Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Απομακρύνεται το σενάριο των εκλογών στην Ιταλία, οι αγορές θέλουν Draghi

Goldman Sachs: Απομακρύνεται το σενάριο των εκλογών στην Ιταλία, οι αγορές θέλουν Draghi
Στο άκουσμα του ονόματος του Draghi για την πρωθυπουργία, το ιταλικό χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο (+3%).
Σχετικά Άρθρα

Απομακρύνεται το σενάριο των εκλογών στην Ιταλία, σύμφωνα με όσα αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία επισημαίνει την προτίμηση των αγορών στο πρόσωπο του πρώην υπαλλήλου της και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.
Ειδικότερα, στο μέτωπο της πολιτικής, η Goldman αναμένει από τη νέα ιταλική κυβέρνηση να βελτιώσει την ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων απέναντι στην κρίση Covid, να αξιοποιήσει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης με παράλληλη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και, τέλος, να αυξήσει τους εμβολιασμούς.
Οι βασικοί πολιτικοί κίνδυνοι είναι δύο:
Πρώτον, το κατακερματισμένο κίνημα των 5 Αστέρων και, δεύτερον, η προσθήκη του Forza Italia στον συνασπισμό.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Goldman Sachs, το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι το πλέον απίθανο, καθώς μάλιστα ακόμα και ο ίδιος ο Ιταλός πρόεδρος Mattarella τονίζει ότι χρονικά περιθώρια είναι στενά ενώ υπάρχει και ο περιορισμός της πανδημίας.
Ως εκ τούτου, η Goldman αναμένει από τον πρώην υπάλληλό της, Draghi, να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση με ευρεία υποστήριξη (τουλάχιστον αρχικά).
Φυσικά, υπάρχει κίνδυνος ο Draghi να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση – κάτι που θα έχει επιπτώσεις στην απόδοση του ιταλικού ομολόγου, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.

Πολιτικοί κίνδυνοι

Και ενώ ο Draghi ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός, ο Salvini, ο επικεφαλής της ιταλικής Λέγκας εξακολουθεί να απολαμβάνει υψηλά επίπεδα δημοφιλίας.
Ο ίδιος έχει απορρίψει την ιδέα να στηρίξει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ.
Στην γραμμή του Salvini κινείται και το κίνημα των 5 Αστέρων.
Ωστόσο, δεδομένης της αγωνιώδους προσπάθειας του Mattarella να αποφευχθούν οι εκλογές, είναι λογικό τα κόμματα να κάνουν μια κάποια υποχώρηση – πάντα με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Παρά το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο και τις προκλήσεις της πανδημίας, ο ορισμός του Draghi ως πρωθυπουργού έρχεται σε μια μοναδική συγκυρία.
Το υψηλό προφίλ και η ουσιαστικά τεχνοκρατική κυβέρνηση της οποίας πιθανότατα θα ηγηθεί δεν θα έχει το δύσκολο καθήκον να εφαρμόσει μια δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά το αντίθετο.
Η κυβέρνησή του θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν σωστά.
Στο μέτωπο της πολιτικής, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί σε τρεις διαφορετικούς άξονες:

  • Θα πρέπει να βελτιώσει την ταχύτητα της δημοσιονομικής αντίδρασης στην κρίση Covid.
  • Πιθανότατα θα αναβαθμίσει τη δομή και τη διαχείριση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αξιοποιώντας τη θεσμική εμπειρία του πρωθυπουργού με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
  • Αποτελεσματικότερη πολιτική για τους εμβολιασμούς

Όπως προαναφέρθηκε, δύο βασικοί πολιτικοί κίνδυνοι απειλούν τον Draghi.
O κατακερματισμός του Κινήματος των 5 Αστέρων και το Forza Italia.

Πέρα από το 2021

Στο παρελθόν οι ιταλικές τεχνοκρατικές κυβερνήσεις (π.χ. η κυβέρνηση με επικεφαλής τον γερουσιαστή Monti) ενίσχυσαν τη δύναμη των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Και ενώ το μέγεθος αυτού του κινδύνου θα εξαρτηθεί από το πόσο αποτελεσματική θα είναι η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας, τα πολιτικά κόμματα στο Κοινοβούλιο θα επικεντρωθούν στη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος.
Αυτή η αλλαγή θα πρέπει να μειώσει τον βαθμό πολιτικής αστάθειας ακόμη και αν η χώρα επρόκειτο να προχωρήσει στις πρόωρες εκλογές.

Έσχατη λύση ο Draghi

Κατά την άποψη του Goldman, το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί.
Ο δε Draghi θεωρείται ύστατη λύση.
Αν βέβαια η Ιταλία πάει σε εκλογές, θα υπάρξουν επιπλοκές.

Η αντίδραση των αγορών

Στο άκουσμα του ονόματος του Draghi για την πρωθυπουργία, το ιταλικό χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο (+3,0%).
Επίσης, το spread του ιταλικού ομολόγου από το γερμανικό bund μειώθηκε – επί του παρόντος είναι στις 105 μονάδες βάσης.
Βέβαια, αυτή η διαφορά μάλλον οφείλεται στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, αλλά και στην προσδοκία ότι θα υπάρξει αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επομένως, η Ιταλία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει ένα συνετό και υπεύθυνο δημοσιονομικό σχέδιο… που ίσως δεν περιλαμβάνει το ενδεχόμενο εκλογών.
italy_10y_2.3_0.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης