Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης με την πρώτη ευκαιρία θα πάει σε πρόωρες εκλογές

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης με την πρώτη ευκαιρία θα πάει σε πρόωρες εκλογές
Είναι ίδιον της Δεξιάς να προσπαθεί να αποδρά από τις ευθύνες της όταν τα κάνει μπάχαλο. Επομένως, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα
Σχετικά Άρθρα

Την πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη ευκαιρία, θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Νεολόγος Πατρών» τόνισε πως «η καταστροφική διαχείριση της κυβέρνησης φέρνει ξανά τη χώρα σε δυσμενέστατη κατάσταση. Καταφέραμε το 2018 να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, τιμώντας τις θυσίες και τη σκληρή προσπάθεια των Ελλήνων. Όμως σήμερα, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Νέα Δημοκρατία μας φέρνει ξανά στο χείλος της καταστροφής. Είναι ίδιον της Δεξιάς να προσπαθεί να αποδρά από τις ευθύνες της όταν τα κάνει μπάχαλο. Επομένως, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα».

Προεκλογικός ο ανασχηματισμός

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι οι εξελίξεις μετά τον ανασχηματισμό –τον οποίο χαρακτήριζαν προεκλογικό– επιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους ότι ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για πρόωρες κάλπες. Υπογραμμίζουν την επίσπευση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης την οποία εντάσσουν στους προεκλογικούς σχεδιασμούς του Κ. Μητσοτάκη, ενώ δεν διαφεύγουν της προσοχής τους και ορισμένες κινήσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σε μια σειρά από περιφέρειες.
Παράλληλα, η εκτίμηση που επικρατεί στα υψηλότερα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, υπό το βάρος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και των χειρισμών της, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε «μνημονιακού χαρακτήρα» επιλογές. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει προηγουμένως να επιχειρήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

H τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

Η τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται στους εξής άξονες: Επιχείρηση αποδόμησης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αλλά προσεκτικές κινήσεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα, προσπάθεια να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι στα εσωκομματικά και προσεκτική προσέγγιση στο ΚΙΝΑΛ. Τέλος, συγκρότηση συμμαχιών με κοινωνικές ομάδες και κυρίως τη μεσαία τάξη και εξεύρεση «ελκυστικών υποψηφιοτήτων» για στελέχωση των ψηφοδελτίων.

Υψηλών τόνων αντιπολίτευση με προσοχή στην εξωτερική πολιτική

«Παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ασκούμε κριτική σε μια κυβέρνηση που αποδεικνύεται ανίκανη και ανεπαρκής τόσο στο να προστατέψει την υγεία των πολιτών όσο και στο να θωρακίσει την οικονομία. Δεν μπορεί η Ελλάδα να καταγράφει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ, να θρηνεί 4.500 ανθρώπους από την αρχή μάλιστα του 2ου lockdown, να σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις και η μία διάψευση να διαδέχεται την άλλη για τον εμβολιασμό και ο κ. Μητσοτάκης να λέει “τα κάναμε όλα καλά”», σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του.

Στο στόχαστρο ο Μητσοτάκης


Την ίδια ώρα, με ανακοινώσεις της τις τελευταίες μέρες, η Κουμουνδούρου βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό καταλογίζοντάς του προσωπική αποτυχία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ επαναφέρει την βόλτα του πρωθυπουργό στην Πάρνηθα. Δεν πέρασαν, άλλωστε, απαρατήρητες οι στοχευμένες αναφορές του Αλ. Τσίπρα προς τον Κ. Μητσοτάκη την Τετάρτη στη Βουλή, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για «άδειασμα» των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για όσα δήλωναν για το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, στην αξιωματική αντιπολίτευση κινούνται πολύ προσεκτικά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Υπερψήφισαν τη σύμβαση για τα Rafale, συμφώνησαν στην επέκταση στο Ιόνιο λέγοντας ότι ήταν δική τους πολιτική και στηρίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Η μεγάλη εικόνα σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική είναι ότι, παρά τις επιμέρους ενστάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται, σε μεγάλο βαθμό, στο ίδιο κλίμα που κινήθηκε και επί διακυβέρνησής του.

Aνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ

Η πεποίθηση ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο «αναγκάζει» τον Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο εσωκομματικό πεδίο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε με θετικό τρόπο την παρέμβαση της «Ομπρέλας», απέφυγε να τοποθετηθεί για την παρέμβαση των 17 στελεχών του κόμματος υπέρ των αιτημάτων του Δ. Κουφοντίνα, ενώ στην τελευταία του συνέντευξη χαρακτήρισε «κατασκευάσματα αυτών που πιστεύουν στα κόμματα-νεκροταφεία ιδεών» τις συζητήσεις που προκάλεσαν τα νέα κείμενα των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, αντιλαμβανόμενος ότι πρέπει να διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας με τη Φώφη Γεννηματά, αποφεύγει τις επιθέσεις στο Κίνημα Αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός σε ερώτηση αναφορικά με το αν θα πάρει πρωτοβουλία προς τη Χαριλάου Τρικούπη, αποφεύγοντας να κατονομάσει πολιτικούς χώρους ή στελέχη.

Εκστρατεία γοητείας της μεσαίας τάξης

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν, επίσης, επιδοθεί σε μια «εκστρατεία γοητείας» της μεσαίας τάξης, καθώς εκτιμούν ότι ένας από τους κύριους λόγους απώλειας της εξουσίας ήταν η διάρρηξη των σχέσεων με τα μεσαία στρώματα. Η πλειοψηφία των επαφών και των παρεμβάσεων του Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο διάστημα με κοινωνικές ομάδες εντάσσονται ακριβώς σε αυτή τη στρατηγική. Προμετωπίδα της απόπειρας προσέγγισης της μεσαίας τάξης αποτελεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή μέρους των χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι σε αυτή την προσπάθεια έχουν βρει στην Επιτροπή Πισσαρίδη… έναν απρόσμενο σύμμαχο.

Επιτροπή Πισσαρίδη

«Το μόνο οικονομικό πρόγραμμα που έχει η σημερινή κυβέρνηση είναι να προστατέψει συγκεκριμένα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, αφήνοντας στο έλεος της νέας κρίσης τον κόσμο της πραγματικής οικονομίας. Αυτό αναφέρει και το "ευαγγέλιο" της έκθεσης Πισσαρίδη, αυτό ανέφερε και ο υφυπουργός Οικονομικών του κ. Μητσοτάκη. Να τελειώνουμε με τις επιχειρήσεις "ζόμπι". Δηλαδή τις εννιά στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα που είναι μικρομεσαίες, ώστε να καρπωθούν τα οφέλη οι μεγάλοι παίχτες που θα σαρώσουν την αγορά. Για αυτές τις επιχειρήσεις, για το κατάστημα της γειτονιάς, η μόνη μέριμνα που υπάρχει είναι το πόσο γρήγορα θα εκποιηθεί η περιουσία τους, με βάση τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού», ήταν η ενδεικτική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης