Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (ΕΚΤ): Προτεραιότητά μας οι συνθήκες χρηματοδότησης των οικονομιών και όχι ο πληθωρισμός

Villeroy (ΕΚΤ): Προτεραιότητά μας οι συνθήκες χρηματοδότησης των οικονομιών και όχι ο πληθωρισμός

Οι «ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης» θα επιτρέψουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις οικονομίες της Ευρωζώνης, επισήμανε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Francois Villeroy de Galhau

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο του για τον πληθωρισμό, αλλά πρέπει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας της Ευρωζώνης για να εξασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική της θα μεταδοθεί ανεμπόδιστα, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ενώ έχει δεσμευτεί με βάση της εντολή της ως Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ μεσοπρόθεσμα κοντά στο (αλλά και λιγότερο από) 2%, η ΕΚΤ ανέλαβε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού να διατηρήσει «ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης» προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες στην οικονομία από την κρίση της πανδημίας.

 Μετάδοση

«Ο στόχος μας είναι και παραμένει πάντοτε ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Villeroy, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
«Γιατί μιλάμε για όρους χρηματοδότησης;
Επειδή η διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής που στοχεύει στη σταθεροποίηση της οικονομίας», πρόσθεσε ο Villeroy.

Ενδιάμεσοι δείκτες

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ πρόκειται να συζητήσουν στην επόμενη συνάντησή τους για το πώς εννοούν τις «ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης», καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει κάποιο μετρήσιμο μέγεθος για αυτές, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.
Η Villeroy είπε ότι η ΕΚΤ εξέτασε ένα ευρύ φάσμα «ενδιάμεσων δεικτών» και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την πλήρη ισχύ καθώς και την ευελιξία των εργαλείων νομισματικής πολιτικής της για να εξασφαλίσει την ομαλή μετάδοσή της στην οικονομία.

Ποιότητα

«Η νομισματική πολιτική δεν αφορά μόνο τις ποσότητες (σ.σ. τα μετρήσιμα στοιχεία) , αλλά και την ποιότητα της μετάδοσής της.
Και δεν περιορίζεται σε έναν μόνο δείκτη ή έναν αυτόματο κανόνα όπως ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης (σ.σ. των ομολόγων).
Ενσωματώνει την κρίση όσον αφορά τις συνθήκες και τη διακριτική ευχέρεια του ασκούντος τη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.

Ευρετήριο

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ πρόκειται να συζητήσουν κατά τη συνεδρίαση της 10-11 Μαρτίου 2021 σχετικά με το ποιοι δείκτες πρέπει να συμπεριληφθούν, εάν πρέπει να εξεταστούν μεμονωμένα ή να περιλφθούν σε ένα ευρετήριο, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης