Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Θετικός ο Salvini σε κυβέρνηση υπό τον Draghi, καθοριστική η στάση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων

Ιταλία: Θετικός ο Salvini σε κυβέρνηση υπό τον Draghi, καθοριστική η στάση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων
Συνάντηση με τον επικεφαλής της Lega είχε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Mario Draghi το Σάββατο (6/2/2021)
Σχετικά Άρθρα

Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασίσει και τυπικά η Lega, εάν θα στηρίξει μία κυβέρνηση με επικεφαλής τον Mario Draghi όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Matteo Salvini.
«Σε αντίθεση με άλλους, δεν πιστεύουμε ότι το να λέμε όχι θα οδηγήσει πουθενά… το συμφέρον της χώρας πρέπει να έρχεται πρώτο από οποιοδήποτε προσωπικό ή κομματικό», τόνισε ο Salvini σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας..
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella ζήτησε από τον Draghi τον σχηματισμό κυβέρνησης αφού η προηγούμενη, με επικεφαλής τον Giuseppe Conte κατέρρευσε μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Salvini: Με το κεφάλι ψηλά

«Θέλουμε να είμαστε τμήμα μιας κυβέρνησης που πηγαίνει στις Βρυξέλλες με το κεφάλι ψηλά στο όνομα του εθνικού συμφέροντος», δήλωσε ο Salvini.
Πρόκειται για μία στροφή του επικεφαλής της Lega, καθώς όταν δόθηκε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Draghi, o Salvini ζήτησε πρόωρες εκλογές, αφού όπως είχε πει, δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Αν και τυπικά, η προθυμία της Lega να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό θα διευκολύνει το έργο του Draghi, η κατάσταση παραμένει περίπλοκη και η πορεία του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξακολουθεί να είναι ασαφής.

Ναι από τη Forza Italia

Υπενθυμίζεται, πως το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia έχει ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει πλήρως τις προσπάθειες του Mario Draghi να σχηματίσει κυβέρνηση.
«Η Forza Italia στηρίζει ένα στέλεχος ικανό να αντιπροσωπεύει στο έπακρο την ενότητα της χώρας», δήλωσε ο Antonio Tajani, αναπληρωτής του ηγέτη του κόμματος Silvio Berlusconi, μετά από συνάντηση με τον Mario Draghi.
Ο Tajani είπε ότι το κόμμα ήθελε έναν ευρύ, διακομματικό κοινοβουλευτικό συνασπισμό να ξεφύγει από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Όχι από το PD

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ξεκαθάρισε, πως πρόκειται να μετάσχει σε μία κυβέρνηση μαζί με τη Lega ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Ο Draghi θα έχει συνάντηση και με τον Beppe Grillo, εκ μέρους του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, την τελευταία του πρώτου γύρου των επίσημων διαπραγματεύσεων με τα κόμματα.
Την επόμενη εβδομάδα θα έχει έναν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, όπου θα προσπαθήσει να υπερβεί τυχόν veto στη σύνθεση της κυβέρνησης και το πρόγραμμα.

Οι αγορές βλέπουν κυβέρνηση

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πώς ο Draghi θα καταφέρει να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούλιο 2020, ενώ το spread βρέθηκε σε χαμηλό πενταετίας.
Οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο Draghi στον οποίο πιστώνεται η διάσωση του ευρώ στην κρίση χρέους το 2012, μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη σε μια χώρα που συγκεντρώνει την κριτική άλλων ισχυρών κρατών – μελών για τη δημιουργία προβλημάτων στην Ευρωζώνη, επισημαίνει το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης