Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλικά ομόλογα: Έντονες διακυμάνσεις στις αποδόσεις με το βλέμμα στον πολιτικό κίνδυνο

Ιταλικά ομόλογα: Έντονες διακυμάνσεις στις αποδόσεις με το βλέμμα στον πολιτικό κίνδυνο

Νέα μείωση κατέγραψε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, στο 0,64%, ενώ κατά τη αρχή της διαπραγμάτευσης είχε προσεγγίσει υψηλό 2,5 μηνών

Σχετικά Άρθρα

Νέα πτώση κατέγραψε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας από το αρχικό υψηλό δυόμισι μηνών κατά τη διαπραγμάτευση, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών καθώς διασφαλίζεται η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021.
Να σημειωθεί ότι Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναμένεται να υποβάλλει την παραίτησή του αύριο (26 Ιανουαρίου) και εν συνεχεία να λάβει εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella, για να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πολιτικούς από το κέντρο του πολιτικού φάσματος και «υπεύθυνα» μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου, όπως ανέφερε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

Θετική ανταπόκριση

Οι τιμές των ιταλικών 10ετών επέστρεψαν σε ράλι, με την απόδοσής τους να αποκλιμακώνεται περίπου oκτώ μονάδες βάσης στο 0,64%, αφού όμως αρχικά είχε αγγίξει υψηλό δυόμισι μηνών.
Το spread με τα αντίστοιχα γερμανικά διαμορφώθηκε στις 118 μονάδες βάσης, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 120 μονάδες βάσης της Παρασκευής (22/1).
Σύμφωνα με στρατηγικό αναλυτή της ING, τα ιταλικά ομόλογα συμπεριφέρθηκαν σχετικά καλά στην είδηση της πιθανής παραίτησης Conte, καθώς φαίνεται ότι οι επενδυτές ποντάρουν στην προοπτική μίας νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του.
Στη Γερμανία, η απότομη επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιανουάριο έστρεψε τους επενδυτές στην ασφάλεια, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί περίπου τρεις μονάδες βάσης στο -0,54%.

Το πρόγραμμα PEPP

Nα σημειωθεί ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Ph. Lane, επανήλθε στη συζήτηση για τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης την οποία άνοιξε η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ εστιάζει στις συνθήκες χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας και στις αγορές ομολόγων για να κρίνει εάν θα χρησιμοποιήσει το «οπλοστάσιο» του 1,8 τρισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους επικράτησε έλλειψη κινητικότητας με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μόλις στα 4 εκατ. ευρώ με τις αποδόσεις στα ίδια περίπου επίπεδα.
Στο 10ετές παρέμεινε στο 0,68%, ενώ στο πενταετές στο 0,06%.
Στην πρωτογενή αγορά, η Ε.Ε. προσέλαβε τράπεζες αναδόχους για την πρώτη ομολογιακή της έκδοση το 2021 όσον αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης