Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. προχωράει άμεσα η Alpha Bank για να ενισχύσει τα κεφάλαια

Σε έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. προχωράει άμεσα η Alpha Bank για να ενισχύσει τα κεφάλαια
Σε προχωρημένες συζητήσεις με τους συμβούλους η Alpha bank για έκδοση ομολογιακού Tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Σε προχωρημένες συζητήσεις με τους συμβούλους της βρίσκεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Alpha Bank που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να εκδώσει ομολογιακό δάνειο Τier II προκειμένου να αντισταθμίσει κομμάτι των κεφαλαίων που η τράπεζα θα αναλώσει λόγω της μεγάλης τιτλοποίησης του Galaxy η οποία ως γνωστόν βρίσκεται στην τελική της ευθεία.

Το ύψος και ο σκοπός της έκδοσης

Σύμφωνα με πηγές του Bankingnews (BN) η έκδοση θα κινηθεί μεταξύ 450-500 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις αφού σε σημαντικό βαθμό οι αποφάσεις αυτές θα επηρεαστούν και από τη συγκυρία της αγοράς αλλά και από τη διαμόρφωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων στο πλάισιο του έργου.
Ας σημειωθεί πάντως πως η αγορά στην παρούσα φάση προσφέρεται όπως λένε έγκυροι παράγοντες αν και όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επανεξετάσουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις δυνάμει των κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της πανδημίας.
Επομένως η χρονική στιγμή για μια έκδοση πρέπει να θεωρείται κρίσιμη αφού κάθε τράπεζα απευθύνεται και στην εγχώρια αλλά κυρίως στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
Η ενέργεια αυτή θα βοηθήσει την τράπεζα να ανακτήσει ένα τμήμα των κεφαλαίων που "χάνει" εξαιτίας της μεγάλης τιτλοποίησης του Galaxy η οποία υπολογίζεται να την οδηγήσει σε έναν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης του 16% έχοντας δηλαδή 2 έως 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το επίπεδο του κεφαλαιακού δείκτη πριν τη μεγάλη προαναφερόμενη τιτλοποίηση

H Alpha bank στην πορεία και αναλόγως της συγκυρίας αλλά και των δεδομένων που θα υπάρξουν μετά την πανδημία είναι πιθανόν να προγραμματίσει και άλλες ενέργειες.

Η Alpha Bank έχει εισέλθει σε μια πιο αποδοτική περίοδο και το πλάνο μετασχηματισμού, το οποίο βρίσκεται στην τελική του φάση θα την μετατρέψει σε έναν πιο σύγχρονο οργανισμό όπως πρόσφατα είχε αναφέρει και ο CEO της τράπεζας κ. Ψάλτης σε πρόσφατη ομιλία του..
Tις επόμενες ημέρες αναμένεται η τελική υπογραφή της συμφωνίας με το αμερικανικό fund Davidson Kempner για την τιτλοποίηση του Galaxy και την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Cepal.
Η συναλλαγή απαρτίζεται από τρεις τιτλοποιήσεις με κωδικές ονομασίες Orion, Galaxy II και Galaxy ΙV συνολικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ καθώς και την πώληση ποσοστού έως 100% της εταιρίας Cepal.
Yπεθνυμίζεται πως η τράπεζα έχει υποβάλει και για τις τρεις προαναφερόμενες τιτλοποιήσεις, αιτήσεις υπαγωγή στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων Ηρακλής και έχει δεσμεύσει εγγυήσεις 3,7 δισ. ευρώ για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Τα NPEs οδηγούν σε κεφαλαιακές ανακτήσεις τις τράπεζες

Ομως η Alpha Bank ως γνωστόν είναι η δεύτερη τράπεζα που προχωράει μια κεφαλαιακή ενέργεια καθώς μέσα στον Απρίλιο προγραμματίζεται όπως έχει ήδη κατ΄επανάληψη αναφερθεί στο bankingnews (BN) αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς η οποία θα είναι της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ενώ κάτι τέτοιο εκτιμάται πως θα οδηγήσει την τράπεζα σε μια κεφαλαιακή ανάκτηση τουλάχιστον 2 ποσοστιαίων μονάδων στον συνολικό κεφαλαικό της δείκτη.
Κεφαλαιακές ενέργειες πάντως μετά την προώθηση των σχεδίων για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων τους που θα οδηγήσουν όλες τις ελληνικές τράπεζες σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs το 2022 θα πρέπει να αναμένονται και από άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης