Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα 670 εκατ ευρώ του ομολογιακού της Ελλάκτωρ αλλάζουν τα σχέδια της Reggeborgh δραστικά

Τα 670 εκατ ευρώ του ομολογιακού της Ελλάκτωρ αλλάζουν τα σχέδια της Reggeborgh δραστικά
Το ταβάνι αύξησης κεφαλαίου 70 εκατ. ευρώ, τα εμπόδια στη διάσπαση και η προθεσμία των 60 ημερών

Οι Ολλανδοί του Reggeborgh καταψήφισαν την πρόταση του κ. Α. Καλλιτσάντση για αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ.
Έχοντας σχέδια για αύξηση κεφαλαίου 100 -150 εκατ. ευρώ, και βάσει των δεδομένων που υπάρχουν, αυτό που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι, οι στόχοι του Reggeborgh κατατείνουν στο dilution των υπόλοιπων μετόχων, αλλά και να ελεγχθεί η εταιρεία σε πολύ χαμηλές τιμές.
Συγκεκριμένα, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και προκύπτουν και από το Ομολογιακό των 670 εκατ. ευρώ.
Ορισμένες από τις ρήτρες του δανείου των 670 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ “δένουν” τα χέρια του Reggeborgh καθώς η Ελλάκτωρ δύναται να χρηματοδοτεί την Ακτωρ μέχρι του ποσού των 70 εκατ. ευρώ.
Αυτό, όπως προκύπτει από τους όρους του ομολογιακού και αναφέρεται τόσο σε περιορισμένες πληρωμές όσο και ανάληψη χρέους (φώτο 1 – φώτο 2).
restriction2ΕΕΛΑΚΤΩΡ.PNG

restriction1ΕΛΛΑΚΤΩΡ.PNG

Όπως είναι γνωστό, το δέλεαρ για τους ομολογιούχους που είχαν αγοράσει το ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 6,375% ήταν τα σταθερά έσοδα των τριών ασημικών -θυγατρικών, δηλαδή την Αττική Οδό, τις ΑΠΕ και την διαχείριση περιβάλλοντος.
Απο τα έσοδα αυτά πληρώνονται και οι ετήσιοι τόκοι του ομολόγου που φθάνουν τα 42,7 εκατ. ευρώ.
Γιατί συνδέεται η αύξηση της Ελλάκτωρ με τις κεφαλαιακές ανάγκες της Ακτωρ
Σύμφωνα με τις περιγραφές των Ολλανδών ή των επικοινωνιολόγων τους, η Ελλάκτωρ ήταν μια περίπου “κατεστραμμένη εταιρεία”, και έτσι συνδέουν το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ με τις κεφαλαιακές ανάγκες της Άκτωρ.
Ακόμη κι αν οι κεφαλαιακές ανάγκες ήταν λ.χ 100 εκατ. ευρώ, η Ελλάκτωρ βάσει της ρήτρας δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την Άκτωρ με ποσό μεγαλύτερο απο 70 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, μάλλον υπήρχε συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο η πρόταση του κ. Καλλιτσάντση είχε ως πλαφόν τα 40 εκατ. ευρώ ( η μια ρήτρα αναφέρεται σε 40 εκατ. ευρώ ) – ενω τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πως θα ευοδωθούν τα σχέδια διάσπασης

Οι όροι, όμως, του ομολογιακού περιλαμβάνουν και περιορισμούς για οποιοδήποτε σχέδιο για συγχώνευση (merger), συγκέντρωση ή πώληση των assets.
Με ποιό τρόπο, θα προχωρήσει μια ενδεχόμενη πώληση απο τα περιουσιακά στοιχεία, όπως εικάζουν αρκετοί – ακόμη και ξένοι επενδυτές - στην αγορά;
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάκτωρ θα έπρεπε να αποπληρώσει το ομολογιακό για να προχωρήσει σε μια συγχώνευση, πώληση ή και διάσπαση.
Και το επόμενο ερώτημα που γεννάται είναι τι θα πράξει η εταιρεία εάν
μια ενδεχόμενη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού οδηγήσει σε μια πώληση;
Οι Ολλανδοί, μέχρι τώρα, θεωρούν ότι, δεν υπάρχει θέμα καθώς απορρίφθηκε η καταγγελία του μετόχου απο την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση του Ανταγωνισμού.

Η ρήτρα για τον έλεγχο

Επιπρόσθετα, ένας βασικός όρος του Ομολογιακού ήταν η αλλαγή του ελέγχου (Change of control).
Eξήντα ημέρες απο την αλλαγή του ελέγχου, όπως αναφέρει ο σχετικός όρος, ο εκδότης θα πρέπει να πληρώσει τους ομολογιούχους στο 101% της τιμής του ομολόγου συν τους δεδουλευμένους τόκους και απλήρωτους τόκους.
Οι Ολλανδοί, μάλιστα, σε κάποια περίοδο είχαν κατηγορήσει την προηγούμενη διοίκηση ότι, φοβόταν την επιθετική εξαγορά και γι αυτο το λόγο είχε συμπεριλάβει αυτόν τον όρο στο ομολογιακό.
Τελικώς ούτε επιθετική εξαγορά πραγματοποιήθηκε, ούτε καν εξαγορά, όπως μεταδίδεται αρμοδίως.
Διότι οι Ολλανδοί κατέχουν την διοίκηση με 14,5% και απέναντι τους έχουν την πλευρά των δυο εφοπλιστών με 25,7%.
Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο έκδοσης του ομολόγου κύριοι μέτοχοι ήταν η Pemanoaro με 26,5% και ο κ. Λ. Μπόμπολας με 12,55%.
Το πως προκύπτει η αλλαγή του ελέγχου ορίζεται από το Αγγλικό δίκαιο του ομολόγου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης