Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Γερμανία προβλέπει επενδύσεις έως και 50 δισ. ευρώ για την κατασκευή ημιαγωγών στην Ευρώπη

H Γερμανία προβλέπει επενδύσεις έως και 50 δισ. ευρώ για την κατασκευή ημιαγωγών στην Ευρώπη

Γερμανία,  Γαλλία και άλλα 17 κράτη - μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν για να επενδύσουν στην κατασκευή επεξεργαστών και την ανάπτυξη της τεχνολογίας ημιαγωγών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από Ασία και ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταρτίσει σχέδιο προκειμένου να υποστηρίξουν την παραγωγή τεχνολογικού υλικού με στοχευμένες κρατικές ενισχύσεις η οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνολικές επενδύσεις έως και 50 δισ. ευρώ (60 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου.
Η Γερμανία, η Γαλλία και ακόμη 17 κράτη – μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επενδύσουν σε επεξεργαστές και τεχνολογίες ημιαγωγών.
Πρόκειται για βασική τεχνολογία για τη σύνδεση συσκευών στο διαδίκτυο και την επεξεργασία δεδομένων ενώ στόχος της ΕΕ είναι να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Ασία.

Εξάρτηση

Το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών, η αξία της οποία υπολογίζεται στα 440 δισ. ευρώ, είναι περίπου 10%, με την ΕΕ να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές και δη από τη Κίνα.
Αυτή η εξάρτηση όσον αφορά τους ημιαγωγούς και αλλά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας αναδείχθηκε στο μέγιστο βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Το project

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Γάλλο ομόλογό του, Bruno Le Maire, ότι αναμένει το ευρωπαϊκό έργο, επίσης γνωστό ως Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI), θα δώσει την ώθηση για συνολικές επενδύσεις στη βιομηχανία ημιαγωγών έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Υποθέτω ότι σε όλες τις χώρες που είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε αυτό το project ... ότι θα συγκεντρώσουμε σαφώς ένα διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Altmaier .
O Altmaier εκτιμά ότι οι εταιρείες θα συνεισφέρουν μεταξύ 60% και 80% των συνολικών επενδύσεων, με τις κρατικές επιδοτήσεις από κράτη - μέλη της ΕΕ να κυμαίνονται μεταξύ 20% και 40%.

Ανταγωνιστικότητα

Εκπρόσωπος της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Infineon Technologies χαιρέτισε την πρόταση του Altmaier για την ώθηση των κρατικών ενισχύσεων στον κλάδο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να δράσουν γρήγορα τώρα, καθώς το σχέδιο θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της γεωπολιτικής ισχύος της Ευρώπης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι προτάσεις

Οι εταιρείες μπορούν να υποβάλουν αίτηση επιδότησης αποστέλλοντας τα επενδυτικά τους σχέδια στο γερμανικό υπουργείο οικονομίας έως την 1η Μαρτίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τότε τα μεμονωμένα έργα, με την τελική απόφαση να αναμένεται αργότερα φέτος.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ξεκινήσει παρόμοια έργα σε άλλους τομείς όπως οι μπαταρίες για την ηλεκτροκίνηση, το cloud computing και η τεχνητή νοημοσύνη

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης