Διεθνή

ΗΠΑ - Κογκρέσο: Απίστευτες εικόνες από τον στρατό μέσα στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ - Κογκρέσο: Απίστευτες εικόνες από τον στρατό μέσα στο Καπιτώλιο
Το αμερικανικό Κογκρέσο ξεκίνησε εκ νέου σήμερα (13/1) τη συζήτηση για το κατηγορητήριο σε βάρος του Donald Trump, υπό τον φόβο νέων επεισοδίων στο Καπιτώλιο
Σχετικά Άρθρα

Το αμερικανικό Κογκρέσο ξεκίνησε εκ νέου σήμερα (13/1) τη συζήτηση για το κατηγορητήριο σε βάρος του Donald Trump, ο οποίος κατηγορείται ότι ενθάρρυνε την εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον η οποία προκάλεσε πέντε θανάτους.
Το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία με βάση ένα και μοναδικό άρθρο, προσάπτοντας στον απερχόμενο πρόεδρο την κατηγορία της «παρακίνησης σε εξέγερση», για τον ρόλο του την περασμένη εβδομάδα στα γεγονότα γύρω και μέσα στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Στο Καπιτώλιο εξελίσσονται πρωτοφανείς σκηνές, καθώς εκατοντάδες στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται εκεί υπό τον φόβο επανάληψης επεισοδίων.

Η διαδικασία

Η πρώτη συζήτηση αναμένεται, σύμφωνα με το CNN, να διαρκέσει μία ώρα και θα περιστραφεί γύρω από τον κανονισμό και τις αρχές που διέπουν τη διαδικασία αποπομπής του. Έπειτα, η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία, θα τοποθετηθεί για το ζήτημα της αποπομπής.
Η ψηφοφορία για το κατηγορητήριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 15:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το αποτέλεσμά της είναι λίγο πολύ αναμενόμενο, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα.
Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Trump, θα γίνει έτσι ο πρώτος στην Ιστορία που θα έχει παραπεμφθεί δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του.

Την επόμενη εβδομάδα η ορκωμοσία Biden (20/1)

Η ορκωμοσία του Joe Biden θα γίνει κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις 20 Ιανουαρίου, ακριβώς στα σκαλιά του Καπιτωλίου, της έδρας του αμερικανικού Κογκρέσου.
Καθώς είχε επικριθεί επειδή την περασμένη Τετάρτη (6/1) καθυστέρησε να στείλει την Εθνοφρουρά, το Πεντάγωνο ενέκρινε αυτή τη φορά την ανάπτυξη 15.000 στρατιωτών για την τελετή της ορκωμοσίας.
Τα μέλη της Εθνοφρουράς, ενώ είχαν αρχικά κινητοποιηθεί για να παράσχουν επιμελητειακή υποστήριξη στην αστυνομία, άρχισαν αργά χθες, Τρίτη (12/1), το βράδυ να φέρουν όπλα, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Banking News: 

 Κατηγορηματικά όχι στην αποπομπή του προέδρου Donald Trump από το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ λέει ο αντιπρόεδρος Mike Pence και ενώ απομένουν λίγες ώρες από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα κρίνει εάν ο Trump θα παραπεμφθεί – για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας – σε δίκη στη Γερουσία.
Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Nancy Pelosi, ο Pence αρνείται να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος προκειμένου να απομακρυνθεί από την προεδρία.
«Δεν πιστεύω ότι αυτή η πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του έθνους μας ή ότι συμμορφώνεται προς το Σύνταγμά μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Pence, κρίνοντας πως εάν προχωρούσε θα προκαλούνταν «φρικτό προηγούμενο» από νομική άποψη.
Πάντως και παρά το «όχι» του Pence, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν τη διαδικασία αποπομπής του Trump, τον οποίο κατηγορούν για «υποκίνηση στάσης» καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι απομένει μόλις μια εβδομάδα πριν από το τέλος της προεδρίας του Trump.

Ναι από τουλάχιστον 5 Ρεπουμπλικάνους

Πάντως, τουλάχιστον 5 Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του Donald Trump.
Ανάμεσα σε αυτούς και η Liz Cheney, κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Dick Cheney, η οποία θεωρείται και τρίτη στην ιεραρχία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικάνων.
«Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη προδοσία από έναν Πρόεδρο των ΗΠΑ για το αξίωμα του και τον όρκο του προς το Σύνταγμα.
Ο Trump κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε αυτόν τον όχλο κι άναψε τη φωτιά της επίθεσης στο Καπιτώλιο.
Θα ψηφίσω για την παραπομπή του Προέδρου» ανέφερε η Cheney ενώ την ίδια στάση θα τηρήσουν και οι τουλάχιστον τέσσερις ακόμα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, οι Jaime Herrera Beutler, John Katko, Adam Kinzinger και Fred Upton.

Ρεπουμπλικάνοι: Κατά συνείδηση η ψήφος

Τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο αποφάσισαν να μην ασκήσουν πιέσεις στους βουλευτές του κόμματος ώστε να καταψηφίσουν την πρόταση παραπομπής του προέδρου Donald Trump, αναφέροντας πως οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο επικεφαλής της ΚΟ των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα Kevin McCarthy ενδέχεται κατ’ ιδίαν να καλέσει τα μέλη να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Hundreds of National Guard troops hold inside the Capitol Visitor's Center to reinforce security at the Capitol in Washington, Wednesday, Jan. 13, 2021. The House of Representatives is pursuing an article of impeachment against President Donald Trump for his role in inciting an angry mob to storm the Capitol last week. (AP Photo/J. Scott Applewhite
Hundreds of National Guard troops hold inside the Capitol Visitor's Center to reinforce security at the Capitol in Washington, Wednesday, Jan. 13, 2021. The House of Representatives is pursuing an article of impeachment against President Donald Trump for his role in inciting an angry mob to storm the Capitol last week. (AP Photo/J. Scott Applewhite)stratos-capitol-top.jpg


Μάχη για την ηγεσία

Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας Mitch McConnell φέρεται να εκφράζει κατ’ ιδίαν ικανοποίηση για την παραπομπή του Trump καθώς θεωρεί πως κάνει ευκολότερο για τους Ρεπουμπλικάνους να απαλλαγούν από τον επιχειρηματία των ακινήτων.
«Η στάση των δύο πολιτικών δείχνειότι η μάχη για τον έλεγχο στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα κλιμακώνεται» αναφέρουν οι New York Times.

Η Γερουσία κρίνει

Εάν η Βουλή παραπέμψει τον Trump, τότε η Γερουσία είναι εκείνη που θα κρίνει εάν ο πρόεδρος είναι ένοχος ή όχι επί του κατηγορητηρίου.
Για να κριθεί ένοχος ο Trump απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία, κάτι που σημαίνει πως τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θα πρέπει να συνταχθούν με το κατηγορητήριο των Δημοκρατικών.
Ωστόσο, ένα ακόμα ζήτημα είναι το πότε θα κινηθεί η διαδικασία στη Γερουσία, δεδομένου ότι αυτή θα συνέλθει το νωρίτερο στις 19/1, δηλαδή μια ημέρα πριν από την αποχώρηση του Trump από την προεδρία των ΗΠΑ και την ορκωμοσία του Joe Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης