Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με έλλειμμα 22-24 δισ και προβληματική μόχλευση στον ιδιωτικό τομέα ξεκινάει άσχημα το 2021 – Στο 2% με 2,5% το ΑΕΠ

Με έλλειμμα 22-24 δισ και προβληματική μόχλευση στον ιδιωτικό τομέα ξεκινάει άσχημα το 2021 – Στο 2% με 2,5% το ΑΕΠ
Με δημοσιονομικό έλλειμμα 24 δισεκ. και προβληματική μόχλευση στον ιδιωτικό τομέα, το 2021 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Το άσχημα α΄ τρίμηνο του 2021 που εκτιμάται ύφεση από -6,5% έως -10% και το μέτριο β΄ τρίμηνο θα αντισταθμιστούν από το β΄ 6μηνο του 2021 όπου εκτιμάται ανάκαμψη έως 5% με 6% σε τριμηνιαία βάση.
Συνολικά για το 2021 εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο +2% με +2,5% όπερ σημαίνει ότι το 2021 το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί συνολικά περίπου 4,5 εκατ ευρώ αν και ειδικά στο α΄ τρίμηνο του 2021 θα συνεχιστεί η συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα στις καλές εποχές παρήγαγε έως 50 δισεκ. σε τριμηνιαία βάση ΑΕΠ, το οποίο έχει μειωθεί στα 39-42 δισεκ. ευρώ.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ συμπεριλαμβανομένων και των repos ανέρχεται στο 222% με την παραδοχή ότι το χρέος θα ανέλθει στα 367 δισεκ. και το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στα 165 δισεκ. ευρώ.

Τι εκτιμάει η Bank of New York Mellon

Με βάση την αμερικανική τράπεζα Bank of New York Mellon η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι ελεγχόμενη το 2021 και ποιοτικότερη το 2022.
Κατά την Bank of New York Mellon η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί 1,5% το 2021 στο δυσμενές σενάριο και 3,5% στο αισιόδοξο σενάριο.
Η πιθανότητα ύφεσης συνολικά για το έτος 2021 είναι περιορισμένη καθώς ο εμβολιασμός θα μετριάσει το ενδεχόμενο για νέο lockdown.
Ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζει σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται ενώ και οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν σημάδια κόπωσης.
Ήδη υπάρχει ένα χάσμα 5 δισεκ. ευρώ.

Δημοσιονομικό έλλειμμα 22-24 δισεκ. ευρώ

Την ίδια στιγμή το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα φθάνει τα 22 με 24 δισεκ. ευρώ δηλαδή φθάνει στα επίπεδα που γνώρισε η Ελλάδα στις σκοτεινές περιόδους της οικονομικής καταστροφής από την κρίση χρέους.
Ωστόσο ένας τομέας που πάσχει και χρήζει πολύ μεγάλης προσοχής είναι ο ιδιωτικός τομέας.
Υπάρχουν 27 δισεκ. δάνεια σε αναστολή που επανέρχονται στην «κανονικότητα» και χρειάζονται τραπεζική υποστήριξη για να μην μετατραπούν σε προβληματικά, ανεξόφλητες υποχρεώσεις 5 δισεκ. και σωρευμένες υποχρεώσεις σε εφορία και ταμεία 142 δισεκ. ευρώ.
Ενώ καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση στον δημόσιο τομέα, φαίνεται ότι ο ιδιωτικός τομέας επίσης βρίσκεται σε κίνδυνο.
Η υπάρχουσα ρευστότητα και τα χαμηλά επιτόκια δεν επιτρέπουν να εξελιχθεί το πρόβλημα σε οικονομική κρίση αλλά η διαχείριση… δεν μπορεί να στηρίζεται σε δημοσιονομικές ενέσεις.

Οι τραπεζίτες είναι προβληματισμένοι

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι για να μπορέσει η οικονομία να σταθεροποιηθεί θα πρέπει είτε η κατανάλωση να εκπλήξει θετικά, είτε οι δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις.
Κανείς όμως από αυτούς τους καίριους τομείς δεν αναμένεται να εκπλήξει, θα ανακάμψουν το 2021 σε σχέση με το 2020 αλλά θα παραμείνουν ξεκάθαρα κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.
Επίσης τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι έκπληξη εάν φθάσουν τα 6,5 με 7 δισεκ. οπότε ναι μεν θα είναι καλύτερα από το 2020 αλλά θα αποκλίνουν τα έσοδα σχεδόν 62% πτώση σε σχέση με το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης