Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: O Renzi αποφασίζει για την τύχη της κυβέρνησης Conte, επιμένει για δάνειο από τον ESM

Ιταλία: O Renzi αποφασίζει για την τύχη της κυβέρνησης Conte, επιμένει για δάνειο από τον ESM
«Πράσινο φως» από το υπουργικό στο Ταμείο Ανάκαμψης
Σχετικά Άρθρα

Σήμερα κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης του Giuseppe Conte στην Ιταλία, καθώς ο Matteo Renzi θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, μετά την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης από το υπουργικό συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε χθες, Τρίτη, το σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων 222 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας.
Το μικρό κόμμα Italia Viva του Matteo Renzi, κατά την διαδικασία της έγκρισης του σχεδίου, επέλεξε την αποχή.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την κυβερνητική συμμαχία, ο Renzi αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του σε συνέντευξή Τύπου σήμερα το απόγευμα.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσουν τελικά οι δύο υπουργοί της Italia Viva από τον κυβερνητικό συνασπισμό, προκαλώντας και επίσημα πολιτική κρίση.
Σε αυτή την περίπτωση, ο Giuseppe Conte θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο -αναζητώντας την υποστήριξη νέων γερουσιαστών- ή αν θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για να συναντήσει τον πρόεδρο Sergio Matarella και να παραιτηθεί.

Για δάνειο από τον ESM επιμένει ο Renzi

Ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi επιμένει ότι η Ιταλία πρέπει να υποβάλει αίτηση για δάνειο από τον ESM και προειδοποίησε τον Conte ότι είναι έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση, ο Renzi δήλωσε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης βελτιώθηκε χάρη στην πίεση του κόμματός του.
Ωστόσο επέμεινε για την ανάγκη προσφυγής της Ιταλίας στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης.
«Έχουμε κάνει κάποια βήματα προς τα εμπρός, αλλά κάτι λείπει, και αυτό ονομάζεται ESM», υποστήριξε ο Renzi.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, με τις επιχορηγήσεις που διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, καμία χώρα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον να λάβει δάνειο από τον ESM και να «στιγματιστεί» ότι διασώθηκε.
Το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία, το Κίνημα 5 Αστέρων, αντιτίθεται σθεναρά στο ενδεχόμενο, όπως και ο πρωθυπουργό Conte.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης