Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με κύμα πτωχεύσεων και εκτόξευση της ανεργίας εάν δεν λάβουν νέα μέτρα

ΔΝΤ: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με κύμα πτωχεύσεων και εκτόξευση της ανεργίας εάν δεν λάβουν νέα μέτρα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva υποστήριξε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να εστιαστούν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τη στήριξη των ανέργων και τη χρηματοδότηση των πολιτειών

Σχετικά Άρθρα
Την προειδοποίηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ενώπιον ενός πιθανού «επικίνδυνου κύματος» πτωχεύσεων επιχειρήσεων και εκτίναξης της ανεργίας, εάν αποσύρουν τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης έως ότου λάβει τέλος η υγειονομική κρίση, απεύθυνε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Αντίκτυπο

Η Georgieva δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έχει αυτή τη στιγμή το περιθώριο να αναλάβει περαιτέρω δράση όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και κάτι τέτοιο θα ασκούσε θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

 Οι άξονες

Ερωτηθείσα εάν υποστηρίζει το σχέδιο ανακούφισης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου Joe Biden, η Georgieva επισήμανε ότι το ΔΝΤ υποστήριξε την επικέντρωση του σχεδίου στην προώθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού, στην στήριξη των υγειονομικών υποδομών, την υποστήριξη των ανέργων και την παροχή ενισχύσεων προς τις πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις.
Παρά την κυοφορούμενη ανάκαμψη της οικονομίας, η Georgieva δήλωσε ότι οι κίνδυνοι παρέμειναν, ειδικά εάν η δημοσιονομική στήριξη αποσυρθεί απότομα.
«Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος ότι εάν δεν συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη η έως ότου έχουμε μία ασφαλή έξοδο απο την υγειονομική κρίση, θα μπορούσε να προκληθεί ένα επικίνδυνο κύμα πρωχεύσεων και ανεργίας», δημείωσε.

Πτωχεύσεις

Επισήμανε ότι το 2020 οι πτωχεύσεις ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο λόγω της δημοσιονομικής στήριξης προς τις επιχειρήσεις και ήταν σημαντικό να συνεχίσουμε να συνεχίσουμε αυτήν την υποστήριξη το 2021, και να προετοιμαστούμε για το δεδομένο ότι αρκετές εξ αυτών των επιχειρήσεων δεν θα επιβιώσουν.
«Θέλουμε να δούμε προσεκτική, καλά σταθμισμένη ενεργητική πολιτική.
Πρέπει να υπάρχουν έτοιμα προς χρήση δημοσιονομικά μέτρα, είπε, 
«Απαιτείται ιδιατερη προσοχή, ώστε να μην βρεθούμε σε μια δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε.

Υπερθέρμανση
Η Georgieva αναγνώρισε το βάσιμο των ανησυχιών που εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Lawrence Summers για πιθανή υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά είπε ότι ήταν πεπεισμένη ότι η νέα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen θα παρακολουθεί προσεκτικά αυτούς τους κινδύνους και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης