Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι μικρομέτοχοι του 1999 στην Ελλάδα και οι μικρομέτοχοι της Wall το 2021 η γνωστή μαρίδα βγήκε για ψάρεμα

Οι μικρομέτοχοι του 1999 στην Ελλάδα και οι μικρομέτοχοι της Wall το 2021 η γνωστή μαρίδα βγήκε για ψάρεμα
Έχουν ανοίξει κατά το 2020 περίπου 13,4 εκατ κωδικοί στην Wall Street από μικροεπενδυτές - μικρομετόχους.
Σχετικά Άρθρα

Το 1999 έμεινε στιγματισμένο στην ιστορία όχι ως το απόγειο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αλλά ότι οι μικρομέτοχοι στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν μαζικά και στο τέλος όλα κατέρρευσαν.
Τότε ήρθαν στην επικαιρότητα ορολογίες όπως η μαρίδα υπονοώντας τους μικρομετόχους.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 1999 ο Γενικός Δείκτης έφθασε στις 6.484 μονάδες.
Ακολούθως το 2007 έφθασε η χρηματιστηριακή αγορά στις 5.346 μονάδες 7 Νοεμβρίου 2007… η πορεία γνωστή το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε στα τάρταρα στις 420 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2016.
Στο παρελθόν οι μικρομέτοχοι κατείχαν «στρατηγικά» ποσοστά στις τράπεζες μάλιστα έλεγχαν το 40% με 45% των μετοχών, το ίδιο ίσχυε και στις εταιρίες.
Κάποια στιγμή οι μικρομέτοχοι αριθμούσαν σχεδόν 550-600 χιλιάδες ήταν πραγματικά ρεκόρ η συμμετοχή τους. 
Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά, γιατί επαναφέρουμε στο προσκήνιο τους μικρομετόχους, την γνωστή μαρίδα;

Η περίπτωση της Wall Street

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα αλλά όχι στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά στην Wall Street.
Δεν είναι τυχαίο ένα φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στην Wall Street.
Έχουν ανοίξει κατά το 2020 περίπου 13,4 εκατ κωδικοί στην Wall Street από μικροεπενδυτές - μικρομετόχους.
Το πιο εντυπωσιακό, τα χρήματα που λαμβάνουν οι αμερικανοί από τα προγράμματα δημοσιονομικής πολιτικής – fiscal stimulus – τα επενδύουν στην Wall Street.
Μάλιστα τα 1400 δολάρια τα οποία θα δοθούν από το νέο δημοσιονομικό πακέτο του Biden θα μπορούσαν να ωθήσουν τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 στις 4.000 μονάδες ή και υψηλότερο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η χρηματιστηριακή αξία της Tesla έχει φθάσει στα 783 δισεκ. δολάρια.
Στο τελευταίο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης δόθηκαν 600 δολάρια ανά αμερικανό και τα οποία κατά βάση κατευθύνθηκαν στην Wall Street.Τώρα στο νέο πακέτο οικονομικής στήριξης θα δοθούν 1.400 δολάρια ανά αμερικανό και ορισμένες επενδυτικές τράπεζες αναφέρουν ότι τα χρήματα αυτά θα ανοίξουν τον δρόμο για τις 4.000 μονάδες στον δείκτη S&P 500.
Σημειώνοντας ότι τα 600 δολάρια προκάλεσαν έκρηξη συναλλαγών αλλά και άνοδο.
Το εντυπωσιακό όλων ότι την άνοδο προκάλεσαν τα εκατομμύρια αμερικανών μικρομετόχων που έχουν εισέλθει στην Wall Street, αυτοί λαμβάνουν τα επιδόματα βοήθειας από το κράτος και τα επενδύσουν στην Wall.
H AlphaOmega Advisors σχολίασε: «Τα 1.400 δολάρια μπορεί να προκαλέσουν κερδοσκοπία στις μετοχές, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διογκώνουν μια ήδη υπάρχουσα φούσκα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που έλαβαν επιταγές από το κράτος, σε όλες τις ομάδες εισοδήματος, σημείωσαν αύξηση συναλλαγών 30% περισσότερο τις πρώτες 10 ημέρες του Ιανουαρίου από ότι στις αρχές Δεκεμβρίου.
Όσοι κερδίζουν λιγότερα από 75.000 δολάρια ετησίως, σημείωσαν αύξηση συναλλαγών 53% ανέφερε το Bloomberg.
Οι μικρομέτοχοι – η μαρίδα – υποκινεί το ράλι και στην Wall Street πέραν από την FED και τα δημοσιονομικά κίνητρα.
Οι μικρομέτοχοι της Wall βιώνουν ένα ντελίριο πριν το αντίστοιχο ελληνικό 1999;

Οι εκτιμήσεις για την πορεία της Wall Street

Μετά την Citigroup και η Goldman Sachs προειδοποιεί «είναι μια καλή στιγμή για τη μείωση κινδύνου στις μετοχές», καθώς οι δείκτες ευφορίας έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ.
Οι τελευταίοι μήνες μπορούν καλύτερα να χαρακτηριστούν ως μια περίοδος πρωτοφανούς αισιοδοξίας στις αγορές και απόλυτης ευφορίας
1 Δεκεμβρίου: Η ευφορία της αγοράς ξεπερνά τα επίπεδα Dot Com: Τι πρέπει να κάνει ένας επενδυτής;
2 Δεκεμβρίου: Η Citi προειδοποιεί βιώνουμε την πιο εκρηκτική ευφορία στις αγορές από την εποχή της φούσκας Dot Com
6 Δεκεμβρίου: Η JPMorgan προειδοποιεί ότι το πλήθος των συναλλαγών και η μαζική ευφορία είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τις αγορές
15 Δεκεμβρίου: Ο δέικτης Wall Street Euphoria ενεργοποιεί το πρώτο sell πωλήσεις από τον Φεβρουάριο του 2020 αναφέρει η BofA
17 Δεκεμβρίου: Η ευφορία εκτινάσσεται στο 11 στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών Futures, Global Markets, Bitcoin όλα ενισχύονται.

Όμως, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν, η ευφορία περιοριζόταν πάντα από το ανώτατο όριο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της ακόρεστης αγοράς που προκάλεσε την φούσκα dot com, η πρώτη εβδομάδα του 2021 είναι έσπασαν όλα τα ρεκόρ. Κυριολεκτικά.

Με βάση τον δείκτη Panic / Euphoria της Citi έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ 1,83 έναντι 1,69 που ήταν το υψηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών.
Με βάση την Citigroup υπάρχει τώρα 100% ιστορική πιθανότητα πτώσης των αγορών τους επόμενους 12 μήνες.
Ωστόσο οι αγορές έχουν αποδείξει ότι έχουν την τάση να κάνουν το αντίθετο από αυτό που αναμένουν οι αναλυτές - και αυτή τη στιγμή η συναίνεση μεταξύ ακόμη και των πιο αισιόδοξων επενδυτικών οίκων είναι ότι η επόμενη κίνηση των μετοχών θα είναι χαμηλότερη – παρ΄ όλα αυτά η Citigroup βλέπει πτώση στις αγορές.
PINAKAS_A.jpg

Ο δείκτης ανάληψης κινδύνου σε υψηλά 4 ετών

Με βάση την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs ο δείκτης ανάληψης κινδύνου (RAI) έφτασε στον συντελεστή 1 πριν λίγες ημέρες που είναι το υψηλότερο επίπεδο στα τελευταία 4 χρόνια και κοντά στο υψηλό όλων των εποχών μετά από μια μεγάλη αύξηση της ανάληψης κινδύνου από το 4ο τρίμηνο του 2020.
PINAKAS_B.jpg

Πως φθάσαμε εδώ;

Όπως εξηγεί η Goldman, αυτό βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην αισιοδοξία για την ανάπτυξη το 2021, και ενώ η τράπεζα αναμένει ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική, «βλέπουμε λιγότερες πιθανότητες για πολύ πιο θετικές εξελίξεις από εδώ και πέρα.
Ακολουθώντας τις ειδήσεις για ένα επιτυχημένο εμβόλιο COVID-19 τον Νοέμβριο, η αισιοδοξία για την ανάπτυξη του 2021 γρήγορα προεξοφλήθηκε.
Κατά την Goldman Sachs υπάρχουν και άλλοι πρόδρομοι δείκτες που δείχνουν ότι γρήγορα πλησιάσαμε στα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών.
Αν και αναγνωρίζει η Goldman ότι όταν κάτι γίνεται κοινή πεποίθηση μεταξύ των αναλυτών δεν επιβεβαιώνεται πάντα, ωστόσο σε περίπτωση αντιστροφής της ανοδικής τάσης, όταν βρίσκονται οι αγορές στα ιστορικά υψηλά ο κίνδυνος βίαιης διόρθωσης μεγαλώνει.
Αν και η ανάληψη κινδύνου μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό σκηνικό ωστόσο από τα επίπεδα ανάληψης κινδύνου (δείκτης RAI) κοντά στο 1 η παρελθούσα εμπειρία μας δείχνει ότι η περαιτέρω ανάληψη κινδύνων γίνεται ασύμμετρη.
Οι αποδόσεις μετοχών, ειδικά στο εγγύς μέλλον, τείνουν να είναι πιο αρνητικές σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά και οι επενδυτές πιο ευάλωτοι σε βίαιες κινήσεις.
Επιπλέον, στα τρέχοντα επίπεδα RAI, η αγορά είναι πιο ευάλωτη σε οποιαδήποτε σοκ, όπως απογοητεύσεις στην νομισματική και δημοσιονομική πολιτική ή πιο αρνητικές ειδήσεις όπως από τον COVID-19.
Τα δημοσιονομικά κίνητρα και τα νομισματικά μέτρα θα παραμείνουν και το 2021 αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες θετικές ειδήσεις από τη νομισματική πολιτική.
Βέβαια η Goldman δεν λέει στους πελάτες της να πουλήσουν ακόμα επειδή η όρεξη ανάληψης κινδύνου μπορεί να παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα για παρατεταμένες περιόδους, όσο το μακροοικονομικό σκηνικό παραμένει υποστηρικτικό ωστόσο με βάση τον δείκτη ανάληψης ρίσκου RAI… συνήθως όταν ξεπεράσει τα όρια βρίσκεται εκεί μόνο για μικρές χρονικές περιόδους

Εκτιμήσεις για το 2021

Με βάση την Goldman Sachs αναμένει ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 που έχει κεφαλαιοποίηση 30,7 τρισεκ. δολάρια θα αυξηθεί στις 4.300 μονάδες έως το τέλος του 2021 από 3.768 μονάδες της τρέχουσας περιόδου ή άνοδος 9%.
Για το 2022 προβλέπει ότι ο δείκτης S&P 500 θα βρίσκεται στις 4.600 μονάδες.
Βέβαια πως εξηγείται ότι ενώ προβλέπουν διόρθωση, οι εκτιμήσεις για τους δείκτες είναι υψηλότερες;
Η απάντηση είναι η εξής.
Προβλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι διόρθωση μέσα στην χρονιά και ακολούθως ανάκαμψη.
Σε γενικές γραμμές η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι όταν ο δείκτης ανάληψης κινδύνου RAI είναι πάνω από 0,9 και έως ότου ομαλοποιηθεί κάτω από 0,75, είναι μια καλή στιγμή να μειωθεί η ανάληψη κινδύνου ειδικά στις μετοχές.
Το ερώτημα λοιπόν είναι ώρα να πουλήσετε ή είναι ώρα να αγοράσετε καθώς έχουμε δει και στο παρελθόν εκθέσεις που συστήνουν κάτι άλλο από αυτό που συμβαίνει τελικά;
PINAKAS_G.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης