Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στις αγορές, καθυστερήσεις σε ανάκαμψη, εμβόλια - Πτώση -2,57% o S&P 500, o DAX -1,81%

Τριγμοί στις αγορές, καθυστερήσεις σε ανάκαμψη, εμβόλια - Πτώση -2,57% o S&P 500, o DAX -1,81%

Πιέσεις στις διεθνείς αγορές - Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων της Fed στις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Με σημαντική πτώση έκλεισαν σήμερα 27/1 στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας προχωρά με αργούς ρυθμούς, με την πανδημία να καλπάζει παρά την έναρξη των εμβολιασμών.

Η κόντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Astrazeneca για την προμήθεια των εμβολίων κατά της Covid - 19 επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές.

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0% με 0,25% - Μέτρια η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, δέσμευση για συνέχεια του QE

Αμετάβλητα στο -ιστορικά χαμηλό- εύρος 0% με 0,25% διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής νομισματικής Πολιτικής (FOMC) το διήμερο 26-27 Ιανουαρίου 2021.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Fed, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να υποστηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.
Η πανδημία του COVID-19 προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει μετριαστεί τους τελευταίους μήνες, με την αδυναμία να επικεντρώνεται στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες συνολικά παραμένουν ευνοϊκές, αντανακλώντας εν μέρει τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού, συμπεριλαμβανομένης της προόδου στους εμβολιασμούς.
Η συνεχιζόμενη κρίση στη δημόσια υγεία εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές.

Εταιρικά αποτελέσματα

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται και σήμερα στα εταιρικά αποτελέσματα.
Χθες η Microsoft ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων για το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Από την πλευρά της η Advanced Micro Devices Inc. ανακοίνωσε για πρώτη φορά έσοδα πάνω από 3 δισ. δολάρια σε ένα τρίμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις της για το επόμενο διάστημα ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.
Τα αποτελέσματα τους ανακοίνωσαν επίσης κολοσσοί της αμερικανικής οικονομίας όπως η General Dynamics, η Boeing, η Blackstone και η AT&T.
Μετά το κλείσιμο της αγοράς σήμερα θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους οι Facebook, Apple και Tesla.

ΗΠΑ: Το πακέτο του 1,9 τρισ. θα περάσει ακόμα και χωρίς τους Ρεπουμπλικανούς

Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία θα προχωρήσουν με το πρόγραμμα χορήγησης οικονομικής βοήθειας κατά της Covid-19 του προέδρου J. Biden χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, όπως δήλωσε ο Τ. Schumer επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.
Ο Biden κατέστησε την αντιμετώπιση της πανδημίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 420.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και έχει προκαλέσει εκατομμύρια ανέργους, κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος κατά την πρώτη του εβδομάδα στο Οβάλ Γραφείο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί το Κογκρέσο να εγκρίνει δαπάνες 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, επιπλέον των περίπου 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ανθρωπιστικές και οικονομικές συνέπειες που προκάλεσε η εξάπλωση της Covid-19 στην αμερικανική κοινωνία.
«Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους μας, για να προωθήσουμε τη νομοθεσία αυτή με διακομματική συναίνεση», δήλωσε ο Schumer στην ολομέλεια της Γερουσίας.
«Ωστόσο, η δουλειά πρέπει να προχωρήσει, κυρίως με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους μας, αλλά και χωρίς αυτούς, αν αυτό πρέπει να γίνει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέλη της διακομματικής ομάδας «Επίλυσης Προβλημάτων» που έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στο τελευταίο πακέτο οικονομικής βοήθειας κατά της Covid-19, παρότρυναν τον Δημοκρατικό πλέον Λευκό Οίκο να καταρτίσει ένα οικονομικό πακέτο βοήθειας, σε συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους.

Η υποψήφια υπουργός Εμπορίου του Biden δεσμεύεται για επιθετικά μέτρα έναντι της Κίνας

Οι ΗΠΑ θα «αναλάβουν επιθετικά μέτρα» για να καταπολεμήσουν τις αθέμιτες πρακτικές της Κίνας στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου, προχωρώντας παράλληλα σε κινήσεις επαναφοράς της μεταποίησης στο εσωτερικό της χώρας, τόνισε η Gina Raimondo, υποψήφια του νέου προέδρου των ΗΠΑ J. Biden για τη θέση της υπουργού Εμπορίου.
Μιλώντας στην Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας των ΗΠΑ, η κ. Raimondo δεσμεύθηκε να κινηθεί ενάντια στις πολιτικές που πλήττουν τους Αμερικανούς εργαζομένους, χωρίς ωστόσο να εκθέσει λεπτομερειακά τη στρατηγική της..
«Η Κίνα έχει συμπεριφερθεί ξεκάθαρα με τρόπους που πλήττουν τον ανταγωνισμό - πλημμυρίζοντας με φθηνό χάλυβα και αλουμίνιο την Αμερική, γεγονός που πλήττει τους Αμερικανούς εργαζομένους και την δυνατότητα των εταιρειών μας να δρουν σε ένα δίκαια ανταγωνιστικό περιβάλλον», ανέφερε ακόμη η Raimondo, πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας του Ρόουντ Άιλαντ.
Εάν εγκριθεί ο διορισμός μου, σημείωσε, σκοπεύω να είμαι πολύ επιθετική προκειμένου να βοηθήσω τους Αμερικανούς να αγωνιστούν ενάντια στις αθέμιτες πρακτικές της Κίνα».

Επέλαση του κορωνοϊού - Τρόμος οι μεταλλάξεις

Με την πανδημία του κορωνοϊού να επεκτείνεται με ραγδαίο ρυθμό σε όλον πλανήτη και με τις κυβερνήσεις να βρίσκονται και πάλι με την πλάτη στον τοίχο λόγω των μεταλλάξεων που καθιστούν εξαιρετικά μεταδοτικό τον ιό, το αλαλούμ με τα εμβόλια συνεχίζεται.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλον τον πλανήτη ξεπέρασαν το «φράγμα» των 100 εκατομμυρίων, με το 1,3% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει μολυνθεί.
Περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της covid ενώ είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές του 2021, κατά μέσο κάθε 7,7 δευτερόλεπτα αναφέρεται μια νέα μόλυνση ενώ η θνητότητα διαμορφώνεται παγκοσμίως στο 2,15%.
Οι πλέον πληττόμενες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς σε αυτές έχουν καταγραφεί περισσότερα από τα μισά κρούσματα, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν το 28% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ενδεικτικό του πόσο γρήγορα μεταδίδεται πλέον ο ιός, είναι ότι αν και χρειάστηκαν 11 μήνες για να φτάσει ο πλανήτης τα πρώτα 50 εκατ. κρούσματα, χρειάστηκαν μόλις 3 μήνες για να περάσουμε από τα 50 εκατ. κρούσματα στα 100 εκατ. κρούσματα.

Αλαλούμ με τα εμβόλια

Και ενώ ο κορωνοϊός θεριεύει, επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ με τα εμβόλια, τα οποία αποτελούν και τη μεγαλύτερη ελπίδα της ανθρωπότητας στη μάχη με την covid.
Εκτιμάται ότι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε 56 χώρες ενώ έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 70 εκατομμύρια δόσεις, με το Ισραήλ να προηγείται στην παγκόσμια κούρσα, έχοντας εμβολιάσει το 29% του πληθυσμού του με τουλάχιστον μια δόση.
Ωστόσο, οι ελλείψεις που παρατηρούνται με τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ομαλή πορεία των εμβολιασμών, κυρίως στην Ευρώπη, η οποία απείλησε ακόμα και με το να «μπλοκάρει» τις εξαγωγές εμβολίων της Pfizer που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος σε μια προσπάθεια να πιέσει τη Μ. Βρετανία και κατ’επέκταση τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca που έχει ενημερώσει την Ευρώπη πως δεν θα παραδώσει τις ποσότητες εμβολίων που είχε δεσμευτεί.
Ενδεικτικό του πολεμικού κλίματος μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca είναι ότι όλες τις προηγούμενες ώρες υπήρξε μια ολόκληρη φιλολογία ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των δύο πλευρών έβαινε προς ακύρωση με ευθύνη της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας κάτι που θα σήμαινε και την οριστική ρήξη.
Τελικά η AstraZeneca γνωστοποίησε ότι οι επαφές θα γίνουν κανονικά και όπως έχουν προγραμματιστεί.
wall.JPG


ΗΠΑ: Άνοδος 0,2% στις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Δεκέμβριο

Άνοδο μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
Όπως μετέδωσε το Marketwatch, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν τον τελευταίο μήνα του έτους κατά 0,2%.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1%.
Εξαιρουμένου του τομέα των μεταφορών, καταγράφηκε άνοδος 0,7%.

Blackstone: Αύξηση κερδών δ' τριμήνου 2020, στα 748,9 εκατ. δολ.

Στα 748,9 εκατ. δολ. ή 1,07 δολ. ανά μετοχή αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Blackstone στο δ΄τρίμηνο του 2020, έναντι κερδών 483,1 εκατ. δολ. ή 71 σεντς ανά μετοχή.
Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην άνοδο της αξίας του χαρτοφυλακίου private equity κατά 10,6% στην προηγούμενη περίοδο, καθώς ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 11,7%.
Τα διανεμόμενα κέρδη της εταιρείας στους μετόχους διαμορφώθηκαν στο ποσό-ρεκόρ των 1,46 δισ. δολαρίων ή 1,13 δολαρίων ανά μετοχή, στο δ΄ τρίμηνο, από 914 εκατ. δολ. ή 72 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Η BlackStone θα διανείμει μέρισμα 96 σεντς ανά μετοχή, από 61 σεντς πέρυσι.

General Dynamics: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα

Χαμηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκαν κέρδη για έσοδα της General Dynamics στο δ΄ τρίμηνο, καθώς η εταιρεία αεροδιαστημικής και συστημάτων μάχης ανακοίνωσε χαμηλότερες των εκτιμήσεων πωλήσεις, ενώ το λειτουργικό περιθώριο βελτιώθηκε.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1 δισ. δολάρια, ή 3,49 δολάρια ανά μετοχή, από τα 1,02 δισ. δολάρια ή 3,51 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα μειώθηκαν 2,7% στα 10,48 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 10,78 δισ. δολάρια.
Το λειτουργικό περιθώριο βελτιώθηκε στο 12,3% από το 11,4%.

Ζημιές-ρεκόρ για την Boeing το 2020

H εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας Boeing ανακοίνωσε διεύρυνση ζημιών στο δ΄ τρίμηνο.
Ειδικότερα, οι ζημιές διευρύνθηκαν σε περισσότερα από 8 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν λίγο λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.
Οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 8,44 δισ. δολάρια ή 14,65 δολάρια ανά μετοχή, μετά από τις ζημιές των 1,01 δισ. δολαρίων ή 1,79 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, οι ζημιές ανά μετοχή διαμορφώνονται στα 15,25 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 1,64 δολάρια.
Τα έσοδα μειώθηκαν 15% στα 15,30 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 15,06 δισ. δολάρια.
Σε ετήσια βάση οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 11,94 δισ. δολάρια, με τις πωλήσεις για το έτος να υποχωρούν 24%, στα 58,2 δισ. δολάρια.

Σοβαρές πιέσεις στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν και πάλι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με προβληματισμό την ραγδαία εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στις χώρες της Ευρώπης και ενώ συνεχίζεται η κόντρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις φαρμακοβιομηχανίες για τις ελλείψεις στα εμβόλια.
Το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την είδηση ότι η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc δεν θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις καθυστερήσεις στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Η κίνηση αυτή πυροδοτεί ανησυχίες ότι η κόντρα κλιμακώνεται μεταξύ των δύο πλευρών με απρόβλεπτες συνέπειες για την ομαλή διάθεση των εμβολίων στο μέλλον.
europe.JPG

Πολύ αργό και πολύπλοκο χαρακτηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire.
«Βλέπω ότι υπάρχουν εμπόδια και πως όλο αυτό είναι πολύ αργό, πως χρειάζεται να επιταχύνουμε και πως αν θέλουμε να βγούμε από την οικονομική κρίση στην καλύτερη κατάσταση, το ευρωπαϊκό χρήμα πρέπει να φτάσει όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στους Financial Times.
Με το ευρώ να ανεβαίνει πρόσφατα κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των 6 ετών, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Klaas Knot, δήλωσε στο Bloomberg ότι η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων επιτοκίων, για να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ που υπονομεύει τον πληθωρισμό.
«Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε φυσικά πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο Knot, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg την Τετάρτη.
«Είναι ένας από τους παράγοντες, όχι ο αποκλειστικός, που λαμβάνουμε υπόψη όταν φτάνουμε στην εκτίμησή μας για το πού θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός».

Κεντρική τράπεζα Γαλλίας: Απώλειες έως 6% ή 8 δισ. από τις εγγυήσεις επιχειρηματικών δανείων για την πανδημία

Το γαλλικό δημόσιο είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει απώλειες έως και 6% στην αξία των επιχειρηματικών δανείων που δόθηκαν με κρατική εγγύηση, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι τράπεζες έχουν χορηγήσει στις επιχειρήσεις δάνεια αξίας πλέον των 130 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις, από τότε που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας πέρυσι, το μεγαλύτερο ποσό σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Αυτό το γεγονός έχει ωθήσει σε επίπεδα ρεκόρ την πιστωτική επέκταση των επιχειρήσεων, αν και η κεντρική τράπεζα επισημαίνει στην έκθεσή της ότι πολλές εταιρείες έχουν δημιουργήσει κεφαλαιακά αποθέματα και δεν πραγματοποίησαν δαπάνες με τα κεφάλαια αυτά. Υφίσταται ο υπαρκτός κίνδυνος η μετατροπή της κρίσης ρευστότητας σε κρίση φερεγγυότητας.

DIW (Γερμανία): Στο 3% η μείωση του ΑΕΠ το α' 3μηνο του 2021 - Το lockdown επηρεάζει τη βιομηχανία

Στην εκτίμηση ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα υποχωρήσει κατά 3% το α' τρίμηνο του 2021 και σε τριμηνιαία βάση προχωρά το γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνας της Οικονομίας (DIW).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ΑΕΠ της Γερμανίας θα παραμείνει αμετάβλητο το δ' τρίμηνο του 2020 έναντι του γ' τριμήνου.
Τέλος, το γερμανικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι τα μέτρα του lockdown επηρεάζουν σταδιακά και τη βιομηχανία.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Mεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας εν αναμονή της Fed και των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,3% στις 4.019 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με +άνοδο 0,31% στις 28.635,21 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,65% στις 1.860,07 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -0,3% στις 28.635 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε οριακή άνοδο +0,1% στις 3.573 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης