1 συσκέψεις για τα κόκκινα δάνεια - Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Κρίσιμες οι σημερινές 15/1 συσκέψεις για τα κόκκινα δάνεια - Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Προετοιμασία ενόψει της μεταμνημονιακής αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα

Στα περιφερειακά θέματα των κόκκινων δανείων θα κινηθούν σε μεγάλο βαθμό οι συζητήσεις θεσμών κυβέρνησης που ξεκινούν την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 ενώ ήδη οι θεσμοί είδαν και συνεχίζουν να βλέπουν τις τράπεζες και τους servicers επιχειρώντας να αποκτήσουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη άποψη στο πλαίσιο των διεργασιών της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Σε τρία επίπεδα διεξάγονται αυτήν και την άλλη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις και οι ακροάσεις στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης από τους θεσμούς.
Σήμερα συναντούνται οι θεσμοί με τους servicers και συνεχίζουν τα ραντεβού με τις τράπεζες
Στις 16,00 πραγματοποιείται η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας για προετοιμασία της συνάντησης της κυβέρνησης με τους θεσμούς που θα δινεργηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα.

Τράπεζες - Κυβέρνηση

Η ατζέντα θα περιλαμβάνει τα πάντα γύρω από τα κόκκινα δάνεια :
Α. Τη διαχείριση των μορατορίων από την πλευρά των τραπεζών.
Καθώς τα μορατόρια ολοκληρώνονται και ο τρόπος διαχείρισης από την πλευρά των τραπεζών στο βαθμό που θα γίνει αποδεκτός από τους θεσμούς θα καθορίσει εν πολλοίς και το ύψος των προβλέψεων που θα λάβουν οι τράπεζες για τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν από την αφύπνιση των δανείων αυτών.
Β. Την πρόοδο για την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα
Γ.  Τις ενέργειες που αφορούν στους πλειστηριασμούς πριν και μετά έστω και εάν αυτοί έχουν παγώσει μιας και θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Δ. Τις τιτλοποιήσεις, η ολοκλήρωση του Ηρακλή μέχρι το τέλος Απριλίου και η επέκτασή του μέσω του Ηρακλή ΙΙ αποτελεί επίσης θέμα της συγκεκριμένης ατζέντας.
Ε. Το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ στη λεπτομέρειά του ώστε να τεθεί στη συνάντηση μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης τη Δευτέρα.
Οι τραπεζίτες επιθυμούν μια ευρεία περίμετρο για το πρόγραμμα αυτό καθώς θα σταθεί εξαιρετικά υποστηρικτικά στην αφύπνιση των μορατορίων.

Συνάντηση θεσμών τραπεζών

Οι τράπεζες πραγματοποιούν ήδη συναντήσεις με τους θεσμούς και η κάθε μία έχει τη δική της ατζέντα πέρα βέβαια από τα γενικά θέματα και τις γενικές τραπεζικές εξελίξεις.
Τα ζητήματα που συζητούνται με τα πιστωτικά ιδρύματα αφορούν τις ρέχουσες μακροικονομικές εξελίξεις, τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εικόνα, τα στάδια της χρηματοοικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημίας.

  • Ανάκαμψη μετά την πανδημία - Στάδια

Τα κοινά τραπεζικά θέματα αφορούν:

  • Τιτλοποιήσεις δανείων, εξυγίανση δανειακών χαρτοφυλακίων
  • Επίδραση από τα μορατόρια στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών και σχεδιαζόμενοι τρόποι αναχρηματοδότησης
  • Στοιχεία κεφαλαιακής κατάστασης και ρευστότητας στην παρούσα φάση και στην μετά την πανδημία φάση
  • Χρηματοδότηση της οικονομίας μέσα από τα δάνεια με κρατικές και ευρωπαϊκές εγγυήσεις
  • Προσδοκίες για την τάση χορηγήσεων στην μετά Covid εποχή και τη χρηματοδότηση της οικονομίας
  • Εκκρεμότητες με τον πτωχευτικό κώδικα

Οι συζητήσεις εξειδικεύονται σε σχέση με τα θέματα που αντιμετωπίζει η κάθε τράπεζα χωριστά.

Συνάντηση θεσμών- servicers

Η πορεία των κόκκινων δανείων και η πρόοδος της δευτερογενούς αγοράς NPLs, θα αποτελέσουν σήμερα το αντικείμενο συνάντηση μεταξύ θεσμών με τις Εταιρείες Διαχείρισης. Τα συμπεράσματα ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων Υπουργείου και DG Comp για τον Ηρακλή ΙΙ είναι πολύτιμα καθώς στους servicers έχουν μεταβιβαστεί δάνεια ύψους 100 δις. ευρώ.
Η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων και Πιστώσεων (ΕΕΔΑΔΠ), ο θεσμικός εκπρόσωπος του κλάδου, συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας.
Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από δύσκολες συνθήκες, ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση της πανδημικής κρίσης στις αρχές του 2020.
Κατά τον τελευταίο χρόνο, οι Εταιρείες Διαχείρισης – Μέλη της Ένωσης προχώρησαν σε περισσότερες από 75.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους πάνω από €2 δισ. σε χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών, δίνοντας σε χιλιάδες δανειολήπτες λύσεις που περιλαμβάνουν και άφεση χρέους.
Ταυτόχρονα, επεξεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν για λογαριασμό τραπεζικών ιδρυμάτων ένα μεγάλο πλήθος ρυθμίσεων για δάνεια που παραμένουν εντός τραπεζικών ισολογισμών, εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.
Ο ρόλος του κλάδου των Εταιρειών Διαχείρισης θα ενισχυθεί περαιτέρω εντός του 2021.
Η δευτερογενής αγορά δανείων αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τα 100 δισ. ευρώ ενώ οι νέες τιτλοποιήσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης