Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομόλογα: Θετική η υποδοχή των επενδυτών στις νέες εκδόσεις – Σταθερές οι αποδόσεις

Ομόλογα: Θετική η υποδοχή των επενδυτών στις νέες εκδόσεις – Σταθερές οι αποδόσεις
Ισχυρή ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών καταγράφηκε στις εκδόσεις χρέους Αυστρίας, Ελλάδας, Γερμανίας και Σλοβενίας
Σχετικά Άρθρα

Αυστρία, Ελλάδα, Γερμανία και Σλοβενία άντλησαν περισσότερα από 10 δισ. ευρώ από την έκδοση νέων ομολόγων τα οποία αντιμετώπισαν τη θετική στάση των επενδυτών συγκεντρώνοντας ισχυρή ζήτηση, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η Ελλάδα άντλησε 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου της με τη ζήτηση να φθάνει περίπου τα 40 δισ. ευρώ, ενώ ζήτηση για τα ομόλογα της Αυστρίας εκτοξεύεται στα 32 δισ. ευρώ, οκτώ φορές μεγαλύτερη από τα 4 δισ. ευρώ που άντλησε από την έκδοση 10ετούς ομολόγου.
Η Σλοβενία άντλησε 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση 60ετούς, με τη ζήτηση να διαμορφώνεται στα 4,3 δισ. ευρώ.

Ζητήση – ρεκόρ

Σε έκδοση χρέους προχώρησε και η Γερμανία, αντλώντας 3,3 δισ. ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου της.
Στις αρχές του μηνός, είχαν πραγματοποιήσει ομολογιακές εκδόσεις η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, αντλώντας συνολικά 33 δισ. ευρώ και προσελκύοντας ζήτηση - ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι τα επιτόκια στην Ευρώπη θα παραμένουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Στα «σκαριά» ομολογιακή έκδοση και από την Ισλανδία που προσέλαβε τράπεζες αναδόχους για την έκδοση επταετούς.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

«Ο Richard McGuire, στρατηγικός αναλυτής της Radobank, ανέφερε ότι οι σημερινές συμφωνίες αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά χάρη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) από την ΕΚΤ.
Η έντονη ζήτηση, ακόμη και για έναν εκδότη όπως η Ελλάδα (δείχνει) ότι ο περιορισμός των επενδυτικών επιλογών χαρακτηρίζει το οικονομικό περιβάλλον», είπε, αναφερόμενος στα χαμηλά επιτόκια.
Μάλιστα, ο Klaas Knot, μέλος του Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ανέφερε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να έχει περιθώρια για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από το σημερινό -0,50%, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της ευρωπαικής οικονομίας, όπως επισημαίνουν συχνά στελέχη της ΕΚΤ.

Περιφέρεια

Παρά τη μεγάλη προσφορά εξαιτίας των νέων εκδόσεων χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης, οι αποδόσεις παρέμειναν σχεδόν σταθερές.
Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο -0,55% με οριακή αποκλιμάκωση, ενώ στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κινήθηκε στο 0,61% μετά την αποκλιμάκωση περίπου 10 μονάδων βάσης στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις με την προσδοκία σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία από τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte.
Το spread 10ετούς ιταλικού ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund διαμορφώθηκε στις 116 μονάδες βάσης, χαμηλότερα από τις 120 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.
Σταθερότητα και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς στο 0,67% με το spread στις 128 μονάδες βάσης και με την απόδοση του πενταετούς στο 0,06%.
Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης