Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υποθηκεύουμε το μέλλον για το πρόσκαιρο κέρδος των μετοχών – Βαφτίσαμε ακραία ελλείμματα και χρέος νέα κανονικότητα

Υποθηκεύουμε το μέλλον για το πρόσκαιρο κέρδος των μετοχών – Βαφτίσαμε ακραία ελλείμματα και χρέος νέα κανονικότητα
Όσο απομακρύνεται ο κορωνοιός… τόσο η αλήθεια θα αποκαλύπτεται και θα αποδειχθεί ότι κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες δημιούργησαν ένα τέρας, ένα Φραγκεστάιν που θα αποδειχθεί επικίνδυνος για τον δημιουργό του...
Σχετικά Άρθρα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είτε είστε της κενσυανής σχολής, της νέας νομισματικής θεωρίας, είτε των ελεύθερων αγορών – που δεν υπάρχουν προφανώς – όλοι θα συμφωνήσουμε σε μια παραδοχή.
Τα χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να αυξάνονται π.χ. ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 στην Wall Street, με βάση τις εκτιμήσεις θα φθάσει στις 4.200 μονάδες ή εύρος 4.000 με 4.400 μονάδες το 2021 και στο ελληνικό χρηματιστήριο η αγορά θα φθάσει έως τις 950 μονάδες.
Αυτό πιστεύει η πλειοψηφία.
Την ίδια στιγμή 164 ομόλογα στην Ευρώπη έχουν αρνητικό επιτόκιο και σχεδόν 18,88 τρισεκ. ομόλογα έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Ποιος είναι ο επενδυτής που αποφασίζει να χάσει κεφάλαιο, αυτό σημαίνει αρνητικό επιτόκιο… προφανώς τα ασφαλιστικά ταμεία τα pension funds και άλλοι επενδυτές, ακόμη και οι τράπεζες που ενώ χάνουν από τους τόκους το κερδίζουν από ρευστότητα που αντλούν από την ΕΚΤ ή την FED.
Όλα αυτά είναι απόρροια μιας νέας τοξικής κανονικότητας.

Ποια τα δεδομένα;

  • Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 κοντά στις 3.900 μονάδες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών.
Τι ώρα που τα επιτόκια στα ομόλογα είναι στο ναδίρ, οι μετοχές βρίσκονται στο ζενίθ.

  • Οι μικρομέτοχοι στην Wall συρρέουν, έχουν ανοίξει 13 εκατ νέοι κωδικοί και παίρνουν τα εβδομαδιαία επιδόματα και επιταγές και τα επενδύουν στην Wall Street.
  • Μετοχές όπως η Tesla αποτιμώνται 52 φορές τα κεφάλαια (P/BV)… όταν οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται 0,28 φορές τα κεφάλαια τους.
  • Το 2020 τα κίνητρα που δόθηκαν στις οικονομίες και αγορές μέσω δημοσιονομικών και νομισματικών παρεμβάσεων ήταν 22 τρισεκ. δολάρια εκ των οποίων 8 τρισεκ. από τις κεντρικές τράπεζες και 14 τρισεκ. από τις κυβερνήσεις.
  • Το 2021 εκτιμάται ότι όλες οι παρεμβάσεις μαζί θα είναι περίπου 5 τρισεκ. δολαρίων δηλαδή μείωση 17 τρισεκ. δολαρίων

Τα χειρότερα όμως είναι ακόμη εδώ

Στις ΗΠΑ το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε στα 3,2 τρισεκ. δολάρια που αναλογεί στο 16% του ΑΕΠ, είναι το υψηλότερο έλλειμμα από το 1945.
Το δημόσιο χρέος στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 28 τρισεκ. δολάρια στο τέλος του 2020 όταν στο τέλος του 2019 ήταν 23,2 τρισεκ. δολάρια καθαρή αύξηση 4,8 τρισεκ. η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση δεκαετιών.
Την ίδια στιγμή και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η αποτίμηση, η συνολική χρηματιστηριακή αξία του δείκτη των 500 μεγαλύτερων εταιριών της Wall Street του S&P 500 ανέρχεται στα 31 τρισεκ. δολάρια.
Ο δείκτης Buffet indicator βρίσκεται στα κόκκινα.... δείχνει ότι ο δείκτης S&P 500 αποτιμάται 1,63 φορές το αμερικανικό ΑΕΠ… σπάζοντας όλα τα ρεκόρ.
Όμως όλα αυτά είναι κανονικότητα.
Είναι κανονικότητα να έχεις έκρηξη χρέους, είναι κανονικότητα να έχεις έκρηξη ελλειμμάτων.
Είναι κανονικότητα να αναφέρει η Yellen η νέα υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ και παλαιότερα επικεφαλής της FED της Κεντρικής Τράπεζας… ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα άρα περισσότερα ελλείμματα… ενώ έπραττε τα ακριβώς αντίθετα όταν ήταν κεντρικός τραπεζίτης…

Κακόμοιρε έλληνα

Χρησιμοποιούμε αυτή την αρνητικά φορτισμένη έννοια κακόμοιρε έλληνα, γιατί δυστυχώς έχουμε μνήμη χρυσόψαρου.
Επί 10 χρόνια ακολουθήθηκε μια πρωτοφανής δημοσιονομική λιτότητα στην Ελλάδα με 3 μνημόνια, τέτοιας κλίμακας που δεν υπήρξε προηγούμενο.
Η Ελλάδα καταστράφηκε, η μεσαία τάξη υπέστη σοκ, η κοινωνία δέχθηκε ένα ισχυρό σοκ.
Επί 10 χρόνια ο Schaeuble ο Γερμανός υπουργός οικονομικών – έως πρότινος – μας κουνούσε το δάκτυλο και υποδείκνυε – τι πρέπει να κάνουμε.
Ο Draghi ως επικεφαλής της ΕΚΤ, επίσης εξαντλούσε την αυστηρότητα του στην Ελλάδα, ήταν η Ελλάδα στο περιθώριο της νομισματικής πολιτικής.
Όλα αυτά όμως 10 χρόνια λιτότητας τα πετάξαμε στο καλάθι των αχρήστων και πλέον θεωρούμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα 24 δισεκ. είναι φυσιολογικό.
Ας αναλογιστούμε ότι εάν η Ελλάδα το 2013 ή 2015 είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 24 δισεκ. ο Schaeuble θα ζητούσε επίσημα την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ το γνωστό Grexit.
Όμως επικαλούμενοι τον κορωνοιό, μετατρέψαμε την ανομία σε κανονικότητα, μετατρέψαμε τον παραλογισμό σε κανονικότητα.
Το συνολικό χρέος της Ελλάδος μαζί με τα repos φθάνει στο 222% του ΑΕΠ για το 2020 και αυτό το θεωρούμε κανονικότητα.
Η Ελλάδα επιδεινώθηκε παντού και αυτό επίσης το θεωρούμε φυσιολογική κανονικότητα, ποντάροντας σε μια αφηρημένη ανάκαμψη που θα έρθει να καλύψει όλες αυτές τις τεράστιες τρύπες που έχουν δημιουργηθεί.

Ποιο το ηθικό διακύβευμα;

Όπως έχουν δηλώσει FED και ΕΚΤ η ποσοτική χαλάρωση είναι ο μηχανισμός χειραγώγησης των αγορών των μετοχών και των ομολόγων.
Κρατώντας τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά, επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να δανειστούν και να ξαναδανειστούν εκτροχιάζοντας το χρέος.
Τα μηδενικά επιτόκια ή αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα οδηγούν πολλούς επενδυτές στις μετοχές και μαζί με τους θεσμικούς και οι μικρομέτοχοι, μπαίνουν φουριόζοι στις μετοχές.
Όλα αυτά όμως είναι μια ψευδαίσθηση μιας εικονικής, κατασκευασμένης και σίγουρα παραμορφωμένης πραγματικότητας που χειραγωγήθηκε από το χρήμα που πέφτει από το ελικόπτερο αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο σημείο μηδέν.
Το σημείο μηδέν στην νέα νομισματική θεωρία είναι όταν οι κεντρικές τράπεζες… το πάρουν αλλιώς και δεν δίνουν πλέον ρευστότητα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Wall και η ακραία φούσκα που έχει δημιουργηθεί δεν συγκρίνεται με την φουσκίτσα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Όμως με ρεαλιστικά κριτήρια δεν θα πάει μακριά αυτή η βαλίτσα, όσο απομακρύνεται ο κορωνοιός… τόσο η αλήθεια θα αποκαλύπτεται και θα αποδειχθεί ότι κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες δημιούργησαν ένα τέρας, ένα Φραγκεστάιν που θα αποδειχθεί επικίνδυνοςθα επιτεθεί στον δημιουργό του στο τέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης