Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ιταλία - Ο Mattarella στρέφεται στον Draghi για λύση στο πολιτικό χάος - Τα σχόλια των αναλυτών

Ιταλία - Ο Mattarella στρέφεται στον Draghi για λύση στο πολιτικό χάος - Τα σχόλια των αναλυτών
Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στο ενδεχόμενο ο Mario Draghi να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας

Στον Mario Draghi εναποθέτει ο Ιταλός πρόεδρος, Sergio Mattarella, τις ελπίδες τους για λύση στο πολιτικό χάος που προκλήθηκε όταν ο Matteo Renzi απέσυρε τη στήριξη στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte.
Ο Mattarella θα συναντηθεί με τον Draghi σήμερα (3/2/2021) το μεσημέρι προκειμένου να του ζητήσει να συγκροτήσει τεχνοκρατική κυβέρνηση ώστε η χώρα να βγει από την πολιτική κρίση.
«Πείτε ό,τι θέλετε για τον Mario Draghi, αλλά δεν είναι κάποιος που θα αποφύγει να αναλάβει ευθύνες σε μια κρίση» επισημαίνει ο Nick Andrews από την Gavekal Research.
«Εύχομαι τα καλύτερα στον Mario και την Ιταλία.
Πιστεύω ότι ο Mario έκανε εξαιρετική δουλειά ως επικεφαλής της ΕΚΤ, η περίφημη φράση του.
Σταθεροποίησε το ευρώ» λέει στο CNBC η Ana Botin από τη Banco Santander και συμπληρώνει «είμαι σίγουρη ότι θα κάνει το ίδιο για την Ιταλία».
Σε μια ομιλία του στο Λονδίνο το 2021, ο Draghi, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές, είπε τη περίφημη φράση «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.
Όπως σχολιάζει το CNBC, αυτά τα λόγια καθησύχασαν τους επενδυτές και έσωσαν την ευρωζώνη εκείνη τη στιγμή.

Θετική αντίδραση από τις αγορές

Σύμφωνα με το CNCB, οι αγορές αντέδρασαν θετικά στο ενδεχόμενο ο Mario Draghi να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα το πρωί, κάτι που σημαίνει ότι μειώνεται το κόστος δανεισμού για την ιταλική κυβέρνηση αλλά και ότι οι επενδυτές είναι «σίγουροι» για την Ιταλία.

Τα δύσκολα δεν πέρασαν

Παρ' όλα αυτά, το έργο του Draghi εάν αποδεχθεί την πρόταση του Mattarell δεν θα είναι εύκολο.
«Η βουλή παραμένει διχασμένη και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βασιστεί σε ένα συνασπισμό πολλών κομμάτων χωρίς κοινή ιδεολογία και ή πολιτική ατζέντα.
Η πορεία των δύσκολων μεταρρυθμίσεων με υψηλό πολιτικό κόστος παραμένει μια πρόκληση» επισημαίνει ο Federico Santi από τη Eurasia Group.
Ο Mattarella έχει καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση θα είναι να οδηγήσει την Ιταλία στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι η Ιταλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα από τον κορωνοϊό.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συντάξει ένα σχέδιο για το πως θα επενδυθούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια αλλά και για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας. Μάλιστα, το τελευταίο είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.
«Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι οι τεχνοκρατικές κυβερνήσεις σε εποχές έκτακτης ανάγκης μπορούν να παρουσιάσουν ραγδαία πρόοδος κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 έως 12 μηνών, αλλά το πολιτικό τους κεφάλαιο και η στήριξή τους στο κοινοβούλιο διαβρώνονται γρήγορα μετά από αυτό», δήλωσε ο Santi.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης