Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: O J. Biden είναι «καταδικασμένος» να πετύχει

Washington Post: O J. Biden είναι «καταδικασμένος» να πετύχει

Η πρόκληση - και η ευκαιρία - για τον Biden είναι ότι διαδέχεται τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Η θητεία του D. Trump χαρακτηρίστηκε από κολοσσιαία ανικανότητα και αδιαφορία για το δημόσιο καλό.

Ο τρόπος που διαχειρίστηκε την πανδημία οδήγησε σε περισσότερα από 24,1 εκατομμύρια κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν 400.000 θανάτους.
Επί της προεδρίας του δεν σημειώθηκε μόνο ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων μετά τη γρίπη του 1918, αλλά και η χειρότερη ανεργία μετά την Ύφεση.
Ο Trump είναι ο πρώτος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία που στη θητεία του υπήρξε καθαρή μείωση θέσεων εργασίας αναφέρει σε ανάλυσή της η εφημερίδα Washington Post.
Σύμφωνα με την Washington Post οι αριθμοί αυτοί, όσο καταστροφικοί κι αν είναι, δεν αποτελούν παρά την αρχή των αποτυχιών του Trump.
Ήταν ο πιο ανέντιμος πρόεδρος όλων των εποχών: είπε πάνω από 30.000 ψέματα.
Ήταν ο πιο διεφθαρμένος πρόεδρος όλων των εποχών.

Τα πεπραγμένη Trump

Χρησιμοποίησε την εξουσία του για να εμπλουτίσει τις επιχειρήσεις του, επενέβη σε ανακρίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προέβη σε παρακώλυση της δικαιοσύνης, υπονόμευσε το Κογκρέσο, αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις και απένειμε χάρη σε συνεργάτες του και ανθρώπους που συνωμότησαν μαζί του.
Ήταν ο πιο ρατσιστής πρόεδρος της σύγχρονης εποχής.
Προσπαθούσε συστηματικά να κινητοποιήσει την εκλογική του βάση με επιθέσεις κατά των μη λευκών.
Oι πράξεις του ήταν αντίστοιχες με τα λόγια του: το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν όταν διέταξε να χωριστούν τα παιδιά παράτυπων μεταναστών από τους γονείς τους.
Ήταν ο πρώτος πρόεδρος που αρνήθηκε να αναγνωρίσει την εκλογική του ήττα και διέσπειρε περίεργες θεωρίες συνωμοσίας για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα.
Και έγινε ο μόνος πρόεδρος που παραπέμφθηκε σε δίκη δύο φορές - την πρώτη επειδή προσπάθησε να εκβιάσει την Ουκρανία για να τον βοηθήσει πολιτικά και τη δεύτερη επειδή υποκίνησε μια βίαιη εξέγερση με σκοπό την παραμονή του στην εξουσία.
O Trump εγκαταλείπει την εξουσία με μια δημοτικότητα που δεν ξεπερνά το 34%, έχοντας υπάρξει ο πρώτος πρόεδρος που δεν έσπασε ποτέ το φράγμα του 50%.
Λόγω των καταστροφικών λαθών και αποτυχιών του Trump, ο Biden ορκίστηκε χωρίς την παρουσία του κόσμου σε μια πόλη που έχει περισσότερους αμερικανούς στρατιώτες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν μαζί.

Το δύσκολο έργο του Biden

Ο Biden θα ηγηθεί μιας χώρας όπου το 75% των Ρεπουμπλικάνων δεν πιστεύουν ότι εξελέγη νομίμως και όπου ο Trump και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα συνεχίσουν να τον υπονομεύουν σε κάθε του βήμα.
Ο νέος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει προκλήσεις που δεν αντιμετώπισε κανείς άλλος πρόεδρος μετά τον F. Roosvelt, το 1933.
Ο Biden δεν πρέπει μόνο να σταματήσει την πανδημία και να αναβιώσει την οικονομία, αλλά και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την εισοδηματική ανισότητα, τη φυλετική αδικία, την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το έλλειμμα στο κράτος δικαίου και την πολιτικοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών.
Παραδόξως, όμως, καθώς αναλαμβάνει την εξουσία σε μια τόσο κακή στιγμή της αμερικανικής ιστορίας, δεν μπορεί παρά να πετύχει.
Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχουν ήδη αποτελεσματικά εμβόλια για την Covid-19.
Ακόμη κι αν το επιτελείο του δείξει μικρή αποτελεσματικότητα - και όλα δείχνουν ότι θα δείξει μεγάλη -, ο εμβολιασμός θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.
Σήμερα εμβολιάζονται 800.000 Αμερικανοί την ημέρα και ο Biden έχει θέσει στόχο να γίνουν 100 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε 100 ημέρες.
Αν λοιπόν δεν εμφανιστούν νέα μεταλλαγμένα στελέχη, ο ιός μπορεί να νικηθεί μέσα στο 2021.
Κι όταν εξαφανιστεί η πανδημία, η οικονομία θα ανακάμψει.
Αυτές οι δύο μεγάλες νίκες θα χαρίσουν στον Biden έναν νικηφόρο πρώτο χρόνο.
Και θα του δώσουν χρόνο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που θα έχει μπροστά του στη συνέχεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης