Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το οικονομικό μέλλον της Ιταλίας δεν εξαρτάται από τον Draghi, αλλά από τον Salvini

Το οικονομικό μέλλον της Ιταλίας δεν εξαρτάται από τον Draghi, αλλά από τον Salvini
Ο «Σούπερ Μάριο» Draghi, που έσωσε την ευρωζώνη, μπορεί να πρέπει να βασιστεί στον αρνητή της ευρωπαϊκής ιδέας, Salvini, για να σώσει αυτή τη φορά την Ιταλία
Σχετικά Άρθρα
Σε μία νέα περίοδο εισήλθε η πολιτική σκηνή της Ιταλίας, από την στιγμή που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Matarella ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ο οποίος καλείται να δώσει «φως» στο τούνελ στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει μπει για τα καλά η χώρα εν μέσω μάλιστα πανδημίας.
Σε δηλώσεις του, ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ ο οποίος αποδέχθηκε τη διερευνητική εντολή, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι συνομιλίες με τα κόμματα της Ιταλίας θα αποδώσουν ενότητα αλλά παραδέχτηκε και τη δυσκολία του όλου εγχιερήματος.
Είναι όμως κάτι τέτοιο σίγουρο;
«Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο, πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» παραδέχτηκε ο Mario Draghi.
Η καταπολέμηση της πανδημίας, η ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού, η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των ανθρώπων και η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιταλία παράλληλα με την πολιτική κρίση στην οποία έχει εισέλθει.

Αγώνας δρόμου και στο βάθος... Salvini

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςMario Draghi, ξεκινά έναν αγώνα δρόμου επαφών με τα ιταλικά πολιτικά κόμματα προκειμένου να οδηγήσει σε τερματισμό του πολιτικού αδιεξόδου την Ιταλία η οποία σημαδεύεται από την ένταση μιας δριμείας διπλής κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής.
Ωστόσο, κάποιος άλλος φαίνεται πως ενδέχεται να είναι εν τέλει ο πρωταγωνιστής στην γειτονική Ιταλία, και δεν είναι άλλος από τον Salvani.
Ο «Σούπερ Μάριο» Draghi, που έσωσε την ευρωζώνη, μπορεί να πρέπει να βασιστεί στον αρνητή της ευρωπαϊκής ιδέας, Salvini, για να σώσει αυτή τη φορά την Ιταλία από την ακυβερνησία.
Ο Draghi δεν έχει και πολλές επιλογές αν θέλει να γίνει πρωθυπουργός.
Μία από αυτές είναι να λάβει τη στήριξη της του ακροδεξιού εθνικιστή πολιτικού ή του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που ήταν στην κυβέρνηση, το 2018.
Οπως όμως, αναφέρουν οι Financial Times, οι ηγέτες του τελευταίου έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους σε μία τεχνοκρατική κυβέρνηση -ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα προσφέρει την αρωγή του στην νέα αυτή προσπάθεια και ότι «μένει πιστό στον Conte».
Ετσι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ίσως πρέπει να στραφεί στον Salvini καθώς ήδη θεωρείται σίγουρη η στήριξη του Berlusconi και του δικού του Forza Italia, της κεντροαριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» του Renzi.

«Χωρίς προκατάληψη» και αποχή

Η συμμαχία των δεξιών κομμάτων με επικεφαλής τη Legα του Matteo Salvini , το οποίο προηγείται σταθερά δημοσκοπήσεις, δήλωσε διά στόματος του αρχηγού του ότι προτιμά η χώρα να προχωρήσει στις πρόωρες εκλογές δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αλλά θα ακούσει τις προτάσεις του Draghi «χωρίς προκατάληψη».
Να σημειωθεί ότι η Lega και το Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι δυσκολο να συνυπάρξουν σε κυβερνητική πλειοψηφία.
Ένα εύλογο σενάριο μπορεί να δει πολλά κόμματα να απόσχουν από την παροχή ψήφού εμπιστοσύνης για να διασφαλίσουν ότι ο Draghi θα λάβει την πλειοψηφία.
Πηγές αναφέρουν ότι το κόμμα θα προσφέρει την υποστήριξή του εάν δεσμευτεί Draghi να διεξαγάγει εκλογές εντός ενός έτους.

«Η κυριαρχία ανήκει στον λαό», δήλωσε ο Salvini.
Ενώ πρόσθεσε πως παραμένει δύσπιστος ως προς τις Βρυξέλλες και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα γενικά, ήταν «ανοιχτός» στην έννοια μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία του Draghi.
Η σύμμαχος του Salvini, Georgia Meloni, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Fratteli di Italia (FdI), δήλωσε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι καλύτερες από μια κυβέρνηση Draghi.
Ωστόσο, το Forza Italia (FI) του Silvio Berusconi, δεν έκλεισε την πόρτα, υπενθυμίζοντας την «μακροχρόνια εκτίμηση» μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.
MW-GE833_salvin_20180305091156_ZQ.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης