Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεθώριασαν τα κέρδη στις τράπεζες, το ΧΑ +0,50% στις 764 μον. με αντίσταση τις 775 μον. - Περιορισμένα τα ανοδικά περιθώρια

Ξεθώριασαν τα κέρδη στις τράπεζες, το ΧΑ +0,50% στις 764 μον. με αντίσταση τις 775 μον. - Περιορισμένα τα ανοδικά περιθώρια
Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα επιβεβαιώνει ότι οι επενδυτές διστάσουν να αναλάβουν νέο επενδυτικό ρίσκο
Σχετικά Άρθρα
(upd19)Ξεθώριασαν για μια ακόμη συνεδρίαση τα κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 764 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες οι οποίες περιόρισαν τα αρχικά τους κέρδη στο +2% από +5% ενδοσυνεδριακά ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, η Eurobank έκλεισε με την μεγαλύτερη άνοδο +2,08% ενώ η Alpha Bank που σ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ξεχώριζε ανοδικά, έκλεισε στο +1,65% από +5,32% υψηλό ενδοσυνεδριακό.
Η ίδια εικόνα και στα μη τραπεζικά blue chips, με εξαίρεση τα κέρδη σε Jumbo +4,17%, ΔΕΗ +1,39%, Coca Cola +1,19%.......
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 764 μονάδες, με κρίσιμη αντίσταση τις 775 μονάδες ενώ όσο διατηρεί τις 750 μονάδες απομακρύνεται από τις 690 - 650 μονάδες.
Η πανδημία και οι ανησυχίες για την επιβολή νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων καθυστερούν την ανάκαμψη και πιέζουν τα οικονομικά της χώρας  αποτρέποντας τους επενδυτές για νέο επενδυτικό ρίσκο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα .
Από την άλλη, διαφορετική είναι η εικόνα στις διεθνείς αγορές που συνεχίζουν ανοδικά, ειδικότερα με το δείκτη S&P 500 και τον δείκτη  Nasdaq  σε νέα ιστορικά υψηλά, με επίκεντρο το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ. 
Στα εσωτερικά, τo ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα Παρασκευή 5/2 καθώς οι επιστήμονες αναμένεται να εισηγηθούν τα νέα περιοριστικά μέτρα στην κυβέρνηση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να εισηγήθηκαν καθολικό lockdown σε Πάτρα και Χαλκίδα αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα στην Αττική.
Το τελευταίο διάστημα, εμφανή είναι η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου, ενώ η αγορά έχει εγκλωβιστεί στα επίπεδα των 750 – 775 μονάδων με την βοήθεια μη τραπεζικών blue chips που εναλλάσσονται σε καθημερινή βάση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να σηματοδοτήσει ουσιώδη αναβάθμιση ενώ οι χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα σημειωθεί καμία αλλαγή στην αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI) στις 9 Φεβρουαρίου 2021 καθώς είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την αξιολόγησή τους.
Ούτε οι τράπεζες θα αναβαθμιστούν, ούτε η εταιρία Μυτιληναίος που συχνά πυκνά αναφέρεται.
Οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI ίσως σημειωθούν στις 11 Μαίου 2021 με ημερομηνία διακανονισμού 28 Μαΐου 2021, με επόμενη κρίσιμη ημερομηνία τις 11 Αυγούστου ... αλλά το πιθανότερο είναι η 11η Νοεμβρίου 2021.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 458 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 460 - 470 μονάδες και πρώτη στήριξη τις 430 - 420 μονάδες
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο άνοδο έκλεισε η Eurobank +2,08% και ακολούθησαν Alpha Bank +2,08%, Εθνική +0,49% και  Πειραιώς +0,45% από +3,41% υψηλό ημέρας.

Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 5/2 στην αγορά ομολόγων .
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,66% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,55% - με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% - και με το μεταξύ τους spread στις 11 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 90 μονάδες βάσης ή 0,90% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,56% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,24%.
Λίγο πριν τις 12:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπρεζες, ειδικότερα σε  Alpha Bank +5,32%, Πειραιώς +3,41% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Τιτάνας +2,12%, Μυτιληναίος +1,97%....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,2% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,29%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,50% στις 764 μονάδες έχοντας υψηλό στις 770,58 μονάδες και χαμηλό 762,05 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα  μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,9 εκατ. ευρώ και όγκου 802 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 603 χιλ. τεμάχια αξίας 6,35 εκατ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 150 χιλ. τεμάχια αξίας 1,84 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 50 χιλ. τεμάχια αξίας 718 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 764 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 775 μονάδων και ακολουθούν οι 780 - 790 και οι 800 - 810 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται στις 750 - 740 μονάδες, και ακολουθούν οι 720 -710  μονάδες και οι 700 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγεί στις 690 και 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 458 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 460 - 470 μονάδες  και ακολουθούν οι 480 - 490 και οι 510 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 430 - 420 μονάδες  και ακολουθούν οι 410 μονάδες και οι 390 μονάδες

Οι εξελίξεις στην Πειραιώς

Μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί στους συμβούλους αλλά και στην κυβέρνηση για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς όποτε αποφασιστεί να υλοποιηθεί καθώς διαπιστώνεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Με βάση πληροφορίες η Goldman Sachs και η UBS οι δύο σύμβουλοι της Πειραιώς έχουν διερευνήσει τις διεθνείς αγορές και μια ομάδα περίπου 20 funds αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Ο στόχος είναι πέραν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι μέτοχος με ποσοστό 61,34% και θα αποφασίσει την στάση του μετά την ψήφιση του νέου νόμου που εκτιμάται έως μέσα Μαρτίου 2021 – με τον νέο νόμο ουσιαστικά το ΤΧΣ μετατρέπεται σε κοινό μέτοχο – να υπάρχει μεγάλη διασπορά μετόχων…
Ουσιαστικά κανείς επενδυτής δεν θα μπορεί να καταστεί στρατηγικός, κανείς μέτοχος δεν θα ξεπεράσει το 5% με 7% ενώ η καθολική πλειοψηφία των νέων funds θα έχει ποσοστό κάτω από 5%.
Με βάση πληροφορίες ο Paulson με ποσοστό 3,5% περίπου θα συμμετάσχει στην αύξηση με 60-70 εκατ ευρώ, ωστόσο δημιουργεί μπλοκ φιλικών επενδυτών που δυνητικά θα μπορούσαν να επενδύσουν 200-250 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Επίσης ο Αριστοτέλης Μυστακίδης θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου ο οποίος κατέχει το 3% της τράπεζας Πειραιώς.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει καταστεί μέτοχος με ποσοστό 61,34% στην Πειραιώς.
Ενώ όλοι έσπευσαν να αναφέρουν τον κίνδυνο κρατικοποίησης – που κατά την άποψη μας είναι επιχείρημα άνευ ουσίας – ουδείς έχει αναφέρει ότι το ΤΧΣ από την μετατροπή των Cocos σε μετοχές με τιμή τα 6 ευρώ έχει υποστεί πραγματική ζημία 1,19 δισεκ. ευρώ (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΤΧΣ).
Οπότε η ολική ή μερική συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου δεν θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της κρατικοποίησης αλλά υπό το πρίσμα του επενδυτικού συμφέροντος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το προσεχές διάστημα η τράπεζα Πειραιώς θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον με θετικό τρόπο και η διοίκηση Μεγάλου θα καταφέρει κάτι σημαντικό.
Να καλύψει την πρώτη αύξηση κεφαλαίου – και όχι ανακεφαλαιοποίηση – μετά το 2015… ξαναβάζοντας τις ελληνικές τράπεζες και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές στο μικροσκόπιο των διεθνών επενδυτών.
Μετά την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς όποτε αποφασίσει η διοίκηση Μεγάλου να την υλοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες θα ενταχθούν και πάλι στην σφαίρα των επενδύσιμων μετοχών.
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς μεταξύ 1 και 1,2 δισεκ. έχει καλυφθεί πριν καν ξεκινήσει και αυτό είναι θετικό σημάδι τόσο για την ίδια την τράπεζα, όσο και για τον τραπεζικό κλάδο, κάτι προφανώς αλλάζει προς το θετικότερο

Η επικαιρότητα

Μάχη με τον χρόνο δίνουν για ακόμα μια φορά επιστήμονες, φαρμακοβιομηχανίες και κράτη προκειμένου να προλάβουν τις μεταλλάξεις του ιού έτσι ώστε αυτές να μην ακυρώσουν τα εμβόλια που είναι ήδη σε κυκλοφορία και έχουν χορηγηθεί σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια πολίτες.
Οι εκτιμήσεις είναι ανησυχητικές καθώς αναφέρεται πως κυκλοφορούν τουλάχιστον 4.000 μεταλλάξεις της covid19 σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αναφέρεται πως μόνο στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 600 παραλλαγές του αρχικού στελέχους.
Μάλιστα ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci προειδοποίησε πως είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει στις ΗΠΑ εντός των επόμενων εβδομάδων η βρετανική μετάλλαξη του ιού, η οποία θεωρείται και πιο θανατηφόρα, επισημαίνοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν όσο το δυνατόν οι εμβολιασμοί για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.
Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη, με τον ΠΟΥ να επισημαίνει πως η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς (αν και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen υπεραμύνεται της πολιτικής της αναφέροντας πως έχουν εξασφαλιστεί 2,3 δις δόσεις) και να προειδοποιεί πως αν και το 2021 θα είναι μια πιο διαχειρίσιμη χρονιά σε σχέση με το 2020, το φως στο τούνελ θα αργήσει ακόμα να έρθει.
Απέναντι σε αυτές τις δύο τεράστιες προκλήσεις – του κινδύνου που συνιστούν οι μεταλλάξεις και οι ελλείψεις εμβολίωνοι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν απαντήσεις και λύσεις, έχοντας μπει στη λογική των συνεργασιών και των συμπράξεων.
Ήδη το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελετά το ποια είναι η ανοσολογική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει ο συνδυασμός των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca, η Ρωσία άρχισε κλινικές δοκιμές των εμβολίων Sputnik V με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ η GlaxoSmithKline και η CureVac συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα είναι αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων του ιού.
Στην Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή 5/2 οι επιστήμονες αναμένεται να εισηγηθούν τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα εκτιμήσει και θα ανακοινώσει η κυβέρνηση με το γ’ κύμα της επιδημίας να «χτυπά» χάρη και στις μεταλλάξεις με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Αττική και να απειλεί τη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη και η αγωνία των ειδικών εστιάζει στο να μη χαθεί ο έλεγχος με την επιδημία στην Αττική, διότι σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι θα είναι τέτοια η εξέλιξη που το ΕΣΥ δεν θα καταφέρει να τη διαχειριστεί.
Με τους επιστήμονες λοιπόν να θυμίζουν τις ημέρες της Θεσσαλονίκης του περασμένου Νοεμβρίου και να προειδοποιούν για τον κίνδυνο να γίνουμε … Πορτογαλία.
Κύριο μέλημα των ειδικών είναι ο περιορισμός της κινητικότητας και κατ’ επέκταση των συναθροίσεων.
Επίσης, η κυβέρνηση δεν κατάφερε πραγματικά να εφαρμόσει και να ελέγξει την τηλεργασία με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της ημέρας να γίνονται εκατοντάδες χιλιάδες μετακινήσεις εργαζόμενων.
Αυτό με τη σειρά του είχε χιλιάδες εργαζόμενοι να συνωστίζονται και στις αστικές συγκοινωνίες, μια και πάλι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αυξήσει τα μέσα μεταφοράς έτσι ώστε να ασφαλείς μετακινήσεις.
Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφεται το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν κυβέρνηση και επιστήμονες.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 160.935, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.903 θάνατοι.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 5/2 οι περισσότερες αγορές στην Ασία, με όχημα τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε +1,54%, ο δείκτης  Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,16%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,40% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,07%

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται  σήμερα 5/2 ατα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στη Wall Street εν μέσω ελπίδων για ταχύτερη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υπεραποδίδει με άνοδο 1,1%, καθώς ξεκίνησαν οι επαφές του Mario Draghi με τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 
Το ενδιαφέρον στρέφεται στο νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ.
Ανοίγει ο δρόμος για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ. καθώς η  Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το σχέδιο προϋπολογισμού που θα επιτρέψει να περάσει το πακέτο βοήθειας ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων για την COVID-19 του προέδρου Joe Biden τις ερχόμενες εβδομάδες με ή χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών.
Η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο 2021 υποχώρησε στο 6,3% από 6,7% ωστόσο δημιουργήθηκαν μόλις 49 χιλ. θέσεις τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο +0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,90%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P 500 στο +0,35%, ο Nasdaq στο +0,10% και το ETF GREC στο +0,68% ( 23,80 δολ. )

Περιορίστηκαν τα κέρδη στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη στις τραπεζικές μετοχές, που έφτασαν το +5%, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 2,07 ευρώ, με άνοδο +0,49% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7410 ευρώ, με άνοδο +1,65%, με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,8490 ευρώ, με άνοδο +0,45% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 706 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,59 ευρώ, με άνοδο +2,08% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7860 ευρώ, με άνοδο +0,90% και με κεφαλαιοποίηση 351 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1950 ευρώ, με άνοδο +1,77%  και όγκο 87 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,48 ευρώ, με πτώση -2,03% και κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, ΔΕΗ, Coca Cola, ΓΕΚΤΕΡΝΑ
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Lamda -1,1%, EXAE -1,2%, Τιτάνας....
H Coca Cola έκλεισε στα 25,50 ευρώ, με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση στα 9,4 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,40 ευρώ, με πτώση -0,64% και αποτίμηση 5,71 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,30 ευρώ, με άνοδο +1,39%  και αποτίμηση 1,69 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,44 ευρώ, με άνοδο +0,83% και κεφαλαιοποίηση 566 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,60 ευρώ, με άνοδο +0,95% και αποτίμηση 3,6 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,36 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,46 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,21 ευρώ, με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,73 ευρώ, με άνοδο +4,17% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,50 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 692 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,85 ευρώ, με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 201 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,032 ευρώ, με άνοδο +1,59% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση  στην ελληνική αγορά  των ομολόγων με το 10ετές 0,66%
 
Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 5/2 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλική αγορά ομολόγων.
Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ  ενώ μέχρι  τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να φτάσει στα 30-32 δισ...
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,64% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,54%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,66% με το αμερικανικό 10ετές 1,17% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 11 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 58 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,66% και απόδοση πώλησης 0,64%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης από 111 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 90 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,90% ή 90 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης - Σταθεροποίηση στην Ιταλία

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 5/2 στις τιμές των ομολόγων χώρες της Νοτίου Ευρώπης με εξαίρεση την ιταλική αγορά που κινείται σταθεροποιητικά καθώς ξεκίνησαν οι επαφές του Mario Draghi με τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης..
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 5 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,55%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/2/2021 στο -0,42% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,35% σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,08% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που  σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,15% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,55% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,25%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης