Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (ΕΕ): Η Ευρώπη καλεί τις ΗΠΑ να ηγηθούν της παγκόσμιας μάχης κατά της πανδημίας

Borrell (ΕΕ): Η Ευρώπη καλεί τις ΗΠΑ να ηγηθούν της παγκόσμιας μάχης κατά της πανδημίας
Η πανδημία «είναι η πρώτη παγκόσμια κρίση στην οποία η αμερικανική ηγεσία έλειπε και ο κόσμος χρειάζεται την αμερικανική ηγεσία», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερική πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell
Σχετικά Άρθρα

Με τις πλούσιες χώρες να επιχειρούν να προμηθευθούν πολύ περισσότερες δόσεις από διάφορα εμβόλια κορωνοϊού αποκλείοντας τις φτωχότερες, γεγονός που αποκλήθηκε «εθνικισμός των εμβολίων», ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell, δήλωσε ότι εναπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακτήσουν τη θέση τους ως «παγκόσμια κινητήρια δύναμη» και να βοηθήσουν στο ξεπέρασμα της πλανητικής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
«Ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει φέτος μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον εμβολιασμό της ανθρωπότητας.
Αυτό θα απαιτήσει ιδιαίτερη αλληλεγγύη, σημαντική συνεργασία και τεράστιους πόρους », δήλωσε ο Borrell σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.
 
Κλίμα και Ιράν

«Μόνο με δύο κινήσεις, οι ΗΠΑ να επιστρέφουν στη συμφωνία για το κλίμα και στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ο κόσμος θα καταστεί πολύ καλύτερος και πιο ασφαλής», είπε ο Burrell την τελευταία μέρα της θητείας του Trump ως προέδρου.
«Αφού ξεπεράσουμε την άσκηση πολιτικής μέσω με tweet, ίσως να μπορέσουμε να ασκήσουμε παγκόσμια διακυβέρνηση χρησιμοποιώντας έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας, διαμορφώνοντας τις θέσεις μας και λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα και τα συμφέροντα των άλλων», δήλωσε ο Borrell από το γραφείο του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ρόλος της Κίνας

Ο Borrell επισήμανε και άλλα ζητήματα όπου η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιφέρουν από κοινού, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης κανονισμών στο πεδίο των ψηφιακών επικοινωνιών, καθώς και στην αντιμετώπιση της Κίνας.
Υπεράσπισε την απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει σε επενδυτική συμφωνία με το Πεκίνο στα τέλη Δεκεμβρίου, πριν αναλάβει την εξουσία ο Biden, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως διπλωματική νίκη εκ μέρους της Κίνας.
«Δεν βρισκόμαστε σε μόνιμη αντιπαλότητα (με την Κίνα).
Είμαστε ταυτόχρονα και εταίροι, οφείλουμε να συνεργαστούμε », κατέληξε.

www,bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης