Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία - Τα 5 σενάρια για το μέλλον και ο ρόλος Draghi - Γιατί αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές

Νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία - Τα 5 σενάρια για το μέλλον και ο ρόλος Draghi - Γιατί αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές
Ο Conte ενδεχομένως να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα

Ακόμα μία πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στην Ιταλία μετά την απόφαση του Matteo Renzi να άρει τη στήριξη του στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό, Giuseppe Conte, για το σχέδιο ανάκαμψης από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.
Αν και το κόμμα του Renzi ήταν μικρό, η συμμετοχή του στην κυβέρνηση είναι απαραίτητη προκειμένου ο Conte να έχει πλειοψηφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η La Repubblica, o Conte, ενδεχομένως, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόφαση του Renzi πυροδοτεί μια κυβερνητική κρίση που θα μπορούσε να διαρκέσει ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, καθώς δεν διαφαίνεται κάποια λύση για το άμεσο μάλλον.
Σύμφωνα, ωστόσο, με το Bloomberg, ο Conte, οποίος θα πρέπει να κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των δύο υπουργών από το κόμμα του Renzi, έχει αρκετές επιλογές για να παραμείνει στην εξουσία ή να επιστρέψει αργότερα ως πρωθυπουργός.
Πιο αναλυτικά:
1. Θα μπορούσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από κόμματα που είτε συμμετέχουν στην κυβέρνηση είτε όχι ή και από ανεξάρτητους βουλευτές.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηριχθεί σε κόμματα όπως το Forza Italia του Silvio Berlusconi, προκειμένου να μην διαλυθεί η κυβέρνηση.

2. Ο Conte θα μπορούσε να παραιτηθεί, κάτι που θα προκαλέσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων.
Οι συζητήσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα κυβέρνηση υπό τον Conte.

3. Ο Ιταλός πρόεδρος Mattarella, θα μπορούσε να ορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις τελικές εκλογές.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Conte θα έχει τον χρόνο να οργανώσει μια μελλοντική εκλογική εκστρατεία.

4. Μια ευρεία συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων κομμάτων συνασπισμού και πιθανώς κεντροδεξιών δυνάμεων, θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία μις προσωπικότητας όπως ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.

5. Οι πρόωρες εκλογές -αν και είναι ρίσκο- δεν αποτελούν σενάριο για το άμεσο μέλλον.
Ο Ιταλός πρόεδρος -ο οποίος έχει την εξουσία να κηρύξει εκλογές- λέγεται ότι δεν είναι πρόθυμος να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες εν μέσω πανδημίας.
«Οι πρόωρες εκλογές, το χειρότερο σενάριο για τους επενδυτές, παραμένει απίθανο, σε αυτό το στάδιο» εκτιμά ο Lorenzo Pregliasco, πολιτικός αναλυτές στη YouTrend.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης