Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική αναταραχή στην Ιταλία εν μέσω διπλής κρίσης - Μάχη εξουσίας Conte - Renzi, τα σενάρια και ο... Draghi

Πολιτική αναταραχή στην Ιταλία εν μέσω διπλής κρίσης - Μάχη εξουσίας Conte - Renzi, τα σενάρια και ο... Draghi
Η μάχη εξουσίας Conte - Renzi κορυφώθηκε την Τετάρτη και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες κινήσεις του Ιταλού πρωθυπουργού
Σχετικά Άρθρα

Upd1  Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte είχε σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Όπως διέρρευσε, ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε γνωστή την πρόθεσή του να μεταβεί στη Βουλή και στη Γερουσία, με στόχο μια αναλυτική πολιτική συζήτηση επί των νέων πολιτικών δεδομένων.
Σχετικά, δηλαδή, με την κατάσταση που προέκυψε μετά την αποχώρηση των δύο υπουργών του κόμματος του Matteo Renzi. αλλά και για να εξακριβώσει εάν η κυβερνητική συμμαχία του μπορεί να συνεχίσει την πορεία της.
Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, ο Conte, με τον τρόπο αυτό, μπορεί να κερδίσει πολύτιμο χρόνο (ίσως και τέσσερις με πέντε ήμερες) προκειμένου να αναζητήσει – ενδεχομένως - νέους, πολύτιμους συμμάχους και υποστηρικτές.
Από την μεριά της, η κεντροδεξιά συμμαχία συνεχίζει να ζητά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Η ηγετική της ομάδα είχε επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Mattarella ενώ παράλληλα υποστήριξε, με δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ότι διαθέτει και στο σημερινό κοινοβούλιο, την αναγκαία πλειοψηφία για να κυβερνήσει την χώρα.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Conte αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω Covid-19, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.


Νωρίτερα την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021 το bankingnews είχε μεταδώσει:

Πολιτική κρίση
ξέσπασε στην Ιταλία μετά την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Mateo Renzi να αποσύρει δύο υπουργούς και έναν υφυπουργό από την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Giuseppe Conte.
Η μάχη εξουσίας Conte - Renzi κορυφώθηκε την Τετάρτη και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες κινήσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, με στόχο να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, εν μέσω της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
Conte και Mattarella θέλουν να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές, τόσο λόγω της διπλής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, όσο και για το γεγονός ότι ο Matteo Salvini της Lega και η Georgia Meloni του ακροδεξιού κόμματος Fratelli di Italia καραδοκούν.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Repubblica για την πρόθεση ψήφου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου, η Lega συγκεντρώνει ποσοστό 23,4% και το FdI 16,6%.

italy.png

Conte: Προσπάθησα μέχρι τελευταία στιγμή να κρατήσω τον Renzi στην κυβέρνηση

Στην απόφαση του Matteo Renzi να αποσύρει τους δυο υπουργούς του κόμματός του Italia Viva από την κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, μιλώντας με στενούς του συνεργάτες.
«Προσπάθησα, μέχρι την τελευταία στιγμή, να κρατήσω τον Renzi στην κυβέρνηση.
Είστε μάρτυρες των προσπαθειών μου, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία» είπε ο Conte, κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε αργά χθες, Τετάρτη, βράδυ, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ιταλία.
«Δεν είπαμε ποτέ όχι στον διάλογο, αλλά όλη αυτή η διαδικασία γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, όταν αναγκάζεσαι να κινηθείς σε ναρκοθετημένο πεδίο», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Όπως υπογραμμίζουν οι ιταλοί αναλυτές, αναμένεται τώρα η επόμενη κίνηση του Conte: αν θα μεταβεί πρώτα στην Βουλή και στη Γερουσία για ανοικτή συζήτηση και ενδεχόμενη ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ή θα επιλέξει να συναντηθεί αμέσως με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Matarella για να υποβάλει την παραίτησή του.

Σταθερά υπέρ της χρήσης του ESM ο Renzi

O Matteo Renzi τελικά, δεν έκανε πίσω και απέσυρε τους δυο υπουργούς του με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Άγνωστό παραμένει ποιο δρόμο θα θελήσει τώρα να ακολουθήσει.
Ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella είχε ζητήσει να μην συνεχισθεί η φάση αυτή επικίνδυνης αβεβαιότητας και ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte με τους στενότερους συνεργάτες του άφησε να διαρρεύσει ότι είναι διατεθειμένος να ανανεώσει και να ξαναγράψει, σε ένα βαθμό, το πρόγραμμά του.
Αλλά ο Renzi, προς το παρόν, είπε όχι. Μιλώντας σε δεκάδες δημοσιογράφους ανακοίνωσε ότι οι δυο υπουργοί του (Γεωργίας και Ισότητας) και ο ένας υφυπουργός του, παραιτούνται από την κυβέρνηση και ότι η απόφασή τους ανακοινώθηκε ήδη με επιστολή και στον Ιταλό πρωθυπουργό.
Ο Renzi τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της χρήσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τη στήριξη του συστήματος υγείας της χώρας, ενώ υπογράμμισε ότι «χάρη στην πίεση του κόμματός του, βελτιώθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για την χρήση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης».
Παράλληλα, κατηγόρησε τον Conte ότι απέφυγε τον διάλογο στους κατάλληλους, θεσμικούς χώρους και προτίμησε τις εξαγγελίες μέσω τηλεοράσεως και διαδικτύου.

Tα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις Conte

Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης συνεργασίας λαϊκιστών - Κεντροαριστεράς Conte.
Σύμφωνα με την Corriere della Serra, τρία είναι τα βασικά σενάρια.
Το πρώτο σενάριο είναι ο Giuseppe Conte να υποβάλλει την παραίτησή του, με την ελπίδα ότι αυτή θα απορριφθεί από τον πρόεδρο Mattarella ή ότι θα λάβει νέα εντολή για διερευνητικές προκειμένου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι ο Conte θα απευθυνθεί στη Βουλή και ενδεχομένως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για διαπραγματεύσεις με τους «πρόθυμους» κεντρώους βουλευτές.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Conte έχει αρκετές επιλογές για να παραμείνει στην εξουσία ή να επιστρέψει αργότερα ως πρωθυπουργός.
Πιο αναλυτικά:
1. Θα μπορούσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από κόμματα που είτε συμμετέχουν στην κυβέρνηση είτε όχι ή και από ανεξάρτητους βουλευτές.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηριχθεί σε κόμματα όπως το Forza Italia του Silvio Berlusconi, προκειμένου να μην διαλυθεί η κυβέρνηση.
2. Ο Conte θα μπορούσε να παραιτηθεί, κάτι που θα προκαλέσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων.
Οι συζητήσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα κυβέρνηση υπό τον Conte.
3. Ο Ιταλός πρόεδρος Mattarella, θα μπορούσε να ορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις τελικές εκλογές.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Conte θα έχει τον χρόνο να οργανώσει μια μελλοντική εκλογική εκστρατεία.
4. Μια ευρεία συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων κομμάτων συνασπισμού και πιθανώς κεντροδεξιών δυνάμεων, θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία μις προσωπικότητας όπως ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.
5. Οι πρόωρες εκλογές -αν και είναι ρίσκο- δεν αποτελούν σενάριο για το άμεσο μέλλον.
Ο Ιταλός πρόεδρος -ο οποίος έχει την εξουσία να κηρύξει εκλογές- λέγεται ότι δεν είναι πρόθυμος να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες εν μέσω πανδημίας.
Ο Renzi, πάντως, πρόσθεσε ότι «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι το εφικτό».
Η παραπάνω αποστροφή σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση.
Τις τελευταίες ώρες πάντως μειώθηκαν οι πιθανότητες να ενταχθεί στην κυβερνητική πλειοψηφία μια νέα ομάδα, «πρόθυμων», κεντρώων βουλευτών, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στην Ιταλία.
Όπως τόνισαν πολλοί σχολιαστές, ο πρόεδρος Matarella έστειλε το σαφές μήνυμα ότι τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν την πολιτική ζωή της χώρας, και δεν τιμούν όποιον τις σχεδιάζει.
Όσο για μια τυχόν θεσμική κυβέρνηση, με σχεδόν όλα τα κόμματα της χώρας, στην φάση αυτή θεωρείται η (προ)τελευταία λύση, μόνον για να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Κριτική στον Renzi

O πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κατηγορείται για ανεύθυνη στάση, την ώρα που η κυβέρνηση Conte δίνει μάχη για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να μην καταρρεύσει η ιταλική οικονομία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Από την πλευρά του ο Renzi ισχυρίζεται ότι κάνει απλώς ό, τι είναι καλύτερο για τη χώρα και ότι δεν επιδιώκει προσωπικά πολιτικά οφέλη.
«Αυτό που κάνουμε ονομάζεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ», έγραψε στο Twitter.
Ωστόσο, ο Renzi έχει λάβει μέρος σε πολιτικά παιχνίδια ισχύος και στο παρελθόν.
Έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας το 2014, αφού εκθρόνισε τον Enrico Letta.
Ο Renzi, ωστόσο, έχασε ένα κρίσιμο πολιτικό στοίχημα δύο χρόνια αργότερα, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά το δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.
Ο υπουργός Υγείας Roberto Speranza έκανε λόγο για «αχρείαστες» κυβερνητικές εντάσεις και απηύθυνε έκκληση για να επικρατήσει εποικοδομητικό πολιτικό κλίμα, ωστε η Ιταλία να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει βρεθεί εδώ και έναν αιώνα.

Στον αέρα οι αποφάσεις για διασώσεις εταιρειών

Ένας νέος γύρος πολιτικής αβεβαιότητας και πολιτικών ελιγμών θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, σημειώνει το Bloomberg.
Η πολιτική αναταραχή πιθανότατα θα καθυστερήσει μια σειρά από αμφισβητούμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο επιχειρηματικό μέτωπο, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης του μεριδίου της Atlantia στην εταιρεία αυτοκινητοδρόμων Autostrade per l'Italia, τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας Alitalia και την αναζήτηση αγοραστή για την Banca Monte dei Paschi di Siena.

Τι λένε οι Ιταλοί

To 46% των Ιταλών δεν καταλαβαίνουν τους λόγους πίσω από αυτήν τη νέα πολιτική κρίση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε επίσης το 73% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Renzi ακολουθεί τις προσωπικές του φιλοδοξίες.
Η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό δημόσιου χρέους στην Ευρώπη, μετά την Ελλάδα, και η οικονομία της έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία.
Οι προβλέψεις δείχνουν μείωση του ΑΕΠ κατά 10% για το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης